[其它更多] [求助]轉檔問題

soso 发布于2008-10-19 19:31 1007 次浏览 3 位用户参与讨论   [复制分享主题]
我有一個avi檔既動畫想轉做mpg..但唔知咩原因-0-( g7 p7 m: w6 d  b! e3 y2 {
我用轉檔個個程式開個檔佢就會話..不支援..
6 b, N- d6 N, K+ k咁我用另一套動畫..同樣avi檔既..開黎睇下得唔得啦..
$ r, `' D; a( \, D' l" ?( T7 }' W但呢個又得喎-0-..
3 m9 E, j0 a! p+ E' C咁之後我以為個程式問題..之後dl左第2種試下..
5 Y& p' ~' V1 A% I& O之後- -個個開唔到個個又係依然開唔到..
7 |9 W7 S3 \8 a5 o0 P( ?+ c" n! O開到個個又係依然開到-0-..但明明兩個都係avi檔..% {& J; A& V. A" E
有冇人可以幫幫我- -...
# w3 T, L0 t# Z0 B- d
# V7 _. ?2 V' J我列埋開唔到個個avi檔d資料出黎..
* W: V2 `% v7 u3 o位元率 95kbps) Y* P5 n/ w5 n3 X( Y4 K& `
音訊格式 Lame MP3
" X$ N2 T  m  x. o: `2 E框架速度 29個框架/秒
/ b; A% }7 p' _4 l  y資料速度 258kbps1 V0 l3 T( E* d; m
視訊取樣大小 16位元( D" A- C4 C3 G! I- @0 @0 e9 Q
視訊壓縮 XVID

已有(3)人评论

Kiver 发表于 2008-10-19 21:02:08 | 显示全部楼层
原帖由 soso 于 2008-10-19 19:31 发表
( h2 F' U  t/ u' r; S$ }- p; n8 P我有一個avi檔既動畫想轉做mpg..但唔知咩原因-0-
5 G; y  r) S. V' b3 f我用轉檔個個程式開個檔佢就會話..不支援..; A1 p7 T% L7 w! I
咁我用另一套動畫..同樣avi檔既..開黎睇下得唔得啦..
% J) `: S0 L8 V1 g; M但呢個又得喎-0-..
" X* i9 S7 r5 l( f咁之後我以為個程式問題..之後dl左第2種試下 ...

0 `# B, I9 s$ K# y2 W! ~& N
# \7 Z+ }& ^% L1 U  c7 N! ?Format Factory 绿色版(支持所有多媒体格式到各常用格式)6 n& C) V) s$ \7 T* E
- |: @( \5 G- v- \5 s+ E! c
( T5 C- ?9 A9 h
试试这个软件看看
6 j' G8 ^! |; B0 I
/ \+ t8 D! C6 X8 Yhttp://bbs.dreamxt.com/thread-57974-1-2.html5 K# p2 S' l. h% R  v5 d

# U0 D0 T6 Y$ R) [- S: j具体这个问题可能是你的软件不能读取到XVID的编码DLL文件

tandong 发表于 2008-10-20 14:29:30 | 显示全部楼层

ConvoyChan 发表于 2008-11-4 00:03:23 | 显示全部楼层
avi编码格式太多了 可能你没支持各种编码既解码包 常见既有divx跟xvid之类