[动漫讨论] 论坛上绝种了的资源有哪些?

terry879 发布于2010-4-20 16:14 3583 次浏览 37 位用户参与讨论     [复制分享主题]
billiard 发表于 2010-4-20 21:52:14 | 显示全部楼层
可以入群 25212859 讨论。我都考虑买翻只黑牛,国产就不要了,脚部不能动的!

kevinchan 发表于 2010-4-20 22:31:20 | 显示全部楼层
可以入群 25212859 讨论。我都考虑买翻只黑牛,国产就不要了,脚部不能动的!+ O! m# b2 [2 _2 b: u9 c
billiard 发表于 2010-4-20 21:52
无拉拉讲买嘢都有嘅? 楼主讲紧动画

lych 发表于 2010-4-20 23:54:41 | 显示全部楼层
其实想要咩嘢慢慢稳,喱D事好难讲嘅,有可能有好心人呢~~~~

183334257 发表于 2010-4-21 00:40:56 | 显示全部楼层
黑牛...我都好想要,超型

hikaru123 发表于 2010-4-21 01:26:44 | 显示全部楼层
沙发说的很多道理。还有TVB播过超音鼠?

netasa 发表于 2010-4-21 09:19:04 | 显示全部楼层
我们都是80后,应该都系睇香港的动画长大6 S$ V% p+ p& A) u
   如果你想搵翻以前香港的粤语动画,呢度无疑系最好的地 .... m) o8 g1 p  ?6 [! P
183334257 发表于 2010-4-20 21:13
- i4 T6 @5 ~6 X
0 C/ c3 K, `' @( c) d

: t. Z; [. V- K  r    合成好伟大咩? 只不过係出于一种私心嘅行为。可能我咁讲会激嬲好多人,不过依D係事实。 出于收藏嘅人往往更喜欢录制版唔单至係为左个TV LOGO,係因为咁样先更代表着当时睇嘅心情。有D旧动画就係要有雪花嘅画面先会令人想番起自己细个睇果时係点样嘅情况。果种回忆先至係最伟大及宝贵嘅。 当然合成唔係唔好,不过就好难有果种感受,720P又点样?睇完就算了咩感觉都无! 虽然我自己都合自己都收高清合成。不过更加之让我感动嘅都係以前录影嘅果D视频! 向录影深夜动画嘅香港同好致谢! 6 c' N6 Y( j+ J

% {" o3 _; O% ]* Q8 J8 |另外,仲有感谢果D花费左金钱购买正版,之后花好多时间与心机合成同埋上传分享嘅同好。佢地都係一班可爱同有爱之人。& S, g5 g/ B" t

/ @# k& X$ u0 X# p3 Z以上想讲好耐了。 

kevinchan 发表于 2010-4-21 13:08:01 | 显示全部楼层
合成好伟大咩? 只不过係出于一种私心嘅行为。可能我咁讲会激嬲好多人,不过依D係事实。 出于收 ...: C9 C5 _" I  y" D
netasa 发表于 2010-4-21 09:19
完全赞同,睇录影版会谂番起以前好多事!特别係旧动画

xiaoxue 发表于 2010-4-21 22:26:11 | 显示全部楼层
论坛好似一直都没宇宙骑士D-BOY啊

东方快意 发表于 2010-4-21 23:22:18 | 显示全部楼层
楼主,那张金田一的图没见过,拿走啦

东方快意 发表于 2010-4-21 23:24:39 | 显示全部楼层
合成好伟大咩? 只不过係出于一种私心嘅行为。可能我咁讲会激嬲好多人,不过依D係事实。 出于收 ..." Y; z5 h* a- a! v8 p5 l. N
netasa 发表于 2010-4-21 09:19
/ f8 u$ P' B9 X, J2 C7 ^4 k

& S* e3 a  _2 F( W6 E' }8 c* G$ L2 c. X. T. f# D. C
但是有时见到录像反光导致面部看不到,又真是想睇合成喔

netasa 发表于 2010-4-22 06:08:59 | 显示全部楼层
但是有时见到录像反光导致面部看不到,又真是想睇合成喔& n# c* ]5 n/ p; [' P+ Z  r, i+ u) z
东方快意 发表于 2010-4-21 23:24
# z: p1 b9 G" W  m& w2 y/ n

) M1 e, J8 b) Y( G7 c- k! a靓嘅嘢係人都钟意噶啦! 不过每个人追求嘅嘢都唔一样! 有D人可能希望文件细可以放多D动画,有D人就算过G一个文件都唔紧要只要求高清。但係有有D人就好执着,只要配音换左人就成出戏都唔再追落去!不过有D人就可以接受第把声嚟配只要係粤语就得了。
, C. E5 S9 j5 l2 M/ J/ F8 A6 ?1 T3 {3 l. p( H
所以我觉得曾经或者宜家都在努力紧嘅合成或录影嘅朋友同好们,不要自视过高在享受紧发布嘅满足感之时千其唔好迷失自我!平淡嘅心情最紧要,就好似MK话哉,"动画虽好睇,但日子一样要过保重身体先可以睇到更多更好嘅动画!"

terry879 发表于 2010-4-22 11:07:50 | 显示全部楼层
好多谢甘多位网友为我扫盲啊,真是很感动,回想自己到其他什么经济啊,游戏啊论坛注册过,但是里面的人都是冷冷的,也许生活都是这样吧,或者我未遇到热心的人,这里真的给我遇到了。以后还要经常来这里,以前进论坛都是从来不发贴的。