[每日闲聊] 大家係点样处理以前刻嘅CDR

netasa 发布于2008-6-14 02:11 3003 次浏览 37 位用户参与讨论   [复制分享主题]
  宜家DVDR已经好普及啦,新一代蓝光又就嚟嚟了。 谂起一直被雪藏嘅以前嘅CDR,稳番出嚟研究下,在惊叹动画画质嘅飞跃之时都惊叹CDR经不起年月嘅考验。 穿洞了!! 为左当中嘅粤语动画更安全,索性用DVDR重新装过晒!! 之后先觉得最大嘅问题係D CDR点处理好。 ) R. w: q7 e$ @; z+ a  R) o# l
$ j7 T( n( n& U3 {
唔知各位有无依种情况。 以前用CDR刻碟装自己喜欢嘅动画嘅朋友都嚟讲下。 你地有无担心过自己刻嘅CDR突然有一日就咁“去”左!

已有(37)人评论

熊猫仔 发表于 2008-6-14 02:15:59 | 显示全部楼层
我都刻左好多只CD~~~
" b4 z- R1 I% h5 F* C* s- R依家~~无用果d已经罗黎作杯垫、花盘垫~等“垫”嘅用途啦~~~
4 X/ U5 p. v( Z5 g3 s$ M& Z( Z4 g! t# K
依家d篮光好似都比较贵波~~~~
* X) C7 R6 x4 i8 n  `: M; }7 X) `- i% c: g3 |; o
aa超級p 发表于 2008-6-14 04:52:44 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-6-14 02:15 发表
2 z3 @2 \+ s+ W" u我都刻左好多只CD~~~' J1 U) p9 O# }' E  u7 l5 K4 z
依家~~无用果d已经罗黎作杯垫、花盘垫~等“垫”嘅用途啦~~~
8 g! b% `; b. C& Q' }5 U! b0 q5 A* i3 s0 d2 y
依家d篮光好似都比较贵波~~~~

; Q* c# M5 |/ f7 T# z0 }哇.咁都得? 0 R! N4 W7 X( P4 ^6 A) t
畱地佢.畱下d美好嘎囬憶囖..好好珍藏..
平常心 发表于 2008-6-14 05:03:21 | 显示全部楼层
我一直当飞碟用,刻坏咗,
yjb338 发表于 2008-6-14 05:08:38 | 显示全部楼层
我刻咗好少CD-R,所以吾担心!
freedom246 发表于 2008-6-14 08:28:04 | 显示全部楼层
我都刻左好多CDR,都唔知以后点处置……
ks128 发表于 2008-6-14 09:08:12 | 显示全部楼层
迟早DVDR噶命运都一样噶
huang 发表于 2008-6-14 09:19:35 | 显示全部楼层
刻了一大碟,现在还能读呢
孤独一方 发表于 2008-6-14 09:21:35 | 显示全部楼层
我会继续保留点CDR噶,并且CD,DVD各将动漫拷贝一次,以防万一吗?
Laputa81 发表于 2008-6-14 10:38:03 | 显示全部楼层
怕刮花或者损坏嘅话可以用桶装~~~  L4 ]9 l  }: }/ p% U1 y
而独立包装······/ F4 k( D7 `2 d
可以用个D同光碟差唔多大细嘅塑胶盒嚟单独包装······
4 {5 m% [: `; b1 e6 _% @不过成本就高D·······
平常心 发表于 2008-6-14 11:48:47 | 显示全部楼层
买个大装碟袋,装几百张,成本吾高,25人仔,
平常心 发表于 2008-6-14 11:53:35 | 显示全部楼层
买个大装碟袋,一次装几百张,先25人仔一只,
1234下一页