[软件应用] 怎么可以两个硬盘装在一部机上?

weiweiyin 发布于2008-11-11 22:03 2900 次浏览 19 位用户参与讨论   [复制分享主题]
ttsti 发表于 2008-11-14 01:35:54 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2008-11-13 23:39 发表 # m! W* r% A8 b3 `' W/ p$ f
; T7 c/ m# G# t, \9 W: y
3 n* `7 k+ `9 I4 Z
这个可能睇到楼主头晕眼花咯

; P& L, G: I9 F3 m* ^/ P4 ^+ H( `& L我都眼花,而且硬盘上面写得好清楚点样跳线,迈拓已经是希捷品牌,金钻七代仲有得买?

熊猫仔 发表于 2008-11-14 17:34:32 | 显示全部楼层
根据硬盘上嘅英文说明,将个新硬盘接到slave嘅跳线位,接上电源线,数据线就ok噶啦

kia 发表于 2008-11-14 19:16:48 | 显示全部楼层
.....IDE線不是可以亂插一條就可以的嗎?

weiweiyin 发表于 2008-11-16 13:22:13 | 显示全部楼层
虽然五明!还是不是多谢...... 加上去噶硬盘选SLAVE?甘原本那个不用跳吗?

Laputa81 发表于 2008-11-16 20:54:49 | 显示全部楼层
原帖由 weiweiyin 于 2008-11-16 13:22 发表
' L, S* v+ Z; z( F! X: N2 T虽然五明!还是不是多谢...... 加上去噶硬盘选SLAVE?甘原本那个不用跳吗?
( U: P: S1 E' P$ s
) Q+ S) ]' F1 R/ A: I! m% S

1 s8 E1 i; z2 \& J5 `1 U1 ^8 x* l) eide硬盘买返嚟无喐过嘅话~~~% F1 M# @9 U$ I9 P5 _
个跳针一般都会喺master个喥····+ n) P7 L2 F0 f  k+ o
所以旧嗰個唔使搞~~~
5 v; c) s2 O  M8 q新硬盘个跳针移去slave喥~~~
8 f4 t4 }; }7 L+ R" h! I" n' E2 W; x再接埋数据线、电源线噉就得咖嘞~~~
& {; o. G; e; Z0 X" U  \# U: V. H! p2 J+ {  _4 d0 Z) h' W6 s9 j
不过如果你个电源喺比较早期嘅话~~~$ R' P0 W2 {! W2 H8 N8 U
有可能会唔夠力,开唔到机···
5 D' Q3 b* m. `& k0 r5 W# U我之前就喺噉

weiweiyin 发表于 2008-11-18 20:11:37 | 显示全部楼层
多谢楼上!   学到也拉....部机好旧噶拉

zhongtao 发表于 2008-11-25 17:14:52 | 显示全部楼层
IDE:
! P: g( W* l, A3 S; S7 T: U6 N' Z分好主从,再把主的作为SYSTEM$ F  ?0 y8 I! M% t7 R
SATA+ U( i6 i% C- ?) ]6 F5 ]! V
加多条线,再在BIOS主选择边个开机

fatbobo 发表于 2008-11-30 16:46:11 | 显示全部楼层
原来这就叫跳线,呵呵~~