[Tora.to] JS轉貼 龍珠Z001-291(三语合成版)+龍珠GT01-64(TVB粤语版)

wulove 发布于2010-12-7 01:14 11070 次浏览 157 位用户参与讨论     [复制分享主题]
天才不二 发表于 2010-12-7 18:29:43 | 显示全部楼层
置顶都有

雪比 发表于 2010-12-7 19:13:59 | 显示全部楼层
龙珠Z应该同以下呢个版本一样的吧
* t9 ~. m6 g5 P. C% I- [; u. J, qhttp://bbs.dreamxt.net/viewthrea ... &from=favorites

aaron81 发表于 2010-12-7 21:54:33 | 显示全部楼层
有龙珠的东方我必定回贴

aaron81 发表于 2010-12-7 21:56:45 | 显示全部楼层
LZ可否答下我你是男定女,只解你梗钟意用过“姐”字!

火中君 发表于 2010-12-7 23:19:32 | 显示全部楼层
JS空间系个悲剧,超级难下载啊。。。不过都系多谢楼主啦

inber 发表于 2010-12-7 23:26:39 | 显示全部楼层
LZ可否答下我你是男定女,只解你梗钟意用过“姐”字!" w( Y3 N0 D1 l1 y" V
aaron81 发表于 2010-12-7 21:56

6 @+ I, I, n5 b' H* }2 j8 s* r& }/ D6 y. N6 C6 ~
8 @3 H7 `1 P) ?4 y9 Q8 J
"姐"好似口頭彈咁
4 \: x6 `/ P7 Z  e+ o2 s  `) A每個人講野都有佢個習慣
, T& j  |( x( [/ X3 Y1 M- Y) j* u( O# d$ S  [& i
"姐"不一定代表是女的吧* C5 L4 c8 t# M! A7 H! [, _) Z, j8 `
難度內地無人講野會加個"姐"字?

aaron81 发表于 2010-12-7 23:46:14 | 显示全部楼层
"姐"好似口頭彈咁
" {+ G7 y9 b8 @: `7 \2 |每個人講野都有佢個習慣
3 I* H; z1 V5 E) i: Q% a' v* M% P
: j: U9 y# H5 |8 ]9 B5 E"姐"不一定代表是女的吧
0 w/ ^2 u) l" f, m" V, W難度內地無人講野會加個"姐" ...+ R/ l' P8 j, ?- w3 I
iamaboyandog 发表于 2010-12-7 23:26

0 ~) w  D" C; ^) r! T稍安无燥!我是这样理解的,口头禅当然可以加个“姐”字啦!9 G* J0 t, _) a$ i! u
但引用LZ的原话“好在我有買龍珠DVD =.= 全集(係龍珠初代+龍珠Z+龍珠GT)
+ w6 d0 A3 Z# }8 {! K第一个“姐”在后面,当然可以理解成语气代词,但当第二个“姐”在开头就是人称代词,你明白没有!这样好令人理解错误!
1 m6 n( d+ p. `# U+ L
/ Z* C+ k/ j; u 9 U6
7 r6 y3 f" p- l& S5 a9 n- h' u% yk+ V  N3 u“

漫步雲端 发表于 2010-12-7 23:51:13 | 显示全部楼层
本帖最后由 漫步雲端 于 2010-12-7 23:58 编辑 # i! y" T  a# n) ^3 j" l3 I
"姐"好似口頭彈咁
3 k% h* R% o# b/ {0 M* v; f每個人講野都有佢個習慣
0 h3 R# @+ O$ J9 c/ }$ W! i. N
"姐"不一定代表是女的吧
, l2 F, @# R! ^) s" t. T9 Q難度內地無人講野會加個"姐" ...
: w" r6 L" \4 w* N& H+ Y6 Piamaboyandog 发表于 2010-12-7 23:26

* c# N2 ~0 V2 L
; E* ]! U4 e( \: v- K
, ^- a  a. P1 P( N   
( R6 }* C" @3 E- }一般會用呢個 啫 的

inber 发表于 2010-12-8 06:07:42 | 显示全部楼层
一般會用呢個 啫 的
) A; L, q4 ^1 b" r% Z/ w9 Q漫步雲端 发表于 2010-12-7 23:51
+ |/ Z# [- H% ]3 H9 w7 D- i9 \/ Y

/ D2 z% N3 Q1 ^4 U5 B
! u# d$ _" C2 \5 n如果系我
5 c! a- s$ E" w# b我都會用"姐"4 B* g% f' Y# f! M8 T" \
"啫"我雖然識睇
9 a0 f$ m$ |2 A1 x" N$ W) @系未用過

inber 发表于 2010-12-8 06:09:57 | 显示全部楼层
) ^, s7 V9 _& _& X" `4 Y1 m
稍安无燥!我是这样理解的,口头禅当然可以加个“姐”字啦!
. e4 d6 U$ e% A; y6 u+ ^* c但引用LZ的原话“好在我有買龍珠DVD 姐=.=  ...+ }9 w) F" G$ N1 e
aaron81 发表于 2010-12-7 23:46

0 ^) r5 k% x/ H. j/ \# p3 @$ F6 J$ p

% L: e9 A: ^+ S第二个“姐”係
. b/ @+ X5 Q6 A  k可以代表"即"係4 G4 T! y3 U; W
- f' u3 ~" y0 I( H( Q6 |9 }; r4 Q
(話說我好燥嗎 )

漫步雲端 发表于 2010-12-8 08:58:29 | 显示全部楼层
如果系我
0 L1 C* p5 p/ @# \1 w$ d我都會用"姐"
, M; q* K; E0 w# o; A"啫"我雖然識睇2 F7 S4 @8 B" F0 K) d/ Q
系未用過7 T) i6 L$ m" J0 u0 F2 [
iamaboyandog 发表于 2010-12-8 06:07

: w/ K& I" Q. }( M: r/ W+ w4 |4 p8 g
1 E0 ^% I$ X* B

2 H  D, e3 m  s" e5 K- v! u你個輸入法可以打出呢個字?話說今朝又咁早啊

inber 发表于 2010-12-8 11:59:54 | 显示全部楼层
你個輸入法可以打出呢個字?話說今朝又咁早啊  E2 }: N5 F8 c) l
漫步雲端 发表于 2010-12-8 08:58

5 z" K6 V3 }$ G
) V- E$ N& j: n% C5 h6 m
; N. c6 Z6 e' c+ A$ }8 t"啫"字?: j3 B) ^& s% M4 b3 C
打到啊" S- y9 B- u& `' W3 I! L
我都無留意有咩字打唔到: X( p# `+ V% s
打唔到個D可能我都唔會用所以唔知+ n+ Q. C. c, a7 g/ a

4 _3 x$ ~3 Y& T+ y* t" F( B1 h. M話說我日日都咁早的