[艺术创意] 81亿块乐高积木打造超酷现实版房屋!

lych 发布于2009-12-27 17:28 3226 次浏览 44 位用户参与讨论   [复制分享主题]
这是来自英国的一个玩具迷的创意想法和举措。他将要打造一个真实版的双层乐高房子,据悉,这个房子将用掉大小积木共计81亿6千万块积木,这可真是一项巨大工程!
& b8 B8 X$ o/ \9 P3 ]      这个双层的乐高宫殿,将建立在一个大葡萄园中央,将配备一个工作浴室,这个里外将用掉272块乐高。5 {0 ]6 y. J; q% b$ o
      大概将有3百万块积木来打造乐高房屋墙壁等6 s% ?/ ~  Y) G# {, ~( f- k
2 `# E( p+ B5 X- K, A
$ ^$ s8 l! ?) R& F8 j1 }

0 |6 _1 @+ \) E$ R) }( Y" K2 E
& z2 \  t3 O8 a! F- {+ Q- l* r! [9 [; A, n8 z
& ?! x7 H' G7 F( v

- W' w# a2 k. g( U  @5 i. D9 t; z3 c- `' X' g9 l) g1 f9 k8 q

. v2 B" P& z2 z1 S( q* Z8 u% ?3 B5 \
/ m! z( U) C0 }* T4 i( R
( L+ h7 s6 N, f( I& p+ n
- a1 m) `5 j9 D9 e
% o+ x" q+ X+ W  X- i- @
9 H6 g  |0 Q* }2 b; w6 q9 e3 Y3 R
; T& B7 X2 y. m; T+ z3 l/ Y, P
7 \. ^' g9 b8 u3 p; ~" \4 d- K  I0 ?  G6 D9 U$ p, x

已有(44)人评论

aubert22 发表于 2009-12-27 17:39:00 | 显示全部楼层
上次玩玛丽奥,今日玩屋??不过貌似未起完咁嘅??希望我无霸楼啦~如果霸走我自己删自己

天使之风 发表于 2009-12-27 18:18:37 | 显示全部楼层
火烛就搞笑啰、、、

lych 发表于 2009-12-27 19:24:35 | 显示全部楼层
上次玩玛丽奥,今日玩屋??不过貌似未起完咁嘅??希望我无霸楼啦~如果霸走我自己删自己& @8 N# d' ]# Y  u( r
aubert-22 发表于 2009-12-27 17:39

; ~1 R7 ~3 _- W唔啊,已经贴完了,就是得咁少图~~~~

wjr5200 发表于 2009-12-27 19:51:42 | 显示全部楼层
感觉用乐高 咩都砌得到

kevinchan 发表于 2009-12-27 19:58:22 | 显示全部楼层
真恐怖,81亿= =叫我去数都唔知要数几耐

cao0422c 发表于 2009-12-27 20:12:49 | 显示全部楼层
真恐怖,81亿= =叫我去数都唔知要数几耐; T- D  R6 c% s6 D5 m6 I
kevinchan 发表于 2009-12-27 19:58
3 t# f1 ^2 ?% c5 t. H
睇离数到眼花都数唔完... * Z" a7 t1 M$ I5 A. v/ t& w
人类就系咁..硬系想百尺竿头更进一步..

kevinchan 发表于 2009-12-27 22:06:21 | 显示全部楼层
睇离数到眼花都数唔完... / _" T0 K) [# q* j
人类就系咁..硬系想百尺竿头更进一步..
% L4 \/ h: L7 _( ?cao0422c 发表于 2009-12-27 20:12
谂谂下,佢哋应该唔係直接数出嚟嘅,应该係根据设计嘅方程式计算出嚟嘅

lych 发表于 2009-12-27 23:39:18 | 显示全部楼层
谂谂下,佢哋应该唔係直接数出嚟嘅,应该係根据设计嘅方程式计算出嚟嘅7 r3 n: W8 _3 ]* k" V& H
kevinchan 发表于 2009-12-27 22:06

! `6 ]9 V! E  {! w其实用乐高砌D咁复杂嘅野,都系先用软件计算同模拟过先开始噶!

kevinchan 发表于 2009-12-28 15:22:52 | 显示全部楼层
其实用乐高砌D咁复杂嘅野,都系先用软件计算同模拟过先开始噶!/ w0 o6 g1 j% L2 ^; Y* J
lych 发表于 2009-12-27 23:39
正解啊 !不过我谂设计可能比数乐高更加复杂N倍

ConvoyChan 发表于 2009-12-28 16:58:55 | 显示全部楼层
玩下好喇。。。真系住人就咪搞咯

魔人布欧 发表于 2009-12-28 18:03:42 | 显示全部楼层
如果距整晚再把里面原本用黎支撑同建设框架的木头都移除,D积木都唔散甘就掂啦,整多几个可以做主题公园

1234下一页