[每日闲聊] 大家係点样处理以前刻嘅CDR

netasa 发布于2008-6-14 02:11 3011 次浏览 37 位用户参与讨论   [复制分享主题]
熊猫仔 发表于 2008-6-14 16:14:33 | 显示全部楼层
原帖由 aa超級p 于 2008-6-14 04:52 发表
: I1 b3 W6 {+ e, O, y; G# d+ ^) o, R7 N8 N& k* `9 A) D1 |
哇.咁都得? ' q8 \2 z% `3 U5 t# K
畱地佢.畱下d美好嘎囬憶囖..好好珍藏..
0 Q  ^* t$ Q9 K1 @1 j

! X2 `$ X9 H8 W% h有特别意义果d梗系留低啦~~~但系果d刻坏、刻错、刻到五三五四等果d米物尽其用咯~~~~ , y4 d/ l* @3 r' h. J" b) I
五好浪费距嘅价值啊嘛
lych 发表于 2008-6-14 16:18:03 | 显示全部楼层
唔知废品回收收无收嘅喱?
wjr5200 发表于 2008-6-14 18:10:58 | 显示全部楼层
个人从不刻CDR
netasa 发表于 2008-6-15 02:04:14 | 显示全部楼层
原帖由 wjr5200 于 2008-6-14 18:10 发表 7 x: R! }) u+ s0 [
个人从不刻CDR
& P1 L# w5 t1 L, g/ Y( |$ F. N
% J) O1 ~* Z: d9 z
有时听歌就要刻CDR噶啦!! 当然唔係拧出街一路行一路听嘅就选DVDR 响屋企用DVD机放。 不过出街时我比较钟意用我部SONYCD机嚟听歌,解码效果音质都比MP3机要好!! 而且有碟方便分享!!
netasa 发表于 2008-6-15 02:08:39 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-6-14 10:38 发表 . E- O- {6 h% x0 Y$ K  T7 Z" s& T" M
怕刮花或者损坏嘅话可以用桶装~~~
9 c6 i  R$ e' G而独立包装······: E: p: K  ?& `. X, a  x
可以用个D同光碟差唔多大细嘅塑胶盒嚟单独包装······$ c- s6 W1 |- A+ N* ^) X
不过成本就高D·······

1 H8 m% l( s# r# Z9 L( U
' p) q* E1 t# `7 M/ w8 U( H一向都用筒装噶啦!! 量太大,唔用筒装嘅话买盒都买到穷!! 用单个盒装一只或两只碟,好容易会氧化造成透光“穿洞”现象!!
aa超級p 发表于 2008-6-15 06:06:09 | 显示全部楼层
原帖由 lych 于 2008-6-14 16:18 发表 1 e6 T4 C! [. [! }
唔知废品回收收无收嘅喱?

7 Y$ V3 A  S9 v+ {: R/ W$ K 牛牛黎個想法好觝死下.
abc-like 发表于 2008-6-15 11:27:26 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2008-6-14 11:48 发表 . R/ \/ R3 K7 E9 O" ]2 E' m2 \4 w
买个大装碟袋,装几百张,成本吾高,25人仔,
又用發黴霉
& F0 |; d5 i, M6 h* E( D1 d5 w8 P* o8 q
abc-like 发表于 2008-6-15 11:34:43 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-6-15 02:08 发表
+ f  z+ r; T7 f$ ^4 S9 n3 L. [! g5 h" z, B2 ?

$ j' R5 Y/ m# q/ x* `( Y3 `一向都用筒装噶啦!! 量太大,唔用筒装嘅话买盒都买到穷!! 用单个盒装一只或两只碟,好容易会氧化造成透光“穿洞”现象!!
會氧化既咩? 聞所未聞??
lych 发表于 2008-6-15 13:31:28 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-6-14 10:38 发表 2 r+ ~- E/ M7 o; x2 k+ m+ p, \
怕刮花或者损坏嘅话可以用桶装~~~
1 x9 n9 c: \4 w& R而独立包装······7 f6 _) l1 W1 s6 C: _5 U
可以用个D同光碟差唔多大细嘅塑胶盒嚟单独包装······& x( L* ?! g& N, m" u# x
不过成本就高D·······
* _4 T( @# O8 p$ V0 O! G, H
用桶装唔怕压坏咩!听人讲会压裂D碟。唔知是真唔是呢?
aa超級p 发表于 2008-6-15 18:37:53 | 显示全部楼层
如果有野套住隻堞就冇乜事嘎.
7 N: q. }! b/ }$ z乜都冇就咁放就幾難講下.
abc-like 发表于 2008-6-16 00:03:25 | 显示全部楼层
原帖由 lych 于 2008-6-15 13:31 发表
4 [: P  ~- n) w6 N! c9 @2 b
5 ~8 B3 X  n; i8 Y9 e0 X用桶装唔怕压坏咩!听人讲会压裂D碟。唔知是真唔是呢?
打橫放.......
yjb338 发表于 2008-6-16 01:00:30 | 显示全部楼层
原帖由 lych 于 2008-6-15 13:31 发表
, ^% ^! Z) }! V8 u$ T
( l, h2 o' d& O- T8 w% ?+ F/ ^用桶装唔怕压坏咩!听人讲会压裂D碟。唔知是真唔是呢?
4 d# h3 D1 S2 w& ~/ M) e/ W
买无纺布CD袋啦!10元一包,经济实用.