[其它更多] 高清翡翠台系几多分辨率啊?

ruiqukq 发布于2009-12-22 16:27 2364 次浏览 24 位用户参与讨论   [复制分享主题]
高清翡翠台系几多分辨率啊?J2又几多分辨率啊?
- ~: B3 ^0 v- \8 u
/ n# `& w6 E' ?% N: W  G现在广州的数码电视系几多分辨率?

已有(24)人评论

kevinchan 发表于 2009-12-22 20:14:39 | 显示全部楼层
你好似讲咗D同本版区无关嘅嘢啵!
- N+ J$ s$ s  o9 l关于你嘅问题我唔清楚,帮你唔到

billiard 发表于 2009-12-22 22:11:57 | 显示全部楼层
总之比广州的清好

基斯 发表于 2009-12-23 09:10:42 | 显示全部楼层
大陆嘅电视信号受干扰,清极都有限

kevinchan 发表于 2009-12-23 15:43:01 | 显示全部楼层
大陆嘅电视信号受干扰,清极都有限
; \9 z  j* W1 \; P0 F+ p7 y基斯 发表于 2009-12-23 09:10
唉!该清嘅时候就会清噶啦

85929894 发表于 2009-12-23 18:43:01 | 显示全部楼层
高清翡翠台应该是全高清分辨率的也就是1080P 1920*1080就算唔系全高清至少都会系720P 也就是1080*720.
! g6 |  K) {, Y& b大陆的所谓高清实际上是标清 分辨率大概是854*480

gu6169235 发表于 2009-12-24 12:28:52 | 显示全部楼层
1024阿嘛~~~
4 c  U' n# d+ M- @2 B) D  唔系咩?

kenhai74 发表于 2009-12-24 12:30:47 | 显示全部楼层
1920x1080P或1920X1080i就喺全高清的分辨率,如果降一级就喺1280X720(如果系16比9就喺禁,但喺如果喺2.21比1或2.35比1嘅话纵向分辨率就会小于720),大陆的信号就应该喺楼上那位同学讲嘅854*480哩种格式喇!

ConvoyChan 发表于 2009-12-24 12:50:56 | 显示全部楼层
哩个睇你点录啦 其实。。。
7 m4 \8 G6 o. E7 b% f: W0 `9 r因为压得好既dvd就算用1080p显示器播都睇5出瑕疵,
# c6 P) y# B; B! ], G& d5 I# v  b5 U, {至于渠既信号分辨率系几多 怕且都系得个几丁人知啦。。: u, |* M+ Y( h4 b1 y' K
话晒无线传输系有D损失 如果仲强求高分辨率 就会卡 5会好似以前甘变蒙
) X" S2 `8 Q$ {哩个系模拟信号同数字信号既区别
$ }* m" c, B( q' x- E+ U所以个人觉得个高清最可能系1280 720 cctv既忽略啦2 O; z1 o" J0 m  s) g. G
最识玩文字游戏就系渠啦

cookin 发表于 2009-12-24 13:20:48 | 显示全部楼层
大陆唔系NTSC制式咩720X480,PAL制式先系854X480吧- D0 f6 h7 _5 v! _3 W
日本果边才1440X1080I,仲有好似全世界只有少数可以上到全高清1080P,香港再清都冇可能系1080P呱,我估

天才不二 发表于 2009-12-24 20:09:11 | 显示全部楼层
醉翁之意不在视频,系音频

jinguang 发表于 2009-12-24 20:43:15 | 显示全部楼层
之前这里发布的高清高达00是1280X720的.

123下一页