[其它更多] [海贼王one piece]dvdrip-2audio第一集【115】纯属试睇

迪格斯 发布于2011-1-27 23:25 2532 次浏览 38 位用户参与讨论     [复制分享主题]
迪格斯 发表于 2011-1-28 01:00:39 | 显示全部楼层
等我詳細講解下,我所謂的“瑕疵”系咩了~~, M: m& n! ]+ U! L0 M4 h% J
系從所謂“完美”的角度來諗的~~) m7 P8 \' E9 Y

+ l6 x" _% q$ U4 e6 Q我啱正 ...
" Z( k) O. y7 d7 a2 Pmcnynbajay 发表于 2011-1-28 00:32

5 J+ m  \: r: N! k8 G+ s. C6 m我旧先都已经讲了,你所谓的瑕疵就系2个配音员的声调问题,老实讲如果按你咁讲真系唔使做合成的,我的原则就系粤语部分有的我都会保留,其实我完全可以剪走粤语部分的“啊”字的,因为日语部分就一样系个“啊”字,做到完全无瑕疵都可以,按照你的做法。。。但你自己这样做都不能解决这个问题,明显就系技术问题了。。。。
! H. w' c% r! M* F- w5 V( C! N% s3 ^* k/ w4 F
i- ]  m! b9 k, a: n+ _" [# n
* E0 C4 n" I( J4 @! ^9 d4 ?
) _. r, {/ C% Z( z! y# ~“12:29處,你同漫步一樣處理方法,故意將重複的對白,強制加入去,明明最明顯BGM唔夾嘅了~~瑕疵之四”人地个粤语版本身就系咁样,我唔知点解你话将重复的对白故意咁强制加落去,我大概估计你系将那个地方连埋一齐,但我记得粤语部分系cut走了一部分的。  d* ?2 c# a  g4 j
我好怀疑你究竟知唔知电视台的cut片位置。。。。。3 d9 _: o) a' x) Y0 x! W( e# u
/ w' z2 h1 q0 x3 X# Q; `. k, t
还有就系视频画面,我之前已经讲过系裸压的了,因为画面本身已经很好,我睇嘅时候唔觉有噪点,如果系我觉得有需要压前会降噪。。。。

迪格斯 发表于 2011-1-28 01:02:03 | 显示全部楼层
迪叔發啲嘢都係大坑,好似除咗玻璃面具之外冇乜邊套連載完成。所以下嚟真係試睇吓你哋講乜瑕疵。
" B& R) i" v1 I" p: R: y1 Mkwanyeung 发表于 2011-1-28 00:33

* j4 p( Y2 [1 O# z# _7 z其实我发片都唔系好多,主要都系发sailormoon的,可能你无留意,实际上我都发完了。。。。

mcnynbajay 发表于 2011-1-28 01:10:50 | 显示全部楼层
我旧先都已经讲了,你所谓的瑕疵就系2个配音员的声调问题,老实讲如果按你咁讲真系唔使做合成的,我的原则 ...
5 S$ t* c' P  f1 F, y0 e" a迪格斯 发表于 2011-1-28 01:00
7 k" q+ }; L0 n  B% O& V  h; m
3 [+ H4 c/ C+ k

9 [: a) W1 g1 ]+ V# Q    我只要想講~~唔會完美搞掂的的~~不過仍有完美主義者存在的!!我只系聲明先遮!. v" X" H" w  {6 j
7 p1 U, L5 M& Y
你首先要知道ATV的CUT位唔一定可以,根據畫面唔見左的部份來判斷的~~因為有好多對白,都有經過“駁片駁聲”處理,得以播放到的~~
3 y" l7 C4 Q' s5 k+ W2 p6 O* X4 T! |$ \5 I3 q- ]

J* v7 q7 R$ |  }5 M無咩了~~你乜都唔覺,乜睇唔到有問題,就算了~~反正我同你諗法,各走極端

kwanyeung 发表于 2011-1-28 01:12:06 | 显示全部楼层
其实我发片都唔系好多,主要都系发sailormoon的,可能你无留意,实际上我都发完了。。。。: b% `7 k6 j' q& J9 J3 e
迪格斯 发表于 2011-1-28 01:02

1 o! S5 F0 r7 S4 \% p! J0 ]sailormoon原來發完。咁我話錯你。. t- t; L2 |- V
不過我之前下過你個守護蛋精靈同埋光明勇士全部爛晒尾所以先咁講哈哈。不過聽講光明勇士係你HDD壞咗先冇連載。

mcnynbajay 发表于 2011-1-28 01:17:35 | 显示全部楼层
sailormoon原來發完。咁我話錯你。
- O8 b# K. D* [& N" j, i1 \2 e不過我之前下過你個守護蛋精靈同埋光明勇士全部爛晒尾所以先咁講哈哈 ...9 [! H# `* W3 d0 z$ d" M$ a
kwanyeung 发表于 2011-1-28 01:12
2 H" V! n8 Q8 f1 g# V  I4 A$ C

; ]* n7 m3 ^- D7 F  _/ y& |1 @1 A( m3 k6 z
    佢系發完了,唔代表連載完喔~~J2重播的美少女戰士初代~~事因原供者無左影~~

kwanyeung 发表于 2011-1-28 01:18:23 | 显示全部楼层
1 M3 Q  T; V1 x7 h) A. v
我只要想講~~唔會完美搞掂的的~~不過仍有完美主義者存在的!!我只系聲明先遮!" u6 ~4 X- O, z

4 R. q8 M+ O. r1 u4 x你首先要知道 ...# j* e3 h9 S, f, i
mcnynbajay 发表于 2011-1-28 01:10
5 t/ r" S5 {8 B; @# I6 J1 o0 ?

. n, ]6 b& A) g8 cBGM方面TVB最後星光最後一集都係咁。。自行配上BGM。所以如果用日版駁就會好怪。解決方法其實係有不過好晒時間同埋未必真係效果好好。5 ^1 E* V8 j" g8 |
可以首先搵返首BGM。再試吓提高人聲減低背景聲。之後再駁返原本日版嘅BGM落去。不過咁樣會好晒時間囉就係。
  E" F" ?9 f' L5 W2 g1 e* i不過呢。最後星光嗰個情況有啲唔同。因為佢係有埋人唱歌所以依樣就冇可能搞得掂。但靜BGM嘅理論上應該可以。. ^+ B: z$ C/ a: h9 u; B, w
4 [; m: \$ W+ k/ A/ \# q: W7 w  ]
重複對白就唔知咩回事囉。見你哋好似講到咁熱烈叉隻腳埋嚟講吓。

kwanyeung 发表于 2011-1-28 01:19:15 | 显示全部楼层
佢系發完了,唔代表連載完喔~~J2重播的美少女戰士初代~~事因原供者無左影~~
7 k4 D# K' a4 P9 ]$ l: rmcnynbajay 发表于 2011-1-28 01:17
+ r( k+ C7 R2 M1 s0 ~7 P3 v
$ h! D& I9 z, b/ Z% y5 M/ {2 v; ?1 |
發完係指? 合晒嘅就發完之後冇繼續合?

迪格斯 发表于 2011-1-28 01:20:42 | 显示全部楼层
等我詳細講解下,我所謂的“瑕疵”系咩了~~
8 ?! R& u! q. \( [: s- B) \8 X系從所謂“完美”的角度來諗的~~
8 y5 W/ n% w# r1 w9 g( O, R* p5 y
& p# c4 c* R. F* L+ R( E8 n, b我啱正 ...# T- ~) w6 N0 ?1 c% n' u
mcnynbajay 发表于 2011-1-28 00:32

, B2 ^, O9 n* @) `0 V如果按照你的讲法,将2地的配音员存在的落差位剪了,咁样有乜必要去合成粤语版的,这样做做起来当然就更加简单了。。。。。仲有就系点解人地漫步嘅又咁岩同埋我一样处理,但我唔知你点解话增加了重复的对白,应该系你分析错误。。。

mcnynbajay 发表于 2011-1-28 01:27:21 | 显示全部楼层
如果按照你的讲法,将2地的配音员存在的落差位剪了,咁样有乜必要去合成粤语版的,这样做做起来当然就更加 ...
) k* _. F" e: `6 I, M迪格斯 发表于 2011-1-28 01:20

- e( G; p1 X) H' Y. m9 W6 h$ k5 p3 y9 @

+ G1 z- r3 ~+ @/ j0 {6 [    娜~~~就系哩個諗法唔同了~~所以會有各種版本的~~~
& }& H" E  w: M. s+ K# B/ k6 n' Q9 C
" [$ K! S7 q7 H, S
講起來,事實上,海賊王,每集都有回顧的~~有D對白有回顧到,而ATV無CUT到的~~6 e% l4 j" D3 |9 {' m
% U- @7 z* d! f, a% _; |8 ]
但我無補會的~~事因點駁都唔夾的~~只要系說話的速度同BGM都各有唔同~~咪單睇對白的字句而定了~~
# d& t+ f5 Y( v6 I5 Y. G4 H
8 G9 a! y8 O2 I) N  {  PPS:你睇翻第1集的錄影版了,路飛果句:“我想打咪打咯”,ATV系CUT左的~~~

mcnynbajay 发表于 2011-1-28 01:30:08 | 显示全部楼层
BGM方面TVB最後星光最後一集都係咁。。自行配上BGM。所以如果用日版駁就會好怪。解決方法其實係有不過好 ...& p4 H$ X" C6 A0 L2 G
kwanyeung 发表于 2011-1-28 01:18

% ?; v1 V, n# u, u' r) c4 V7 l# T) ?+ e$ e4 d2 `3 C) H! g  e! \

/ N1 y) e8 B6 b# ~    做乜換左佢了?唔見左一截?
: x) p& \7 x. L) O( ^' b如果好似,我之前校《千年女王》的最後一集咁,都有BGM的,系露云娜的OP來~~但後面唔見一截,勉強駁得到,但音質有差別,聽落仍有落差的!

mcnynbajay 发表于 2011-1-28 01:31:51 | 显示全部楼层
發完係指? 合晒嘅就發完之後冇繼續合?! b( @! x; ^. \; M9 S/ \
kwanyeung 发表于 2011-1-28 01:19
" E& `2 F- A9 B& M
! r, d  C$ {, g) j. f! N, |4 D0 h0 j# X
9 k& I% |% ?9 U/ h7 c' j9 L
    系發完手頭上有的J2-TS片源的~~但整套仲未連載完的!
% Q& d% S! P' L你查下,佢果張的主題帖了~~

迪格斯 发表于 2011-1-28 01:32:48 | 显示全部楼层
BGM方面TVB最後星光最後一集都係咁。。自行配上BGM。所以如果用日版駁就會好怪。解決方法其實係有不過好 ...
- q) O6 E- E& U0 |- [kwanyeung 发表于 2011-1-28 01:18
3 P& x# j$ O9 D: R
最后星光34集根本无可能做到完整的,其实帮拒加背景音乐效果仲衰的,2地使用了不同的音乐版,除非消除了粤语的背景音乐,唔系无可能听得顺的。我记得之前我做的时候系分一段好长的日文声道的音乐接粤语发音部分,带过去的,之前我都有下载过xoun做的日文音乐混粤语声道的,但觉得感觉好奇怪,之后我自己做的就直接接日文的轨道带过去。。。。