[每日闲聊] 如果你家有燕子窝你会不会捅了它

masato 发布于2009-5-6 10:39 1691 次浏览 21 位用户参与讨论   [复制分享主题]
近来发现燕子很多 很多人家里都有  不知道你们家如果有燕子窝不知道你们会不会狠下心捅了下来 如果你会那些请写下你的原因 谢谢了

已有(21)人评论

Kiver 发表于 2009-5-6 10:43:38 | 显示全部楼层
近来发现燕子很多 很多人家里都有  不知道你们家如果有燕子窝不知道你们会不会狠下心捅了下来 如果你会那些请写下你的原因 谢谢了
* ^; \: b7 W1 X! _9 L2 J4 zmasato 发表于 2009-5-6 10:39
* N% V& Z7 v; b$ Y/ c' E2 O, O- z9 r

9 _6 k$ t  e: g% H7 p  n7 U正常都吾会啦

ks128 发表于 2009-5-6 10:47:18 | 显示全部楼层
有燕子窝好似是好事来的吧,点会捅距啊

xiaojim 发表于 2009-5-6 10:49:05 | 显示全部楼层
蜂巢出現過兩次,比我同老媽子捅咗羅來,煎曬滴蜂蛹來食~~~

Kiver 发表于 2009-5-6 10:54:27 | 显示全部楼层
蜂巢出現過兩次,比我同老媽子捅咗羅來,煎曬滴蜂蛹來食~~~+ l) B. M, [- e
xiaojim 发表于 2009-5-6 10:49

7 Y( C' G  V; f3 f& C$ m8 k) |8 \
小心是黄蜂啵~

熊猫仔 发表于 2009-5-6 11:12:29 | 显示全部楼层
燕子喺吉祥之物,而且好有灵性,+ \9 q! _! C& T2 Y2 @% K7 B
佢地都喺想喺呢个房价高企嘅时代稳个安身立命嘅安乐窝,如果对自己妨碍不大米成人之美咯

masato 发表于 2009-5-6 11:13:47 | 显示全部楼层
5# Kiver
0 D" D) \; W# S区那D应该就是黄蜂 通常在民居的就是黄蜂 黄蜂的蛹很好吃的 而且很有营养价值 世面卖的好似都几贵

哆啦A梦 发表于 2009-5-6 11:29:04 | 显示全部楼层
来了就养它,这么简单

平常心 发表于 2009-5-6 11:35:27 | 显示全部楼层
我咁黑仔还玩呢家嘢,要黑到陷地?

cao0422c 发表于 2009-5-6 20:31:57 | 显示全部楼层
燕子喺吉祥之物,而且好有灵性,' j2 B0 s; _3 I! X7 i
佢地都喺想喺呢个房价高企嘅时代稳个安身立命嘅安乐窝,如果对自己妨碍不大米成人之美咯: [5 H6 g% ]4 e# I2 J( f
熊猫仔 发表于 2009-5-6 11:12
0 e" l4 N8 u7 \' G) L- I5 K' L3 @
熊猫仔讲得啱啦..燕子系吉祥物哩嘎嘛../ Z% p7 S- l2 ~& \4 H" w% C; x
北京奥运五只福娃入边都有燕子啦..边个会咁衰wor.... M# n1 u0 l5 P  }' o
LS嘅话系蜂窝嘅话就拿晒哩食..但系点解有D人中意拿哩浸酒嘅?真系好好饮?

cklaputa 发表于 2009-5-6 21:19:21 | 显示全部楼层
燕子一定不會啦,太殘忍啦.....分分鐘會有燕窩呀...哈哈^_^

aubert22 发表于 2009-5-6 22:05:34 | 显示全部楼层
捅???捅嘅人正Pu街啊~我家都不知几想再见到啊喺我呢度~以前几多啊,家?毛都无条啊~捅喔~人地咁幸福~而且人地又唔得罪你~

12下一页