[生活智能] 求助 如何将3语的MKV格式转成3语的AVI格式

cps24 发布于2009-10-2 10:34 3222 次浏览 26 位用户参与讨论   [复制分享主题]

已有(26)人评论

ConvoyChan 发表于 2009-10-2 10:39:21 | 显示全部楼层
AVI貌似封装5到甘多声轨吧

kevinchan 发表于 2009-10-2 10:41:49 | 显示全部楼层
其实将后缀名mkv改成avi都得,因为好多时候mkv同avi都相通(对于部分片)。例如我之前尝试导入个AVI视频,但係我将mkv改成avi之后一样可以导入,不过我谂呢种方法唔实际。- q8 f1 s- v0 X7 \# L
另外或者可以用D avi合并软件,例如avimuxgui,有合并和分离功能,而且仲支持埋合并和分离mkv文件

评分

yjb338 + 2 + 16 正解~~

GavinDX 发表于 2009-10-2 11:39:21 | 显示全部楼层
avi唔支持封装多个音频,所以答案就系:唔可能。

kevinchan 发表于 2009-10-2 11:58:49 | 显示全部楼层
avi唔支持封装多个音频,所以答案就系:唔可能。: r/ o; E$ Q6 S3 J' t& `
GavinDX 发表于 2009-10-2 11:39
拜托你唔好误导人地啦....avi係可以多音轨噶

aubert22 发表于 2009-10-2 12:26:00 | 显示全部楼层
先将你嘅MKV文件里面嘅音频提取出黎备份(主音频唔洗),再将MVK文件转换成AVI,用软件VirtualDubMod进行封装~, [3 z4 h* f5 n" l
不过何解要咁呢?MKV无乜唔好,再畀你咁转转,画质又低左D了~

aubert22 发表于 2009-10-2 12:27:12 | 显示全部楼层
其实将后缀名mkv改成avi都得,因为好多时候mkv同avi都相通(对于部分片)。例如我之前尝试导入个AVI视频,但係我将mkv改成avi之后一样可以导入,不过我谂呢种方法唔实际。/ ]9 |2 u1 R7 d
另外或者可以用D avi合并软件,例如avimux ...8 U# v% w, I. A
kevinchan 发表于 2009-10-2 10:41
: h8 E/ @' s* t# _) Y! Q8 }) m
连AVI都有GUI~真系孤陋寡闻了我~顶个先~

aubert22 发表于 2009-10-2 12:27:45 | 显示全部楼层
avi唔支持封装多个音频,所以答案就系:唔可能。- s5 T6 |' h1 u0 ^
GavinDX 发表于 2009-10-2 11:39
6 }9 k* t/ ^. m/ \8 v+ Z
RMVB都可以支持多音轨,AVI无可能唔得嘅~~

cps24 发表于 2009-10-2 13:48:40 | 显示全部楼层
其实我系想将H大叔的棋灵王3语版MKV压成AVI格式,甘就可以细D,因为成400M一集实在太大了,讲真句我都系中意AVI格式!

kevinchan 发表于 2009-10-2 13:51:00 | 显示全部楼层
先将你嘅MKV文件里面嘅音频提取出黎备份(主音频唔洗),再将MVK文件转换成AVI,用软件VirtualDubMod进行封装~
6 U, Y4 u2 T5 ~5 n不过何解要咁呢?MKV无乜唔好,再畀你咁转转,画质又低左D了~
- O* {# @- P, Paubert-22 发表于 2009-10-2 12:26
原来我一直用紧Virtualdub...头先上网搜索先知virtualdubmod係前者嘅改造版...原来我先係孤陋寡闻啊

aubert22 发表于 2009-10-2 18:16:38 | 显示全部楼层
其实我系想将H大叔的棋灵王3语版MKV压成AVI格式,甘就可以细D,因为成400M一集实在太大了,讲真句我都系中意AVI格式!
0 W6 E  t1 l7 q7 r) jcps24 发表于 2009-10-2 13:48
8 b: g2 z3 ^$ L- d
见仁见智啦~反而AVI畀我感觉仲大喺网上睇到嘅所以高清电影系AVI格式,不过好大下~

aubert22 发表于 2009-10-2 18:17:31 | 显示全部楼层
原来我一直用紧Virtualdub...头先上网搜索先知virtualdubmod係前者嘅改造版...原来我先係孤陋寡闻啊  }0 Y4 G7 w: C: i# ]$ L" c
kevinchan 发表于 2009-10-2 13:51

1 i, n2 ^$ A# z8 ?. O8 c6 A如果AVI好似MKV咁有GUI嘅话(即系你上面讲果个)仲方便~~GUI够人性化~

123下一页