[生活智能] 封装问题

asd123456 发布于2011-5-14 18:47 2269 次浏览 30 位用户参与讨论   [复制分享主题]
inber 发表于 2011-5-14 21:17:37 | 显示全部楼层
睇图吧,如果咁都唔明就请恕我表达能力差嘞
! k! e! V1 N. U( h8 o$ P# k1 b* Kkevinchan 发表于 2011-5-14 20:59
: X$ `5 c2 q3 Z

/ g4 L/ f( _- L1 J! V. \
+ D0 E9 A* o& X. w這個軟件h大叔發過

エツクス 发表于 2011-5-14 21:19:25 | 显示全部楼层
入来围观下学嘢

kevinchan 发表于 2011-5-14 21:30:15 | 显示全部楼层
這個軟件h大叔發過1 M6 {- R' e" V% j$ A
iamaboyandog 发表于 2011-5-14 21:17

& f& r% Z7 G7 A& C
8 o' @  s% x& P
5 s2 f6 H. G2 |    我唔清楚啊,反正我自己大把方法,不过原理都係一样

inber 发表于 2011-5-14 22:05:35 | 显示全部楼层
我唔清楚啊,反正我自己大把方法,不过原理都係一样( N; M7 n- e' e# M
kevinchan 发表于 2011-5-14 21:30
/ T3 K" T+ K( d! S( ?5 x6 Y
4 t" I# ~5 g) d+ J" i4 `2 T

& B2 H2 P0 \' y8 y- b用呢個方法封完之後& Z" Z" p. h) _
系唔系唔可以就咁播2 @( A# N- |% K
- `- [. u# y- z0 M. q* t, x( h* t
我要用mmg封多次先播到

kevinchan 发表于 2011-5-14 22:12:28 | 显示全部楼层
用呢個方法封完之後& L4 {0 z* W/ `5 i
系唔系唔可以就咁播
( @3 v5 p) W2 A1 Z8 X3 u+ x0 m
  X/ J5 i: n8 l我要用mmg封多次先播到
) j  K" ~' ~8 y/ T8 r1 iiamaboyandog 发表于 2011-5-14 22:05
/ w& a" w% y2 F
: `4 g  r! ~! V. [9 b

( y, }" x- o5 H    我试过,只係可以纯粹将wmv to mkv,但唔可以学mmg咁将其他音频或者字幕一齐封装.....所以如果你要继续封装其他音频或者字幕入去,咁就要用mmg封多次: o' k1 J5 i7 }7 I( ?. d: ~
PS:用呢个方法封出来是可以直接播放

inber 发表于 2011-5-14 22:21:58 | 显示全部楼层
我试过,只係可以纯粹将wmv to mkv,但唔可以学mmg咁将其他音频或者字幕一齐封装.....所以如果你 ...
$ I7 n- u% F4 F" o7 O. Jkevinchan 发表于 2011-5-14 22:12

; g' B5 ]% [% J6 |' F, D7 u) [, f1 X0 h7 D, ]6 K# W
3 f7 @, U1 U) X( _) X% d$ @
. |3 i5 O7 r5 o+ \% G
- ]1 n0 X3 f5 H1 Y
我當時就系連埋粵語一齊封
1 b+ g6 [+ {: o' P- C$ X而家知點解了

kevinchan 发表于 2011-5-14 22:30:53 | 显示全部楼层

3 j& ?8 s& l7 `+ C2 j1 h6 v! S, ^, T我當時就系連埋粵語一齊封- P8 r/ K# L. y. [; B* V. c8 ~
而家知點解了- j# t6 V2 c  E2 E/ S
iamaboyandog 发表于 2011-5-14 22:21
! z% N# ~2 l  R6 A5 E% n; _, @
7 j2 B# Z1 Q8 w- n" y! [
% _# |+ p( ?2 b4 Y( N9 G4 Y! I
    你有冇用过mediacoder,唔知可唔可以转换同时支持封装呢

inber 发表于 2011-5-14 22:58:10 | 显示全部楼层
你有冇用过mediacoder,唔知可唔可以转换同时支持封装呢
4 A: }" C: x5 {3 Q1 Pkevinchan 发表于 2011-5-14 22:30

D, G0 M7 K- b% T, l  `
. _# [5 O, `& X6 v
8 e. M  B4 B; t& i0 e4 Z0 E" Y
' ^4 ^% g+ |, r( n6 g我邊有你地識咁多/用咁多軟件

gyz2002 发表于 2011-5-14 23:16:59 | 显示全部楼层
坐低慢慢学习吓教程先~

kevinchan 发表于 2011-5-14 23:44:23 | 显示全部楼层

" f& g8 u' W  p我邊有你地識咁多/用咁多軟件: ~/ H( E1 o+ g, d( [) Y
iamaboyandog 发表于 2011-5-14 22:58
" v. ?' t8 v9 w. U. c

- \& e7 Q! p/ ]: T* Q
. q" ]1 f+ t8 W9 M3 D3 H5 f    识多几个有好处

漫步雲端 发表于 2011-5-14 23:54:17 | 显示全部楼层
- N( o) r7 ^5 K, k- O
我邊有你地識咁多/用咁多軟件
# ~$ d( b9 K; _  T+ c7 Iiamaboyandog 发表于 2011-5-14 22:58
! T% ?- b5 l2 _, i5 x4 D# g9 s" F
+ H  N9 Z8 V" K8 k

* }( O5 L$ g) {    8 H5 _) ?9 q4 d: J# u7 I1 E9 _
你地好犀利,我仲系用較為原始的方法

梦之星际 发表于 2011-5-15 00:03:28 | 显示全部楼层
% p% b" J# ^. r/ {kevinchan 发表于 2011-5-14 22:30

: D4 y2 A  @/ N. [果个软件几耐之前用过,记得里面有个视频转换设置参数系keep orignal  唔知呢个系咪封装呢?) s; k* Y, u/ g( p
果阵设左呢个来转X.264的avi,出来的跟原视频画质相差不大的,不过早排再用过黎,发觉
; ~8 W: z5 J$ G( W, L再用呢个参数时,出来的画质差左很多,可能我忘记左当时的参数吧 ,得闲试试用吧6 n$ x$ n* I% q3 V+ U$ {  O
顺便问问,你有无用过virtualdubmod,识点用距转X.264的avi吗