[生活智能] [请教]能否对RMVB文件进行视频和音频的分离与合成

gsl 发布于2010-5-24 10:31 3225 次浏览 26 位用户参与讨论     [复制分享主题]
chen2010 发表于 2010-5-29 06:31:38 | 显示全部楼层
可以的,具体用软件先分音频,再分视频

ルフイ 发表于 2010-5-31 13:41:54 | 显示全部楼层
用rma
7 K: ]1 }3 J5 y: {& p3 y4 T或者用mmg(mkvtoolnix里面的工具),封装时只选择视频和你要合成的音频就可以,但封装后的格式是mk ...
0 _1 H$ Z+ T- v- C1 @kevinchan 发表于 2010-5-24 12:30
- N, l! V  V1 q
  e5 B  k; W( D6 K6 N

. [$ g, l) [3 y* A2 m9 R, Z    我都系咁做嘅,不过就叫做封装MKV,唔系RMVB咯

kevinchan 发表于 2010-5-31 15:35:10 | 显示全部楼层
我都系咁做嘅,不过就叫做封装MKV,唔系RMVB咯
% P9 i. {8 A- f) s+ J1 aルフイ 发表于 2010-5-31 13:41
咁用rma啦,呢个程式专门处理rmvb的,不过用起身好麻烦,用过都怕

aaron81 发表于 2010-5-31 23:59:42 | 显示全部楼层
高清普及的时代仲有人搞合成??~~- R3 P! V) o+ a: c. S
yjb338 发表于 2010-5-25 16:39
  n5 a( e. p) ]0 ?2 W
有时画质差吾多的一般只会选小的~下下都高清,几多个硬盘都吾够用~就算是复制都用多好多时间`

kobe1992 发表于 2010-6-5 16:01:29 | 显示全部楼层
咁用rma啦,呢个程式专门处理rmvb的,不过用起身好麻烦,用过都怕
* J* A$ z6 U8 P2 e# Kkevinchan 发表于 2010-5-31 15:35

: f6 `0 G% L5 @. h- W+ J' x7 a9 n4 |9 y; k2 x  d$ k
6 k4 D+ J; {9 ?9 b
    kevinchan大哥不嬲都強噶拉

kevinchan 发表于 2010-6-5 16:04:04 | 显示全部楼层
kevinchan大哥不嬲都強噶拉
  I! U6 N* S. x/ r0 d- Mkobe1992 发表于 2010-6-5 16:01
唔好咁讲,大家交流交流啫,话唔定下次我向你请教呢

kobe1992 发表于 2010-6-5 16:06:10 | 显示全部楼层
唔好咁讲,大家交流交流啫,话唔定下次我向你请教呢' Q7 @7 K8 Y0 U/ A4 D$ \7 Z
kevinchan 发表于 2010-6-5 16:04

+ ^2 ]' n! m7 x9 F5 N- Z' d, L( i. j: U6 ?; D7 y0 v) S. ?

2 U/ J3 b4 O- t1 _* y: g    -.- 我覺得無咩可能...
" \; U; S' E6 L/ U% ~6 h3 d, ]7 U" c- u/ |) S% L
kevinchan大哥
$ T" ]" D" z6 \我想問問你呢
# g6 }' u% Y6 O  l. \9 h, n如果下載回來的片子" c! B( S; E$ f1 k6 U+ k. x: _* y
是16:9的話 燒下dvd里去看
8 C) M7 q8 t/ w6 I. @% o電視機那里會不會是16:9?

kevinchan 发表于 2010-6-5 16:08:36 | 显示全部楼层
-.- 我覺得無咩可能...
; t& s2 i! q& C  {5 r2 p# `8 a1 T
2 f2 K! H) O9 X7 Q8 k9 K9 P" i0 Hkevinchan大哥
7 |3 I% ?$ F' t) y" @我想問問你呢1 q: j7 ]* }/ T/ `" ~! t$ W
如果下載回來的片子
7 d+ c' i" Y5 W% {9 F% v是16:9的 ...0 p# w. ?& O, W4 [0 Y
kobe1992 发表于 2010-6-5 16:06
刻录时可以选择噶嘛,不过具体点做就要睇下你个软件啦,唔同软件唔同做法!其实刻录方面我比较少经验

kobe1992 发表于 2010-6-5 16:15:08 | 显示全部楼层
刻录时可以选择噶嘛,不过具体点做就要睇下你个软件啦,唔同软件唔同做法!其实刻录方面我比较少经验0 k% r4 D1 d7 x& d
kevinchan 发表于 2010-6-5 16:08
% _  s6 P5 |% w7 @5 s4 F& }9 C
+ g" o/ M4 h3 ?9 G
  e: d4 ]/ z/ b& }7 X8 E
    -0- 吾系好識燒....
, f, p1 B7 H+ X5 w完全沒有經驗
4 N1 T5 M- J+ V( H, o+ G但又想燒出去看- -
! \" N1 {, {0 \5 o- k. n有咩軟體可以燒到16:9噶片噶?

kevinchan 发表于 2010-6-5 21:16:11 | 显示全部楼层
-0- 吾系好識燒....  ]0 p8 q$ f) }/ X2 V! @, |
完全沒有經驗5 J- k+ z+ R. P9 `. ]
但又想燒出去看- -( g3 J- `+ p8 G# R3 q7 |# Z$ \
有咩軟體可以燒到16:9噶片噶?
% l: `- K+ y2 ^& f2 i8 |kobe1992 发表于 2010-6-5 16:15
随便搜索都有啦,不过我唔知

jmjime 发表于 2010-6-7 14:13:17 | 显示全部楼层
分两步做应该可以的

chenbiyu 发表于 2010-6-13 09:14:03 | 显示全部楼层
其实我都想知道可以不可以...
8 }3 ?) @- E* Z$ y' g我以前在网上找了很多文章都没弄懂...
( ]# s- x# L( K0 d呵呵