[生活智能] 请问怎样压片啊?

HKM@MYC 发布于2011-3-14 11:08 1770 次浏览 18 位用户参与讨论   [复制分享主题]
各位大哥前辈,请问怎样将DVD压成MKV跟RM,RMVB啊?

已有(18)人评论

chanwm123 发表于 2011-3-14 11:25:40 | 显示全部楼层
回复 1# HKM@MYC 4 c1 ?( n- b# h2 s* f. b, S
2 r# ?" R) Y7 C' D
壓成MP4、WMV等就識,用瀛技编碼

aubert22 发表于 2011-3-14 11:37:15 | 显示全部楼层
我系嚟睇D人点答呢D"无尽的问题"嘎,哈哈~

HKM@MYC 发表于 2011-3-14 11:43:32 | 显示全部楼层
回复 3# aubert22
0 `% g& @9 q; I6 d# [$ D
) Z& \; V! t( i' m: [) h7 R& Z! m- _2 N! u
    你唔识既嘢系咪到处问人?到处起网上揾?无人天生出来就识

梦之星际 发表于 2011-3-14 11:54:06 | 显示全部楼层
0 J; r7 X/ y* e7 ~0 H- L! L
转mkv的可到这里看看  http://www.jacky.net.cn/user/jacky/archives/2009/274.html
  \8 X$ f$ R+ x. g. ^3 f' p3 o转rmvb的我估都差不多,将vob抽出,再用EasyRealMediaProducer1.94转rmvb
- s! G4 N3 k8 [/ A) d望楼主学识后,分享片源啦

基拉杰特 发表于 2011-3-14 12:05:35 | 显示全部楼层
我系嚟睇D人点答呢D"无尽的问题"嘎,哈哈~
8 G: B. G9 W$ Q# m6 Jaubert22 发表于 2011-3-14 11:37
2 L5 l; \& }0 B
  }- P, Z% ~! i2 P9 ?  h
, ^: P/ ?" Y% l/ m- y1 ^( c/ ^! U1 C
    用意志力来回答无尽的问题,哈哈~

漫步雲端 发表于 2011-3-14 12:12:12 | 显示全部楼层
樓上嘅意志力又黎啦,無眼睇

aubert22 发表于 2011-3-14 13:00:23 | 显示全部楼层
回复 4# HKM@MYC 6 z$ l" N. ]9 H! o8 g7 {: g8 l

, T( ]6 q1 u/ ^6 B7 s$ ?# }: x. p& t+ |% U3 w! J' @: ^; v  o
    点解我觉得你认为我喺度针对紧你咁嘅~我咁讲意思系我喺呢个论坛度见过太多呢种贴了,而且1 I+ K( f" ]) b
大家都回答得太多了,我想睇下大家会系以一种乜嘅心态同态度回答呢种贴~

king8360 发表于 2011-3-14 13:02:03 | 显示全部楼层
回复  HKM@MYC 0 k0 M+ _6 W3 i* b

; o* g! X3 j* n" ]0 ~1 b! I壓成MP4、WMV等就識,用瀛技编碼
7 B8 V' j! H" \" Ychanwm123 发表于 2011-3-14 11:25

1 H! y* @+ b* l, \4 p+ d4 D  Q0 v5 `2 |) V8 M* w$ u$ M" t
壓成MP4 我想学学 你可以教我吗

kwanyeung 发表于 2011-3-14 17:14:17 | 显示全部楼层
壓成MP4 我想学学 你可以教我吗
1 ]* ]) t+ r" E/ _& Mking8360 发表于 2011-3-14 13:02

: d3 j7 ~4 b! a, ^0 m7 A壓成MP4係邊種編碼先。雖知MP4同MKV都只係一種容器唔係編碼嚟。。。
, n# X3 C  h. D  m1 ?# r/ J2 U, Z
( \9 ^! C# g- Y  m* G1 N即係好似隻杯就係容器,過濾器就係編碼,而水就係片源。

king8360 发表于 2011-3-14 21:45:23 | 显示全部楼层
壓成MP4係邊種編碼先。雖知MP4同MKV都只係一種容器唔係編碼嚟。。。
6 @" J- ^4 m% M5 _5 e" X/ L# k3 X- o1 v" r8 u
即係好似隻杯就係容器,過濾器就係 ...1 p2 V  K1 t6 g' M. m8 i; v; N
kwanyeung 发表于 2011-3-14 17:14

7 O' |2 m5 o4 \. [" [  J7 w5 ^7 C% ~  Y; ~4 ~: I" Z
用怎么好软件压制啊 有没有怎么相关教程啊

aubert22 发表于 2011-3-15 09:35:14 | 显示全部楼层
用怎么好软件压制啊 有没有怎么相关教程啊
; D0 i! u- o  e2 N) Fking8360 发表于 2011-3-14 21:45

/ y" q4 v: y: l3 d9 X3 U' A! m9 q# W' T6 A
; W& R+ _( x) R( Z) p
    主流MEGUI~

12下一页