求助刪除文件~

mrdb 发布于2009-1-8 21:53 1067 次浏览 14 位用户参与讨论   [复制分享主题]
我的電腦有時桌面會無端端有一個叫“1”既文件。刪咗之后過一段時間又見到有,應該無毒。點樣可以刪咗佢???

已有(14)人评论

tandong 发表于 2009-1-8 23:07:47 | 显示全部楼层
看看是否是.EXE文件,是就是病毒或恶意程式

aubert22 发表于 2009-1-8 23:26:39 | 显示全部楼层
真系未听闻过有"1"甘嘅病毒或木马或恶意程序喔,难道系新嘢??

Laputa81 发表于 2009-1-8 23:45:14 | 显示全部楼层
除咗exe如果个文件喺dll嘅话~~~" {2 Y: L* l  O; s$ L2 W) u3 @% ^* I
可以话你知你中咗招········7 q4 z+ V2 H# E/ T* e0 F

9 H) q; k3 L! o' ~4 m/ ^5 Q建议嗱嗱声用杀软扫扫~~~
' Z. }4 l  V+ q4 F8 p- E嗰個文件有可能喺病毒、木马生成嘅副产品~~~; b5 }% S! t( L+ J5 m" F( r
咪删极都仲有囉~~~

aubert22 发表于 2009-1-8 23:52:27 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2009-1-8 23:45 发表
3 ^& s: i0 g- C( ]% C  x除咗exe如果个文件喺dll嘅话~~~% G3 ]3 d0 s7 P; s+ D8 q
可以话你知你中咗招········& p; o( D  d& W6 z2 ~& W

- ?) }$ T' q" W建议嗱嗱声用杀软扫扫~~~5 R/ p' y& `- R' w. v3 w6 ]: p
嗰個文件有可能喺病毒、木马生成嘅副产品~~~; d1 Q1 c* K, O+ ^) i
咪删极都仲有囉~~~

# m  P7 {" T1 t- L$ q可以喺桌面度见到都几奇怪~

Kiver 发表于 2009-1-9 00:34:39 | 显示全部楼层
驱动型病毒先难搞啊' F0 X! r: O& |/ M8 T5 g" J

6 A/ o! ~4 K' J2 q; o3 D3 ]! L搞到我发傻了~~~

tandong 发表于 2009-1-9 07:56:49 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2009-1-8 23:45 发表
- [8 ^5 Z' g+ d2 m! w7 M6 t除咗exe如果个文件喺dll嘅话~~~3 p' W' E) }9 l; z% `) q8 H# E
可以话你知你中咗招········8 T9 s: i" b) ~* {2 Z7 L

+ Y% B  X6 H  i建议嗱嗱声用杀软扫扫~~~" l% r; z) O- t# }) W2 K0 V2 G/ _
嗰個文件有可能喺病毒、木马生成嘅副产品~~~. B+ y9 Y  [) k9 A
咪删极都仲有囉~~~
多数是副产品,常见有1.EXE,2.EXE等,我杀过几次了!

Kiver 发表于 2009-1-9 09:59:17 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2009-1-9 07:56 发表 : @- V5 n5 u% F; ^9 W
多数是副产品,常见有1.EXE,2.EXE等,我杀过几次了!

" x! H5 L/ }7 G1 }: [
& a+ b2 b  n) ~' w, N% K的确! q$ [% t9 h) ?6 }: l
觉得文件名怪的6 B; U1 L7 ~+ |! ^. H
  O) e- n0 D$ s
完全可以百度一下就知其真假

hjmdm 发表于 2009-1-9 10:43:45 | 显示全部楼层
肯定是中毒了。。杀毒看看。。实在不行重装系统看看

jinguang 发表于 2009-1-9 11:15:27 | 显示全部楼层
到目前为止还没有见过,帮不到你了

Laputa81 发表于 2009-1-9 12:06:22 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2009-1-9 07:56 发表   }1 q3 \: W  i5 s6 N' I& X3 _

, g* \: Z1 N4 `! z+ q+ K
5 c( i# b1 H5 A# W, l7 I# o4 G) w  B9 i2 |' h
有D病毒、木马个名好明显一睇就知喺毒嚟~~~

Laputa81 发表于 2009-1-9 12:07:41 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-1-8 23:52 发表
  d* K; z5 K8 ]; _7 l4 O( o4 Z
: ^+ i2 _6 ^' {' s3 f% _( \可以喺桌面度见到都几奇怪~
4 i& ]& Y# \' ^6 B1 c

* |5 K- }# m2 y! l7 J1 M9 n6 i- g6 P+ M
摆喺台面吡你见到都仲好啊~~~6 ~+ X; q) i( M) F6 z6 B

, |% X3 g; B! G8 e& [- T# C2 ]摆喺D角落嚟仲慘~~~

12下一页