[生活智能] Easy RealMedia Producer 高级设置

Kiver 发布于2010-5-10 08:36 2594 次浏览 14 位用户参与讨论   [复制分享主题]
gsl 发表于 2010-5-10 15:53:06 | 显示全部楼层
很详细啊,学到东西了,感谢楼主。

netasa 发表于 2010-5-13 03:13:53 | 显示全部楼层
其实由REAL诞生嘅时候开始就意味住有损压缩嘅开始,只不过旧版嘅REAL对于果种有损压缩嘅损害程度比其他嘅XVID之类嘅嚟强上N倍。所以我地见到嘅REAL8或更前嘅版本都惨不忍睹!就係因为先见到差嘅再见到D差少少嘅嘢,所以我地觉得REAL10压得好出色!不过我倒认为REAL10先係正常嘅REAL。 如果唔係就解释唔到之后嘅REAL11并无咩进步甚至连MS嘅MPEG4都比佢好。若REAL真有本事就不会输比AVC啦更甚者264呢?!
. g& @# @& J4 @8 ?2 M$ \  B( `. \上述谈及嘅设置,只为挽回用REAL压缩时造成嘅质量损害上嘅控制之法,我觉得REAL就适合生存于低码率嘅“世界”与其用高码率去换取画质而加大电脑播放时嘅负担,到不与用264去编码来得实际。 REAL如果再不出新技术方案好快就会淘汰!至少我现在选择MP4播放器时首要考虑嘅唔再係能否支持RMVB格式了。

eegbook 发表于 2010-5-13 10:52:54 | 显示全部楼层
旧年都仲有用呢个压rmvb的软件的,不过发觉有更加细又好的264编码就唔用呢个了,容量又细又清。。。$ k" x. c" z$ i
迪格斯 发表于 2010-5-10 09:41

2 N+ D& G5 |) E! S. z: o: v- o; V# `' a5 y7 Q5 O7 S+ {2 T

( U9 a3 S' `/ M( ]   请问,系用咩款软件压嘅呢?压出黎系AVI格式嘅?