[动漫讨论] 高达最早那部0079有多少人看过?

ramoon 发布于2009-9-17 12:44 10846 次浏览 79 位用户参与讨论   [复制分享主题]
xiuhong 发表于 2009-10-27 08:17:10 | 显示全部楼层
原来仲有部甘架?真系唔知咯

Handosme 发表于 2009-10-27 18:09:10 | 显示全部楼层
画质很差,吾想睇。

suend 发表于 2009-10-29 23:53:03 | 显示全部楼层
I did, hope to have a copy

ngyan1600 发表于 2009-10-30 00:49:44 | 显示全部楼层
有粵語出過vcd,仲要超限量.......8 Q+ s, P7 ^& q0 B, q
而家搵唔番電視版了,得番集成電影版,即是一套4集那套

ngyan1600 发表于 2009-10-30 00:51:03 | 显示全部楼层
没看过,好像最早期的高达不是0079吧
% o0 |% [( }9 q7 I3 lzero123 发表于 2009-9-17 22:34

; V& L2 l' @' g4 v( D初代高達就是0079,不知就別亂說了!" V  p0 t$ X# b/ w1 Z
初代高達型號為0078-rx2,首播為1979年

Danted 发表于 2009-11-16 18:39:47 | 显示全部楼层
以前睇过,不过唔记得晒咯

kenhai74 发表于 2009-11-17 11:13:01 | 显示全部楼层
本帖最后由 kenhai74 于 2009-11-17 11:29 编辑 $ E3 @8 P5 T: v3 C, {
! D) {+ N' S5 z( y
正统高达系列之中的经典之作对于我呢个74年出世嘅老人家嚟讲肯定睇过喇,不过日语版的就睇得集数多D,TVB粤语版就没睇过几多集喇。0079主角机喺阿宝的RX-78-2,跟住0079后边的续作是驾驶Z高达的嘉美尤(后边的年代就唔记得禁多了)在Z高达没研制出嚟之前第三新势力泰坦斯研制出嚟的机体就是RX-178(俗称MK-II喇),跟住Z高达之后就系驾驶ZZ高达的捷度,跟住就年代一下跳到0093的马莎逆袭:阿宝驾驶的υ高达同马莎的沙渣比较量的故事,在0093年代之后就喺F91高达了(男女主角都一下记唔住添),在F91高达年代之后就是V高达(众多主角中的为首的男仔叫胡索),如果讲正统高达的最后年代就喺到V高达就画上句号嘞。在以上六部作品上演之后又陆续推出0080的口袋里的战争中的New Type(NT)高达(女主角一下唔记得叫乜嘢名了),接住有出咗一年战争(0079)之后的故事就喺0083喇,3部主角机GP-01(GP-01Fb)、GP-02以及GP-03我啉大家应该有D印象吧,联邦的主角胡力奇,自护方就喺卡图。0083完结之后正统高达又推出新作就喺跟0083年代平行在地球上发生的故事:第08MS小队(男女主角叫咩野名又系一下失咗忆记唔住喇),记得0083的胡力奇同埋第08MS小队的男主角都喺没超能力的(不是NT(New Type)或是强化人间),都喺靠个“勇”字嚟打嘅。嚟D播晒之后所推出的故事好似:G高达、W高达、X高达、Turn A高达以及咩Seed高达和高达o就都是外传不是正统高达了,我都系睇过G高达、W、X高达一部分同埋大半部分Turn A高达,其余作品就没咩野兴趣睇了。

kenhai74 发表于 2009-11-17 11:26:06 | 显示全部楼层
本帖最后由 kenhai74 于 2009-11-17 12:06 编辑 ) u" N* a1 J3 _' c, p

+ U# J; Z; F: {, A补充一句废话:我个头像就喺0079主角机RX-78-2喇!O(∩_∩)O  另外F91果个故事只有剧场版,其余都喺连续剧。

benvolio 发表于 2009-11-22 21:11:47 | 显示全部楼层
我倒是没看过粤语版的,原版的也只看过一点,实在是受不了那个画面,崩溃

suend 发表于 2009-11-22 23:41:47 | 显示全部楼层
I did.... long time ago

xiaolong 发表于 2009-11-23 14:19:51 | 显示全部楼层
这个好看啊,我都看了几次了。

天才不二 发表于 2009-11-24 22:41:59 | 显示全部楼层
未睇过