[NORM原创][长期保存][龙珠Z.Dragon_Ball_Z][HALFCD - MKV][国日粤三语][1~291全]

alexhus 发布于2009-7-16 10:19 14509 次浏览 135 位用户参与讨论     [复制分享主题]
kevinchan 发表于 2009-7-17 11:02:24 | 显示全部楼层
支持下
8 q* y. Y" p* E% ~" k& ]8 d( s8 `3 [- w% }
几好睇
/ a3 Z. z; R9 T  A4 t" T% q8 ?+ q+ `/ O: l5 P
请问主楼系米截图
+ ?3 y$ |# y3 X) Q; Hkamui 发表于 2009-7-17 10:45
好明显唔係截图啦

alexhus 发表于 2009-7-17 11:34:35 | 显示全部楼层
777分,好高啊!
! m9 g8 e2 S: f' F& L" a8 r飘忽的她 发表于 2009-7-17 11:01

/ k" f3 [+ M, z+ O* d& D! _* R% U777呢个数字我比较钟意,而且都唔系好高,努力D就得啦。。。。

183334257 发表于 2009-7-17 11:38:35 | 显示全部楼层
好,睇来真系要努力下

34877051 发表于 2009-7-17 14:53:51 | 显示全部楼层
史上最经典的动画——龙珠系列!

34877051 发表于 2009-7-17 14:54:46 | 显示全部楼层
补充说明,龙珠系列中最好看的是龙珠Z

Xoun 发表于 2009-7-17 20:55:36 | 显示全部楼层
全部龙珠Z都是日版DVD,外加电视台粤语和国语音轨自已合成,合成好考作者功力.RMVB果个版本有几集口形对唔上.而MKV版文件太大,都没有让我认为合适版本(画面清晰,文件大概百几M度).
8 c, N3 p) Y, @, \2 `: M龙珠版本最好钟系一刀版,合成得 ...
0 r5 H6 X2 [" q* \- {! Q- G3 A) nfly1972 发表于 2009-7-16 23:49

9 T4 v. q! ?. [( A6 }
  D  j! V+ H7 Y8 u- F一刀版好似系纯粤语嘅版本黎.好适合我地讲惯粤语嘅人..唔使因为听听下粤语突然间又变左日语嘛..见仁见智啦..既然压成rmvb当然系纯粤语好..至于原版个人觉得当然要完整啦...唔知一刀的原版是不是都修改过呢??未修改过的话真希望一刀哥能抽个时间放个音频出来,呵呵!!

fly1972 发表于 2009-7-18 03:54:19 | 显示全部楼层
一刀版好似系纯粤语嘅版本黎.好适合我地讲惯粤语嘅人..唔使因为听听下粤语突然间又变左日语嘛..见仁见智啦..既然压成rmvb当然系纯粤语好..至于原版个人觉得当然要完整啦...唔知一刀的原版是不是都修改过呢??未修 ...1 \+ r: Y5 M, r5 o- H% ?* W# c/ L
Xoun 发表于 2009-7-17 20:55

, B# G5 r& f, d2 [, i) o9 F
& @$ _9 {' p7 ~! C: s) K一刀的版本同样是修改来的(从原版DVD抽出视频,从TVB拿粤语音轨),不过一刀应是完美主义者,慢功出细货,153集龙珠一世做了差不多一年了,龙珠GT中几集觉得不好,重新压制,重新发布.一刀版的龙珠是精品,所以你以为是末修过,是原版.
/ z' c0 g# l1 L0 _8 W5 G不过龙珠Z咁多集,一刀如果要出,都要几年.

yrj 发表于 2009-7-18 08:09:51 | 显示全部楼层
全部龙珠Z都是日版DVD,外加电视台粤语和国语音轨自已合成,合成好考作者功力.RMVB果个版本有几集口形对唔上.而MKV版文件太大,都没有让我认为合适版本(画面清晰,文件大概百几M度).
) n, m! ^2 @/ J" P/ a5 l龙珠版本最好钟系一刀版,合成得 ...% k% e7 g8 P% z5 N8 ^
fly1972 发表于 2009-7-16 23:49

/ H0 G6 ]+ ?  _/ P. A
; ~  S  j0 b  a- d# M. R2 \0 U一刀的版本的确非常好,其实一刀合成系对背景声,而不是对口形,龙珠多数系打斗,所以背景的打斗声非常重要~ 所以要对背景声而不是对口形

cao0422c 发表于 2009-7-18 17:12:18 | 显示全部楼层
要积分嘅...
6 I: p+ A" A& a# y0 {* ]6 R冇积分为有慢慢草啦...

ykcheung 发表于 2009-7-19 18:34:08 | 显示全部楼层
樓主,可否將呢291集地址send入我的郵箱:ykcheung2009@qq.com,謝謝

kevinchan 发表于 2009-7-20 09:54:37 | 显示全部楼层
本帖最后由 kevinchan 于 2009-7-20 09:55 编辑 1 o9 Y" P1 m4 E5 q9 U
樓主,可否將呢291集地址send入我的郵箱:ykcheung2009@qq.com,謝謝4 S7 k& J( l  w# J$ Z+ j# |
ykcheung 发表于 2009-7-19 18:34
你够积分,睇唔到链接咩?本人觉得你呢种行为唔係太好

ykcheung 发表于 2009-7-20 10:06:47 | 显示全部楼层
47# kevinchan $ G1 _8 e( Q+ m* s+ G
4 {# {( v& V. V4 {
理由是下載已滿7次,我試過登入qq郵箱,還是不行.