[115空间] [J2] K-ON!!輕音少女 第二季 (共24集+3番外篇) (更新至第02集)(粵日雙語) [欠第1集]

chanwm123 发布于2011-5-30 03:08 3533 次浏览 45 位用户参与讨论     [复制分享主题]
235600 发表于 2011-5-30 09:34:11 | 显示全部楼层
还不错的,很全呢

乜差 发表于 2011-5-30 12:10:26 | 显示全部楼层
真系够晒快

chanwm123 发表于 2011-5-30 13:27:33 | 显示全部楼层
回复 11# 梦之星际 9 ~0 I6 }4 \4 Q" D7 l

8 q" R4 i4 s- i1 o' C! Y
# X; `; U( M9 u4 o$ r    唔係,我用TMPGEnc Video Mastering Works 5壓既!

梦之星际 发表于 2011-5-30 13:44:04 | 显示全部楼层
回复  梦之星际
2 a  w) R; r9 ~: c$ F. w. ^( `9 B* A0 M/ y( d
! ^/ o7 y8 @. U2 d( c2 ~) X2 D
    唔係,我用TMPGEnc Video Mastering Works 5壓既!  M1 q+ B, a+ v1 G! ]
chanwm123 发表于 2011-5-30 13:27

& w, w% C1 A( P
# ~) C0 ]% X  l4 a0 r5 H$ E哦,没看清格式添,系内嵌字幕?6 m1 F! u; K  ~9 y. D
你系咪都系用DVBVIEWER录影的?DVBVIEWER里面显示的都系甘?

chanwm123 发表于 2011-5-30 14:02:55 | 显示全部楼层
回复 16# 梦之星际 - h/ }7 P0 ~7 i, L3 e; z2 ~0 l

, V/ d" S3 p2 I' J, r' K4 j% J1 f
- w$ \2 e+ J/ `# j7 r6 p, q    係內嵌字幕的~   N" O4 p; }: J, J( ]7 z
我係用TotalMedia錄既,我未用過DVBVIEWER所以唔清楚!

梦之星际 发表于 2011-5-30 14:12:29 | 显示全部楼层
回复  梦之星际 ! E2 ~! I8 R* @' t2 t4 E2 S5 E

2 |1 y& d7 M2 T; u: K& \
/ P. _* q, ]- A( Z) I' [. P    係內嵌字幕的~
, H; g  H8 q7 u7 G+ K( T1 s我係用TotalMedia錄既,我未用過DVBVIEWER所以唔清楚![em ...4 I3 X  F: Y; g, K: V0 G* h( k! a
chanwm123 发表于 2011-5-30 14:02
4 l$ w' G/ y2 i. H, c! ^% X& S/ g
$ {4 Q  X" s( g/ [4 j
哦,原来系甘噶

chanwm123 发表于 2011-5-30 14:32:03 | 显示全部楼层
回复 18# 梦之星际
6 l3 n, d- y% h$ h" x) B
) o7 H. y  D, |7 D( A其實都有打算用Project-X整外掛字幕,不過抽出來既字幕唔夠美觀
" A5 k3 `3 b5 K$ X1 r( J8 I所以最後都係用TMPGEnc Video Mastering Works 5整內嵌算啦!

梦之星际 发表于 2011-5-30 14:54:01 | 显示全部楼层
回复  梦之星际   ~1 t( g2 p/ Q

% z4 V! v: d4 L& S其實都有打算用Project-X整外掛字幕,不過抽出來既字幕唔夠美觀
9 @$ f9 |# j3 h2 [" C7 Z所以最後都係用TMPGEnc ...0 }* @- X/ l* S6 v1 O
chanwm123 发表于 2011-5-30 14:32
8 V/ Y6 I9 N) M7 k" l& L& I
哦,我就觉得宜家tvb的字幕都唔系好差(唔知系咪睇惯左),香港刚刚开始数码广播时的字幕就真系超难看,的字痴埋一齐,点改的颜色都唔好睇
8 u  @+ _: L6 [0 A$ s其实可以将的字幕ocr距的,就可能会花多的时间甘罗,系呢,你压的时候系咪直接导入idxsub字幕入软件到,然后再改字体,还是的字压完出来就变成宜家甘的?

chanwm123 发表于 2011-5-30 15:52:55 | 显示全部楼层
回复 20# 梦之星际
% d' g, j) g  |7 M) T/ s  O8 I7 `
( ?! X# {; S6 R6 M8 L唔係,因為TMPGEnc Video Mastering Works 5有TS檔解析既功能,所以唔使抽字幕都可以做到內嵌字幕: c; L$ y1 ^5 R( V3 }; t' z  I
所以真係幾方便,而且壓出來既字幕又美觀~   

Hatsuki 发表于 2011-5-30 16:40:11 | 显示全部楼层
唔係講笑,字幕顏色真係調得幾靚
' p( e3 t9 _* A/ T3 M! f" ^+ Q想問一下個程式有冇得做外掛/內掛字幕?

chanwm123 发表于 2011-5-30 16:45:21 | 显示全部楼层
: ]  d) y; T1 \+ l( c! f+ o
回复 22# Hatsuki
: t' `. }  g3 }# Y
/ g, C' n& j& _! T内嵌既用TMPGEnc Video Mastering Works 5吧,抽字幕既時間都慳番! ) n" N+ X7 J. r1 p
外掛既用Project-X去抽~

梦之星际 发表于 2011-5-30 16:47:59 | 显示全部楼层
: M+ [+ d( F4 a. o( W! {) B2 u
回复  梦之星际
# u! z6 p+ L. U8 L* h) A2 n7 L( h( H
唔係,因為TMPGEnc Video Mastering Works 5有TS檔解析既功能,所以唔使抽字幕都可以做到 ...
2 z( c; k( B) v( m1 s- f3 M. Y; cchanwm123 发表于 2011-5-30 15:52
/ O- V% h! H) C9 M7 M3 \0 }' a; E
原来系甘,真系抽字幕都慳番啊
7 L. R$ o2 P) y* W0 b) Y小日本的软件,我都系听过 TMPGEnc 4.0 XPress 和TMPGEnc Authoring Works而已% p1 i0 m" D6 r$ z
TMPGEnc 4.0 XPress就用过下; F, h7 ?0 D" @0 a1 S* H# l# k
TMPGEnc Authoring Works听过话可以刻录,加整埋DVD菜单,未试过真正用过