[动漫讨论] 睇左几集将棋王大家有咩睇法?!

netasa 发布于2008-7-11 12:15 4149 次浏览 42 位用户参与讨论   [复制分享主题]
有睇到粤语版嘅将棋王嘅各位都讲下自己嘅感觉啦!!
+ S5 r7 J$ z7 ^8 q$ p3 _: x$ i9 n; e! J% |  S$ a* F: J9 \* S
我觉得感觉上似一D早期嘅动画,同埋一D欧美嘅动画。 画风似日系却又非日系,人物图少(指表情图、动作图、神态图等)比如人物嘅眼,次次睇都参唔多样,无咩变动。感觉上CG公仔在跟程序咁动而已。 背景画D阴影效果一般,真实感低,依种风格应该係用于一D童话式嘅动画会比较好,而非依种写实方式嘅动画。  讲到配音,TVB真係做得好好,国语嘅口形完全被隐藏了。而且语地道!最钟意听“督兵”!  但动画嘅背景音效实在单薄,连跑步声都无咩真实感,街上跑感觉係“踩木板”。 5 V0 r# u. A" N8 w! M2 r1 P
! q/ n( Q/ C" N4 C
讲左D衰嘢,都要讲下D可以吸引到人睇嘅嘢啦。 名门去捉将棋,想睇尼!!嘻嘻  动画以3D棋嚟对决都算活用3D特效嘅。 对于果D棋生物化的确都係几有新意! 尤其係出场时仲会讲句顺口溜,几有特色! ' I; J' s4 s4 a; [: u4 k) T, E3 b: L
9 J2 }1 |( k' q7 m
希望之后嘅集数,会出多D精妙棋普就好了。 无捉棋过程,一下就将军! 就样能够引起人捉将棋嘅兴趣呢!! 表情唔够嘅主角,点样觉得佢钟意捉棋呢!! 希望会有续集?!(我都唔知咯)

已有(42)人评论

ninaomu 发表于 2008-7-11 12:56:49 | 显示全部楼层
我记得呢部嘢好似係中日合作噶荷?
( y/ `" i. y) g  S配音的确做得唔错,但始终比人一种棋魂+游戏王+爆丸的感觉。。。。。

sksson 发表于 2008-7-11 14:15:58 | 显示全部楼层
原帖由 ninaomu 于 2008-7-11 12:56 发表 ( E5 y6 p4 l/ X: f& Y
我记得呢部嘢好似係中日合作噶荷?( J- M: W% z! E! |& h" z& Q
配音的确做得唔错,但始终比人一种棋魂+游戏王+爆丸的感觉。。。。。

- n6 ?, P8 ~8 l. c% M5 o
* x0 W: j4 v. z8 y1 y
" a1 R; f+ l' h我就觉得有棋魂+爆丸的感觉,吾多觉有游戏王的感觉,
- |1 g/ `; k% p# I8 L" T2 L总体上觉得呢套片麻麻地,睇佐几集,都系见距捉棋果阵,行佐二下就话将军,过渡性做得吾系好好!!
, m% a. M4 z  z不过应该系中国出噶...甘就一定要支持下!!

11ysys 发表于 2008-7-11 14:24:49 | 显示全部楼层
等第日睇完后再讲睇法,好多人都话几好,迟D真係要睇下。

肥仔 发表于 2008-7-11 17:05:04 | 显示全部楼层
将棋王我觉得在棋盘上设置~~~环境是多余的·~~根本上对下棋方面没有必然的关系~~

肥仔 发表于 2008-7-11 17:09:19 | 显示全部楼层
我睇到将棋王真的~~~无言啊·~ 无办法啦~~中国继续努力啦~~

moschino 发表于 2008-7-11 17:42:59 | 显示全部楼层
见到D人物既样同以往既中国动画区别起上黎已经系好大进步啦~~~~~~~~~~
( h& r! O9 j0 L# y; ?男主角发型似小樱````````

huang 发表于 2008-7-11 19:09:35 | 显示全部楼层
不作评论,棋局太无聊了

熊猫仔 发表于 2008-7-11 19:26:59 | 显示全部楼层
无睇过~~~稳个时间及及先~~~

lych 发表于 2008-7-11 19:46:07 | 显示全部楼层
棋局点,劲唔劲啊?

绝代暗夜 发表于 2008-7-11 22:05:43 | 显示全部楼层
普通话睇过。配音超差。。睇左几集就无睇了~!

mcnynbajay 发表于 2008-7-11 22:30:49 | 显示全部楼层
我都试下过第一集来睇的!& d* R* N) A( r3 d0 l, L& g& P
一开始听吾出OP原来系用国语来唱!  Y% _7 i, I( L  V5 [
边个知道男主角叫-(无悔)?系由边个配音的?* n- r+ z0 p; i/ g& w6 u
把声吾多钟意的……: f  g, I; c& m8 o

^: }" m+ _& Y& H( [) U" h+ NP。S:楼主你系米用错字?
- m( b7 w2 @# b0 \% @  d  }      吾系将棋王而系象棋王!

1234下一页