[生活智能] 得唔得请教个BD压片既问题

zsl198602 发布于2010-12-5 08:54 1678 次浏览 13 位用户参与讨论   [复制分享主题]
最近稳左个BD原盘来学压,cpu系奔E6300 OC3.2,显卡支持CUDA。工具系Megui0.3.5。宜家我已经压左9个钟提示仲有14个钟,思路过边D人好似都系十几个钟一部既,问题系我好似好慢,我既参数如下,高手得唔得帮手指正下啊。
8 R9 {- ?8 u/ _- I+ M9 E 1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg . E+ s8 E7 N3 u5 d* ?; ?1 r

1 v6 V. W; W. U% ~9 g( U& M/ H真系好鬼耐啊!!系咪我D参数设错左咧。

已有(13)人评论

Kiver 发表于 2010-12-5 09:01:52 | 显示全部楼层
最近稳左个BD原盘来学压,cpu系奔E6300 OC3.2,显卡支持CUDA。工具系Megui0.3.5。宜家我已经压左9个钟提示仲 ...
: U% ]; z: ?, b# L) Z5 D; _zsl198602 发表于 2010-12-5 08:54

" q2 V: f! L4 j9 ^  }! ?, c# S. `8 b( u, `2 _( |' q

7 f; b( O2 D1 d- B    我的显卡吾支持CUDA: K0 K1 k! u5 }3 @
所以都无乜点用这个软件

zsl198602 发表于 2010-12-5 09:06:57 | 显示全部楼层
听人讲,话显卡支持CUDA既话,压片提速都系几分钟左右,好似支持同唔支持都差唔多。

ConvoyChan 发表于 2010-12-5 10:13:07 | 显示全部楼层
此等cpu速度感觉正常了 而且肯定无用到cuda加速 想知道纯cuda加速有几快用badaboom压,不过此软件支持格式甚少,非常局限5 b1 M( D( H& ^) y) }4 C4 O1 r
and 建议如果想压高画质既时候唔好想cuda了6 r0 S/ f# G$ D* ?7 ?4 q
压片偶一般用mediacoder

Kiver 发表于 2010-12-5 10:23:23 | 显示全部楼层
听人讲,话显卡支持CUDA既话,压片提速都系几分钟左右,好似支持同唔支持都差唔多。' W# a9 T; @+ r- f7 Z! v0 i
zsl198602 发表于 2010-12-5 09:06

3 W4 W7 a% j* w3 f  f. T) T" i' h- t

4 D5 `" F9 o' f  v! X" q- g    我同事就话相差几远
8 j% {4 Z: l2 N  r  s5 ]: P) E且画质有区别的~

zsl198602 发表于 2010-12-5 10:58:13 | 显示全部楼层
我同事就话相差几远
6 G+ w0 S+ {3 ^9 o" R且画质有区别的~$ h; r+ i2 J; N) d# z% {
Kiver 发表于 2010-12-5 10:23
/ x! y! [0 |5 z* m" [7 I

: x) N0 X2 b/ s5 b( V; P2 H# n5 Z  I$ X) S6 _/ ~( t/ K
    原来系甘啊,甘用a卡咪唔洗用megui。

zsl198602 发表于 2010-12-5 11:00:40 | 显示全部楼层
$ t! j1 m6 g, l( t: R1 _/ B
此等cpu速度感觉正常了 而且肯定无用到cuda加速 想知道纯cuda加速有几快用badaboom压,不过此软件支持格式甚 ...
" \' |  W# B3 {! HConvoyChan 发表于 2010-12-5 10:13

, S( w% I1 `: |* ~! G. a$ v( g- @

, ?% E2 L0 t. ~+ S3 Q/ m6 d   思路过边有个高手话我知““如果是NV的,可以用到N卡来帮助加速,不过不是在x264这段,而是在前面给文件做index的时候。现在x264还是利用不到CUDA的。
9 S) l7 N8 f4 |+ {& m% j  c””。不过好似chd同思路d人都系用megui压BD既

ConvoyChan 发表于 2010-12-5 12:06:02 | 显示全部楼层
cuda可以全程都用cpu處理 不過純cpu會壓渣片 哩點我實驗過 思路的人甘講可能先排除渣片吧
4 |2 l# d+ U5 i, j; h9 H3 S2 [而且我用mediacoder而已 冇話megui5好# b8 A  m3 Y" }4 k) q( |5 J; q; @
其實mediacoder先系非主流 不過習慣問題而已

漫步雲端 发表于 2010-12-5 12:43:35 | 显示全部楼层
就算不支持CUDA都唔至於咁慢掛?壓1個小時嘅片居然要14個鐘
' C" v/ C3 k( e樓主系咪設置咗單線程啊E63 3.2應該沒咁慢

Kiver 发表于 2010-12-5 13:14:56 | 显示全部楼层
原来系甘啊,甘用a卡咪唔洗用megui。
8 C4 M9 A# Y& H8 x: I3 y3 qzsl198602 发表于 2010-12-5 10:58
0 u. i9 K" n# x! i
5 e8 _" x% v' O  j
' G- B6 S, w( ~3 K$ J
    一样可以用伽
( j3 ~9 f# k. p只是没有CUDA功能的支持`~1 U2 L: v/ \# w) N7 x
编码方面性能有差异~~

zsl198602 发表于 2010-12-5 14:23:32 | 显示全部楼层
就算不支持CUDA都唔至於咁慢掛?壓1個小時嘅片居然要14個鐘2 g1 @. {/ t: f$ s
樓主系咪設置咗單線程啊E63 3.2應該沒咁 ...5 N5 J) K8 l' L# n; `3 E8 p& j
漫步雲端 发表于 2010-12-5 12:43

; M9 U  U1 i+ [) r% Y
0 W4 S% y4 P/ l5 S: B  d2 g
' p5 g/ N9 F$ f* L7 h    无啊,最记得设左双线程,第一次编码好似3个钟,不过第二次超慢

漫步雲端 发表于 2010-12-5 14:42:57 | 显示全部楼层
无啊,最记得设左双线程,第一次编码好似3个钟,不过第二次超慢
3 Z' s) E( g3 q/ pzsl198602 发表于 2010-12-5 14:23
" p" T' B5 Y! o6 [; |

1 l- m9 B& w$ ?: D. K3 l2 ^9 X6 T8 H4 Z* \8 l" [

2 ?  z; U4 G4 ^: n1 z0 d系統問題?

12下一页