星梦
    星券
跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[新手问题] 回复扣分??

艺朵草 发布于2010-7-17 17:33 2446 次浏览 23 位用户参与讨论   [复制分享主题]
因为接咗任务,要12小时内发新主题/回复 24 次,所以就周围搵贴睇去回复,亦都发过一个贴。本身金钱已经达到33啦,而且亦升到学徒,但后尾就开始不断噉扣分扣钱,仲降到农民。8 ~! E5 k5 ?$ ~9 b6 e1 g5 M' e
       因为任务要求要“认真”,为咗做到呢一点,所以我去搵自己感兴趣嘅主题,回复嘅有啲帖可能真系好耐之前嘅。后尾见到“9、多次进行翻旧帖回复(全论坛24小时内达到或超过5帖发布已一个月以上的旧主题的)”,我得12个钟,要发24个,一个月内发布嘅主题有几多,可以令我有兴趣去认真回复嘅数量又减咗,但5个帖就足以触犯呢条规定。
8 _) b% w4 L$ y0 d6 C5 f" q       虽然话感兴趣,认真睇,认真回复,但都毕竟只系表达自己中意同开心嘅情绪,而好多回复嘅内容亦到系“好帖”“多谢”之类,唔知系咪大家都畀人扣分。既然唔符合回复要求,点解唔封咗呢啲回复呢?有一个求助嘅帖,已经系2006年噶啦,但见回复好似LZ仲未得到满意嘅答案,亦因为自己都好感兴趣,所以我用咗好多时间去查资料,自问呢个回复我真系用咗好多心机,但貌似扣咗颇多分。2 g  b# m5 z' `& D6 G* i
       睇过一下呢度灌水嘅定义,虽然有唔少表情符,但亦唔系被禁止嘅“毫无内容的表情帖”,参考过人哋嘅回复,真系唔明点解会扣分。12小时24个帖或回复,质量实在有限,我发嘅帖系用咗好多日去整理嘅,而嗰个好认真嘅回复亦都用咗好几个钟。眼睇住12个小时好快就过啦,想再发啲回复,先发现积分骤减咗咁多,而且见住自己回复一个就冇紧一啲分,我真系唔明。搞到连想喺自己个帖度想补充一下同主题相关嘅说明都唔敢直接回复,只能够借助回复他人回复嘅方式……

已有(23)人评论

Kiver 发表于 2010-7-17 17:39:44 | 显示全部楼层
因为接咗任务,要12小时内发新主题/回复 24 次,所以就周围搵贴睇去回复,亦都发过一个贴。本身金钱已经达到 ...5 T, a' F7 w/ z% y  r
艺朵草 发表于 2010-7-17 17:33

0 N, C# ~5 F, D) v+ L) v
: `# w; O( Z# c. w) Y/ ~- b
& M* m% _: f, _    是不是在回收站里面回了贴子~~~

基拉杰特 发表于 2010-7-17 17:44:32 | 显示全部楼层
一般来说不会无理扣分的

maplep 发表于 2010-7-17 18:34:51 | 显示全部楼层
是不是我扣了你的分= =
" `9 K  D, W: H% c+ v我记得我没扣到你的分。。。你没犯规~~

timaousi 发表于 2010-7-17 18:58:54 | 显示全部楼层
從呢張貼嘅內容睇黎lz真系好認真啵!希望各位老大幫一幫距!

艺朵草 发表于 2010-7-17 19:08:17 | 显示全部楼层
回复 2# Kiver
8 Y8 b  y3 F5 [: \( o* }, N# y/ f6 \! B9 N
4 S, u* J7 H* p6 _) k7 m/ l3 j
    嗯……悲剧嘅系我花咗咁多时间回复嘅嗰个就系里面。。我系喺百度度搜索嗰阵见到呢个帖噶,所以都冇留意系边度嘅帖,更加唔知道会扣分……更加悲剧嘅系我后尾见到嘅另外一个相关嘅帖都系嗰度嘅……等我仲搵原因搵咗好耐,去睇啲规则……我错啦……

艺朵草 发表于 2010-7-17 19:09:45 | 显示全部楼层
回复 4# maplep
1 i* R- R. R7 g4 K1 f
! i; D5 @2 ^! ~2 w( [) B. `% U0 t- t
    唔关你事嘅……系我自己喺外面搜到嘅帖,冇见到嗰个版嘅说明嗟……

艺朵草 发表于 2010-7-17 19:14:22 | 显示全部楼层
回复 5# timaousi 9 e, x! L0 @* C7 ]6 t6 R" l6 h. f/ n

4 R" o; P$ T9 E9 H% V7 w9 j+ b2 j) \, y; n
    哈哈,冇乜嘅,不過因為新嚟,好有熱情噶嘛,嗰個悲劇嘅帖我真系搵咗好耐資料先去回覆噶,點知原來系回收站嘅帖,而且回覆仲會扣分…… 繼續努力喺啦。。$ X% R! m! b4 e
! U4 a/ ?/ V5 X& q6 S2 x
   By the way,呢度嘅下載速度點樣啊??我校園網,內網,emule永遠都連唔到,唔知呢度嘅BT得唔得添。。呢度啲資源真系好好,我哋學校嘅FTP都有專門嘅粵語動漫區,不過質量都冇咁好啦。不過好貴啊,我要諗清諗楚down邊個先。。

timaousi 发表于 2010-7-17 19:20:29 | 显示全部楼层
回复 8# 艺朵草
. F# `! `, @8 p* e% {! a% ?
1 J5 r# j- }5 ~5 S$ s' ?( s2 N; U$ \2 t5 @9 U' a
    我系學校用校園網下MU嘅也就時快時慢啦!所以你如果都系用校園網嘅話速度就應該唔錯噶啦!但系我用校園網有一點好麻煩!只要我附近有人下MU嘅也我就下唔到!

kevinchan 发表于 2010-7-17 20:14:05 | 显示全部楼层
一睇标题就估到係呢个问题啦
8 Z* _/ d: }* q) i, O9 n 捕获.PNG

kevinchan 发表于 2010-7-17 20:15:25 | 显示全部楼层
從呢張貼嘅內容睇黎lz真系好認真啵!希望各位老大幫一幫距!
8 ~* ?6 k( j: u" dtimaousi 发表于 2010-7-17 18:58

0 r/ _- l& @3 z. M* L" X$ l/ S: }. \8 H% h! E8 ]! v

, ?" T( q0 N8 n    佢已经醒觉了

timaousi 发表于 2010-7-17 20:24:48 | 显示全部楼层
佢已经醒觉了9 v3 O3 G8 D/ b  O; J& \
kevinchan 发表于 2010-7-17 20:15
. D4 k# k- X7 O# C

9 F% D/ B. T5 M1 D, a) }! Y/ y2 \& g0 _0 L6 z8 i" z5 b
    甘遲都得唔到你幫助!緊系自己覺醒啦!

12下一页