[生活智能] 求助合成软件

lych 发布于2009-3-22 14:53 2999 次浏览 40 位用户参与讨论   [复制分享主题]
最近有D闷,心血来潮想学下玩合成,想分解MKV同合成双语MKV,唔知用咩软件好,大家有咩软件合成嘅,最好分享下,最好最好就是中文版啦(鸡肠唔识睇),有埋教程就very good了。

已有(40)人评论

熊猫仔 发表于 2009-3-22 15:37:45 | 显示全部楼层
难道肥牛你买左新脑?

mrdb 发表于 2009-3-22 15:44:44 | 显示全部楼层
我都想試一下啊~只可惜揾唔倒合適片源同合成軟件。

lych 发表于 2009-3-22 17:51:50 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2009-3-22 15:37 发表
! b/ m2 x4 p7 D难道肥牛你买左新脑?

5 O$ r' B. r+ R( D4 ?旧脑都要博一博,最多稳人地黎试咯。

aubert22 发表于 2009-3-22 18:31:51 | 显示全部楼层
我都想有教程啊,我都想学啊~顶个先~9 i( _1 ?; U/ e% O
分解MKV我用MKVtoolnix2.0嘅,合成嘅话mediacoder,ERP都好似有呢个功能~; z' |1 L5 F& E" V* W$ Y' h
不过分解我就试过,合成就未,因为无片源同声源~而且缺少教程~

2497341O1 发表于 2009-3-22 23:12:34 | 显示全部楼层
合成软件好多..  有会声会影, Premier等等....     原理好简单, 就系插入视频同粤语音频,  自己拖拖条音频, 适当调整下咁咯..        * }9 R' Z: W6 R+ A( y% a

, j5 i; l( L  W% \- e   嘻嘻.   小弟愚见~     如有错误, 请高手指教~   

lych 发表于 2009-3-22 23:24:02 | 显示全部楼层
边个可以比个地址下载啊?

wjr5200 发表于 2009-3-22 23:33:05 | 显示全部楼层
原帖由 2497341O1 于 2009-3-22 23:12 发表
3 ^. [' \# o8 c合成软件好多..  有会声会影, Premier等等....     原理好简单, 就系插入视频同粤语音频,  自己拖拖条音频, 适当调整下咁咯..        
9 r; ]! K' `# T: t- K  U* S  s( |
4 s5 V" d, r3 X9 }5 g2 h) v   嘻嘻.   小弟愚见~     如有错误, 请高手指教~   

@- [, @+ G3 b0 P% a4 r6 @没错基本上可以甘讲,非常简单,却非常麻烦

kwanyeung 发表于 2009-3-23 12:12:07 | 显示全部楼层
高手就唔敢當啦。意見可以比下。
5 C" E1 f$ Z3 g' I我個人推薦goldwave, adobe audition 1.5依2個調音頻軟件。
+ R  k4 X9 `- x9 w/ O至於分解同合成MKV都可以用mkvtoolnix 。
6 D+ C5 m! [0 |
8 i6 V' D! _2 V" {3 x2 o" ]我見大家都好似好想學合成但係冇片源咁喎。; a. G0 q& i, U8 e6 J
粵語音頻多數私家屋帖到有。而片源用WINNY就多數有。好彩嘅話有時有BT下載。
% X# v* D$ ]! O) E4 S& J
2 P& \1 ~& \2 `' Z; i7 a唔識用WINNY我可以比吓意見。我都想多啲人合成。

aubert22 发表于 2009-3-23 18:43:48 | 显示全部楼层
原帖由 kwanyeung 于 2009-3-23 12:12 发表 ( [  r' e( }0 c: o+ F+ g& k( L# w
高手就唔敢當啦。意見可以比下。
# v2 ^( K2 E3 P* ~' U4 l9 _0 c我個人推薦goldwave, adobe audition 1.5依2個調音頻軟件。 " t) [: ^- G5 }" [
至於分解同合成MKV都可以用mkvtoolnix 。
% A# s  V) u4 w0 X7 _4 S# h. [& Z/ t# e% A5 ]( Z6 g
我見大家都好似好想學合成但係冇片源咁喎。# j  r- L, X* M0 o  l$ |
粵語音頻多數私家屋帖到有。 ...

) M  G. I7 h- g不如你整理D教程黎,再发D音源或片源网址黎咁仲好啦~~嘻嘻~winny好复杂,而且自己网速又唔系快~

kwanyeung 发表于 2009-3-23 23:36:42 | 显示全部楼层
舊動畫音源差唔多全部都係MU私家屋架啦。。。新果D就DOTMU或者DOTBTPLUS。但係都係MU。
5 ~# `% M" A5 B& z% @所以首要條件就係要DL到MU- -
: J1 P! P: {: x% b8 X! l4 t
/ e+ E6 }# b# p. u/ ~7 V3 [片源網址基本係冇 - 我有時用英文GOOGLE 打英文片名+個RAW字- - 好彩就有BT。( T( l/ X% w) H2 K( s% P
( k; M( G/ [$ U% c: g- o5 k+ b
如果冇既話就要用WINNY- - 不過WINNY要有耐性先用到。
$ {( P% d) U4 i' @聽講SHARE都得﹐仲易用過WINNY。不過片源唔夠WINNY多。
! ^/ k5 a$ s- q# h5 N' H% B
9 d5 j' d, B; P" V再唔係JS好似都有好多片源。不過我好小用JS 所以就唔知點搵啦。

aubert22 发表于 2009-3-23 23:50:43 | 显示全部楼层
MU 就肯定下到嘅,如果区可以正常现实,而且速度上200~所以我都非常中意MU~1 R$ Z: O0 J" o: e" x/ `
DOTBTPLUS我今日先上到~晕~不过用代理上嘅,好慢~- L6 _* a- b" L5 `; z; o# q
winny我下过,发觉非常复杂,虽然系中文版~share就未接触过~
, P6 e* _. `3 I2 p* o1 ]不过你话用winny要有耐性,翻过黎谂,你国外嘅速度都咁快了,都话要有耐性,咁系大陆度米要有你10嘅耐性先得~晕~
* ^2 w4 h/ f# Z: @5 M( y4 \0 b6 ?! FJS嘅有无讲明话系片源黎嘎??

1234下一页