[生活智能] 几个软件让你搞掂RMVB 转换遇难嘅朋友入嚟睇睇啦!

netasa 发布于2008-4-1 03:06 5706 次浏览 24 位用户参与讨论   [复制分享主题]
RMVB - 网上最为流传使用嘅格式,而我地最容易获得嘅多媒体格式就係佢了。而且RMVB也係最受欢迎嘅,我个人认为RMVB用在动画中十分适合,不过电影(特别係真人)方面就唔多清晰咯。不过都係果句各人各有所好!
7 R% Q- O6 X' t, h; i9 {9 ^! e2 R7 Z
推荐我之喜爱应用工具软件:8 j3 N* c# ^4 {5 B7 P; O8 d
RMVB 转换: winavi 8.0  DIO'S RealProducer GUI1.44  M4 q+ k! _. K+ p6 I
RMVB 压缩Easy RealMedia ProducerV1.94 Batch Real Producer 1.5.3.1  
  R' [2 F; {: @; W  {- e& l; zRMVB 编辑Easy RealMedia EditorV1.73" U2 v, U& k$ y5 N8 H
RMVB 提取Easy Video to Audio Converter  RBTools v1.3
* Q% `2 e( G& [. f$ g9 {
RMVB 分解与合成RBTools v1.3
$ t* ]6 O9 G9 ~% T9 r8 k1 P: }& L
:我有VCD之类果D光碟,点样先可以将佢变成RMVB放入电脑里面?! [1 E( |8 \+ x: \
答: 只要使用Batch Real Producer 1.5.3.1 加上简单嘅设置就可以轻松就转换成RMVB格式,速度快支持批量处理及自己动关机。8 B; o# C" t9 g7 Q  c
1 @. I7 p0 P% W* w5 ?% b& ?2 q2 x& V' C# S9 S
:我已经转好格式了,不过影片有广告时间,我想剪去不要。还想将一部过的分开番每集一个文件。
4 _5 [" B+ q/ m+ T2 }答: 用观看嘅方式,查找并记录你要剪去的广告所在时间段以及每集嘅开始及结尾时间。之后用Easy RealMedia EditorV1.73填上记录好的时间进行剪辑与合并。* n7 k- ^: p% ~- r: n( S: R
1 o! E$ z& C4 E6 i) i+ {2 L: q4 w. J3 O2 Z( z
:我在网上下载左粤语配音嘅动画,现在我有了高清文件想把RMVB格式嘅粤语配音果个文件的声音单独提取出来用,有何办法。
, I4 z  B( y# {3 C+ o* U4 ?+ C答:推荐两个软件选择任何一个都可以。不过前者须要系统有安装REALPLAYER播放器方可提取RMVB声音,后者则係要求最终生成格式为RMVB,其他格式就不支持。他们就係:Easy Video to Audio Converter  RBTools v1.3  这里还另外推荐必要时可用豪杰超级解霸处理一些不常用嘅音频格式之间的转换,能够提取嘅格式非常丰富,详细见图。
# e. }3 j  @$ R; X7 ~3 T: `/ }5 Y+ z0 Z rbtool.jpg
6 g; J) W+ Z, R5 x" `0 x evta.jpg
" \8 }5 ]/ \7 f9 C; H jb04.jpg ! U1 k% Y& y9 b( u0 [% ?
0 i; Z$ K9 ?  L7 l2 F6 K# d( F" I8 p+ U% F  t
:我在网上下了电影係AVI嘅格式,但觉得占空间大想转换成更细嘅RMVB格式。; e. }% A3 ^+ c* W' o0 O8 f
答:可以用winavi 8.0或Easy RealMedia ProducerV1.94 前者速度快,后者质量高且更为专业不过速度较慢。 
, u& I, W4 r' _6 j, E) ?, w& j erp.jpg
( V; i$ H$ d& H. q$ R( u winavi.jpg ' r* M3 @, k9 {- M# [

% N. C) L/ h8 W7 N+ d:我在收藏左唔少高清MKV嘅电影,想同朋友分享由于太大想压成RMVB比朋友,有什么直接可以转MKV格式不须要装其他软件嘅转换工具?
' {* `, q5 z! W9 k答: MKV可以通过命令行嘅方式由系统调用其他软件进行压缩成为RMVB,推荐使用DIO'S RealProducer GUI1.44不须要太多设置就可以转换且支持将近所有格式嘅转换成RMVB (你系统能播放的他就能转)而且可选项丰富仲有码率及体积预算。 
8 [) V5 l9 H1 b' \1 u/ ~2 X5 u dio01.jpg % o, f- u) I( q0 X
; M: S, R9 B; z" T& {
:我收藏的影片RMVB是外语的,但现我找到了粤语的配音是音频文件来的。请问点样先可以合到我个RMVB文件里且不要原有的配音?
, i; k2 |5 }: L' D' T1 ^2 [, o# G8 U答:推荐使用 RBTools v1.3 先将音频文件转换为RM所用嘅格式,可以係RMVB或RA 再用RBTools v1.3将影片文件中的视频与音频分离出嚟后再把视频与转换好的粤语音频再一次合成回RMVB文件格式。 
+ R6 T0 I4 k" U4 } rbtool01.jpg
; X% A0 t" o5 s; l5 F: b
* q- Z1 O& `$ C  w& Q大家还有什么不明的尽管发问吧!! 至于每个软件具体操作就要各位自己实践了,不自己动过手去做,是学不会的,再讲软件都係中文的使用并不难。 以上嘅软件,在网上很容易就可以稳到,而且体积小下载很快。所以暂不提供下载了!

已有(24)人评论

Laputa81 发表于 2008-4-1 09:52:34 | 显示全部楼层
DIO'S RealProducer GUI1.44、Batch Real Producer 1.5.3.16 }; X% l6 n- E$ }
喱两个未用过~~~/ z% t4 c( {# o) n
试试睇睇得唔得·······
2 ^! J6 F1 X: l之前用mkv转唔到rmvb~~~
: L- n) |. t/ W$ Q7 T1 }2 B6 k- v用LD压出嚟嘅rmvb有声但喺显示有问题~~~
abc-like 发表于 2008-4-1 15:05:39 | 显示全部楼层
好東西!!!2 N! L2 `& d! i, h% Q
ha ha
abc-like 发表于 2008-4-1 15:06:09 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-4-1 09:52 发表 . ?5 Z! c0 F+ ?- ]# k/ n4 P
DIO'S RealProducer GUI1.44、Batch Real Producer 1.5.3.1
, G5 Q1 v& H% r6 s& z; v喱两个未用过~~~. r* K! ]$ u6 ?
试试睇睇得唔得·······! ^7 p. l8 f) @1 r3 [7 T" K' N
之前用mkv转唔到rmvb~~~! L+ l8 n7 m  e8 G6 o3 ?' X% g9 B
用LD压出嚟嘅rmvb有声但喺显示有问题~~~
你個盤搞返掂拿
netasa 发表于 2008-4-1 15:56:24 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-4-1 09:52 发表 / Q; ~8 z& K3 b  `- d
DIO'S RealProducer GUI1.44、Batch Real Producer 1.5.3.1
- ^6 H  q9 Y8 B+ ]: Z% x, C# K喱两个未用过~~~
8 O6 ~. b. d! V5 Y7 a试试睇睇得唔得·······: V) C6 d- o2 {2 m: r8 [. ]- S" k6 q
之前用mkv转唔到rmvb~~~: K; f1 G" t$ O0 s$ y' J9 k
用LD压出嚟嘅rmvb有声但喺显示有问题~~~

q/ s0 z/ C7 |
" R2 _) d% |- v& a& K! t* L" f你指嘅LD係咩意思?? LD机?镭射光碟? 用果D大碟嚟压RMVB?咁唔係要用到视频采集卡咩?!   用MPEG2嘅采集卡先会清D嘅,至于无像边有可能啊。 $ @/ r9 s$ p% R8 v6 X/ m& L+ w

1 k  R4 H8 Q# i9 @其实DIO嘅RMP 係用AVS嚟作为基础嘅,如果你识AVS语句嘅话,只要用记事薄就可以编写批处理文件完成转换,唔使装软件都得。
Laputa81 发表于 2008-4-1 16:47:06 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-4-1 15:06 发表
! t; y0 F6 m7 o你個盤搞返掂拿

8 [4 H9 H9 m1 ~! _& s" M1 s9 n" q( p7 P) S+ j3 I9 I

* u9 U7 w( {- q9 d个盘某个区嘅格式无啦啦同其他区唔同咗~~~
7 O$ ?1 }( ^" \+ c. x- f/ j
4 D$ Q9 \5 F8 w8 m, L2 d% X导致出错~~~% z8 s' \: @& ~( N2 b

' y" H& d$ C9 `4 Y+ v8 P将嗰個区删咗再重新分配过一个区之后无事·····0 P; i' [4 l7 P4 n5 d
* J1 ?1 ~* i1 u% I$ T$ }
希望唔喺坏盘嘅先兆啦
Laputa81 发表于 2008-4-1 16:52:57 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-4-1 15:56 发表 # L0 R/ ?, i( H# |  y) |8 H3 Q

4 j5 @0 E9 \3 a& |  Y4 C
+ [) ]; h* W9 Q  {( c你指嘅LD係咩意思?? LD机?镭射光碟? 用果D大碟嚟压RMVB?咁唔係要用到视频采集卡咩?!   用MPEG2嘅采集卡先会清D嘅,至于无像边有可能啊。 . D- E( k' x4 |: ~( w

7 p. ^1 d3 ]6 J6 v( ^6 l其实DIO嘅RMP 係用AVS嚟作为基础嘅,如果你识AVS语句嘅话,只 ...
9 ?' R$ h5 L% X  I9 K
3 N. d+ j1 |* d
' o2 y0 \. X/ n# u1 S
喺指只光碟···4 W+ P% ^" r+ T
只碟喺vcd大小~~~
' O8 t! N4 C' k3 G, |, v/ \: K但喺上面写住LD版·······- Y3 c6 v% Z; J/ i5 j- s: t

; E4 V/ u) F  t9 B用部VCD机可以睇到~~~
5 j9 z, I2 I/ }. V但喺唔知点解用光驱嘅话~~~. [1 y4 ?7 Z' W; n! v  c; F( ?
无个播放器可以播到····
4 w( m& \6 D% C以前用暴风嚟播声音正常但喺画面就·····
# m4 _4 T6 B# E1 n# U" @( P1 o8 S6 [& Z% `; c
记错咗,唔喺压出嚟有声无像~~~: |. J5 ~. |1 x- ]
喺压都压唔到~~~
( M8 u$ c# h* N6 mEasy RealMedia ProducerV1.94 Batch Real Producer 1.5.3.1喱两个都喺咁~~~
" ~! O. q3 Y% O& j) u8 h% B一运行就无晒反应~~~
. @3 A8 [! j2 d/ K! c% h9 M6 K) F$ V# X+ h9 H$ W1 j# H% t
已经放弃咗······
tandong 发表于 2008-4-1 20:52:00 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-4-1 16:47 发表
' w, L8 l. \; c/ }# }
/ O0 w* m6 g7 P. {+ [- A6 ^7 e# q. n' u- C& ?( y

& Q) S! E! k( z3 }8 d5 a8 U个盘某个区嘅格式无啦啦同其他区唔同咗~~~
% ^& n# O6 B) h9 B7 C/ d
  z( o' I1 V1 S4 r1 Q% m5 \1 A# c导致出错~~~
  R. a% |3 ]. z: e4 _' v/ f
# N2 j: ]3 V# N$ R将嗰個区删咗再重新分配过一个区之后无事·····
0 w: F8 [- t4 i, m% H& ?/ A7 @" M2 _2 g$ m5 l  R
希望唔喺坏盘嘅先兆啦
唔喺坏盘先兆,放心!
Laputa81 发表于 2008-4-1 22:42:34 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2008-4-1 20:52 发表 7 O# C* E( p5 }4 C  M  P4 E# |, b
唔喺坏盘先兆,放心!
" ^. L. s- C# L

. V- }  u* ^! t% U. s) @
6 r: P# n9 y/ ]5 V+ }, N( [2 ^% b/ i2 k) P: {9 V8 M6 v
个硬盘已经用咗5年~~~! Q4 |. ]0 c9 @6 {" c

0 z, I1 O, y/ s% M, l3 }所以有乜动静都颇担心······
abc-like 发表于 2008-4-1 23:39:57 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-4-1 22:42 发表
) s& z( d9 w% m9 X- Y# H( `  C; l
( z2 |1 J* I. F- w3 k0 k: q5 d3 ?9 t5 {! O" _7 n9 \

6 |8 K6 n/ S3 i9 _6 D9 W3 a8 z( C) A. g
个硬盘已经用咗5年~~~
* E* p# L0 `1 m% t) l, ~9 q8 [% Y! C
1 e  [$ ?3 h: C. q/ B' `0 `/ v所以有乜动静都颇担心······
買新的囉!
netasa 发表于 2008-4-2 02:10:44 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-4-1 16:52 发表
1 t/ T' [4 f2 Y! x. A0 Y# T; y
8 t0 v3 {  z; \% x

" d/ V, h, J9 d" z6 [: b* E" z喺指只光碟···
$ l& ~5 _: W* u+ |- k9 I! x6 e$ U; n只碟喺vcd大小~~~$ A) [" u3 f) z1 I7 H8 D- {
但喺上面写住LD版·······
+ x6 m. B  w" \; t) ~$ J9 N
  g1 v6 a3 h/ @( c# _8 {, o! E' s用部VCD机可以睇到~~~. x5 j7 `4 @, b! u3 a3 I
但喺唔知点解用光驱嘅话~~~
' q8 k2 T0 ^! y7 h" o% C; ^/ V3 F无个播放器可以播到····6 U% U6 `) B- X+ ]( t
以前用暴风嚟播声音正常但喺画面就··· ...
5 E9 ]; [- f  u; f% |

% `! m1 H8 y+ v2 n/ L# u/ S可能性有两个:
# }3 W" |8 u! S5 i$ F7 _% [, N
$ ~* Z$ M- ]8 Z0 i, g9 J1 就係编码使用了不规则适MPEG 一般电脑上边嘅播放器解码流程与VCD工作原理不一样,所以VCD播放到电脑中未必得。 对付不规则MPEG流解霸应该可以的,建议用3000版试下。如果可以播放,且想压片嘅话,建议用解霸直接提取成MPG流存到硬盘再压RMVB$ [* Q* f4 `$ Y7 Q3 s; N0 y
5 O+ l+ t9 v3 R4 c% ?* d: U
2. 有加密或防盗版技术,就算果只碟係D版都有可能有防盗技术嘅,点解?因为係破解唔到就直接对拷所以连防盗技术都拷埋咯。 如果就咁将里面嘅DAT文件复落硬盘都复制唔到嘅话,就9成係啦! 如果係咁,可以用CDRWIN睇光碟轨道,点%数大嘅部份直接导出底层数据就可以了。一般比较简单嘅都可以破解!) r' @9 g& v2 a& k# y5 {

9 @9 F6 P' N' U; b当然或者仲有第D可能,不过我就未试过了。
Laputa81 发表于 2008-4-2 12:10:09 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-4-1 23:39 发表
5 C& S1 `% g$ N: g) W 買新的囉!
2 _9 ]$ O& s; q  f. {% S( C

6 @$ d7 u5 h, @! f8 F! T
: f. Y" a( o% f! {: F0 }8 K( C, k( Z, z
紧张里面D数据咋······
123下一页