[每日闲聊] 嚇死!!尋晚窗臺有只老鼠行過=A=!!

miyuja 发布于2011-5-7 23:02 2079 次浏览 31 位用户参与讨论     [复制分享主题]
a1006823797 发表于 2011-5-8 00:53:07 | 显示全部楼层
仓鼠好啊,够Q

eegbook 发表于 2011-5-8 00:58:28 | 显示全部楼层
老鼠怕咩呢,老虎至得人怕嘛。

miyuja 发表于 2011-5-8 02:03:51 | 显示全部楼层
吾出其,以前我养的细细只巴西龟就是比老鼠食左!
5 V  q2 X, V( D7 m! j2 w( Raaron81 发表于 2011-5-8 00:01

6 R% u, g+ G. w
, M; G& D& a+ z, p1 ~7 S+ h1 X" K+ G# d5 l4 f9 n4 H  {
咁驚栗?!!=A=
% y9 y4 \" Z  w0 d我堂妹以前屋企隻龜(好細隻嘅龜仔)曾經都俾老鼠咬爛咗些少殼,到隻龜大咗都仲係崩殼龜,好慘..............

QQ车 发表于 2011-5-8 02:04:20 | 显示全部楼层
龟会招惹老鼠咖?第一次听······3 ?7 A2 \! A9 Z
moschino 发表于 2011-5-7 23:22

" v3 X2 J& \, T4 I1 ]4 _' j
2 A, \$ y4 z, X, M# ]4 X' C有没有听过老鼠拉龟,老鼠见到龟就会去拉喇

迪格斯 发表于 2011-5-8 02:05:18 | 显示全部楼层
咁怕老鼠的話,系屋企养返只臭猪猫啦,保证老鼠都唔敢出没。。。不过前提下,只猫抓老鼠的。。。
) {; Z( }# d3 c1 n$ X$ v实际上老鼠有乜好怕的,似乎拒仲惊过你。。

miyuja 发表于 2011-5-8 02:11:30 | 显示全部楼层
咁怕老鼠的話,系屋企养返只臭猪猫啦,保证老鼠都唔敢出没。。。不过前提下,只猫抓老鼠的。。。
5 |& i1 Z6 A) I% ?1 B6 i实际上老 ...# V5 @. ]5 h/ Q1 H3 T
迪格斯 发表于 2011-5-8 02:05

2 e' f9 \% m: p聽講E+D貓都唔捉老鼠嘅,之前唔記得邊度睇過張圖貓鼠狗一家三口出街散步不知幾和諧
. [' ?. |1 V* q$ A# ]% ?6 B4 k! A我驚嘅係俾隻老鼠躝咗入屋,到時要趕佢出去就難lor.....

Ling1988 发表于 2011-5-8 02:38:52 | 显示全部楼层
呢個是事實!龜果D腥味惹老鼠主要原因

Kivat1991 发表于 2011-5-8 07:56:08 | 显示全部楼层
俺宿舍的老鼠:老鼠贴已经阻止不了我了...老鼠贴上只留下一道道黑色的小脚印,诱饵全被食晒

エツクス 发表于 2011-5-8 09:58:57 | 显示全部楼层
我屋企度都差唔多伽啦,因为楼下係个市场,整到係夜晚都唔敢开窗呢

迪格斯 发表于 2011-5-8 10:00:59 | 显示全部楼层
聽講E+D貓都唔捉老鼠嘅,之前唔記得邊度睇過張圖貓鼠狗一家三口出街散步不知幾和諧
8 @4 E- x: J+ a% z# T我驚嘅係俾隻老 ...
6 u0 s/ h) l4 e3 x0 B  }miyuja 发表于 2011-5-8 02:11
0 G+ l  O1 `) s, ]2 x3 X0 e
邊係即,我屋企都有养猫,原本未有貓的时候,隔离屋好多老鼠四围走的,甚至爬到我家阳台外面,但只猫离左之后,連只老鼠脚印都難搵。始终大多数的貓都会追踪老鼠出没的地方,因为有了貓的气味,老鼠就不会在附近出没了,但少数无用貓就例外。。。
* z/ z' {' ]. L0 G1 w4 ^8 _- `# N
4 l7 d; Z& h5 R+ l# K0 b9 ~2 D, L可能大家的出生环境不同,就算有老鼠经过我都唔會覺得有乜好怕的,因为由細就经常见到,所以不以为然。。

gyz2002 发表于 2011-5-8 13:11:33 | 显示全部楼层
老鼠都好惊既,以前细个餐餐都食既啦,不过就系田鼠~

qumjl 发表于 2011-5-8 18:42:21 | 显示全部楼层
听讲过老鼠拉龟~~ 应该唔怕挂?