[动漫讨论] 有咩粤语动画你会为其无私奉献呢!

netasa 发布于2008-3-21 07:41 3804 次浏览 22 位用户参与讨论   [复制分享主题]
作为一个钟意睇动画嘅人,总会有着不动嘅喜好。 例如画风,线条风格,角色造型,故事情节等等!!% i* \) p$ n' w. l
7 T- L5 V6 w( g- K3 d) b. |( i8 \
如果你係一个满腹动漫经嘅人,总会有那么一部粤语动画你会爱得不得了,请注意唔好话太多了做借口。第一只有一个位係放唔落两部的! 
; r* x0 P' Y/ {* _! ^& t$ E
+ ^* a  X$ B$ \2 ^- N  n好了,就同题,究竟咩粤动画,你会为其扑心扑命呢?? 举个例讲,就由一集一集东复西拷咁收集开始,到全集嘅网上BT、HTTP、FTP、空间分享。 一集一集咁帮唔少人去补档!! 为未睇过嘅人去推荐佢地去睇。 又做埋图文介绍,稳埋人设初稿、声优、原声集等资料。 最后仲要收集高清嘅文件档及多项配音搞合成呢!!
1 X$ R, l6 e2 s) G( X% H% P
; W3 h7 o8 U  k边出粤动画可以令你咁销魂?!  " K5 l- @  Z0 r
' I1 ]9 s" |4 S) z* Z0 Q, W
如果你话你好博爱嘅,咁边出粤语动画你最紧张,要先去搞合成,或极其希望有得出合成呢。
+ d6 X7 T: T# A3 P. u2 e, z- f) B" ^2 _* n( C4 I
. f$ g: b4 l# z& W4 I
其实我嚟讲,对我意义重大嘅应该係金田一少年事件薄了。唔知各位又係边出呢?? 大家嚟讲下!!7 x) P7 G/ k1 [6 f  W# V+ u" x1 G

5 e/ c; ]- b' s7 }[ 本帖最后由 netasa 于 2008-4-4 01:43 编辑 ]

已有(22)人评论

netasa 发表于 2008-3-21 07:47:05 | 显示全部楼层
自己占番个SF先!
% H6 N: ?* e- @6 Z5 z" Y' G8 c以前,2 X9 F: r- n+ @& \; o
果个台旧机就转一集金仔都要成3个钟啊!! 真係无耐,但係果时嘅心情真係好奇妙,唔单至无觉得无谓,而且觉得多多时间都係值得嘅。  
Kiver 发表于 2008-3-21 10:07:03 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-3-21 07:41 发表 . ^5 I* H# x3 j& Y
作为一个钟意睇动画嘅人,总会有着不动嘅喜好。 例如画风,线条风格,角色造型,故事情节等等!!
5 Z3 b9 J# }0 H0 `$ @# `# m" k( a
* g3 w: U: k' }# r7 P如果你係一个满腹动漫经嘅人,总会有那么一部粤语动画你会爱得不得了,请注意唔好话太多了做借口。第一只有一个 ...
5 _' T7 b2 O, d1 g

* T, a: F$ q5 b讲真* F, z0 j; b. k& d3 D. u& T1 |
金田一我没有看过几多集咋~~~ * z- q/ b3 M' w' A" q2 L! x0 Z' i

3 c% F8 M6 p# o, _& d
4 D/ R& o3 q; V3 v- @# |你的问题我未想过
- g  H0 v3 a' z* Z8 @1 V真的只有一个位时~~
ks128 发表于 2008-3-21 10:12:37 | 显示全部楼层
对于我的话,肯定选钢炼啦
& N3 \. O6 ?  _具体吾讲甘多啦
Kiver 发表于 2008-3-21 15:56:03 | 显示全部楼层
原帖由 ks128 于 2008-3-21 10:12 发表 - R: p+ F2 g9 i3 |3 H/ o
对于我的话,肯定选钢炼啦
: O# t9 {0 ~9 T具体吾讲甘多啦

7 p% j8 f; W" C  v. B0 a8 K0 f4 ~2 ]# H
钢炼的剧情的确吾错
2 d8 `" M# X* J9 k/ D% _& h2 N! [8 g# p# U7 G
且打斗场面有可睇性
kuangrey 发表于 2008-3-21 17:09:18 | 显示全部楼层

对于我来讲,肯定蜡笔小新
grostcar 发表于 2008-3-21 20:53:47 | 显示全部楼层
我就覺得島山嗚的作品* G5 j! @4 d6 ~9 p  y6 w" P9 E
好看的
雙皮奶 发表于 2008-3-21 22:05:28 | 显示全部楼层
本人就是博爱,是粤语动画就想收藏,没什么特别想要,怎么也要说个的话,就选“金田一”
梦の天使 发表于 2008-3-21 22:38:12 | 显示全部楼层
我就想合以前套旧动画,叫仙魔大战
Laputa81 发表于 2008-3-22 00:20:22 | 显示全部楼层
天空之城~~~~
* e6 b: Y' \; {+ n
$ \; E% g1 [8 P+ r喱个得唔得啊???2 v# E  |. h  D- M2 ~" X, }
喱套动画睇过N次~~~
) q; c! ~" J9 ~' N3 ?只碟都几乎睇烂咁滞······
2 G5 t9 i& g, s0 j/ `" _9 V& J7 q' T1 ]' G0 i- U) s4 }! ~: @9 V. M( g

' D) m# V& U5 K其实猎人、龙珠Z、男儿当入樽、高立的未来世界等等都好钟意~~~. H$ G' f9 k* V0 ^/ S: ?
比较博爱······
wjr5200 发表于 2008-3-22 01:53:21 | 显示全部楼层
对我来说,就是《福音战士》中意左10年了,依家仲觉得很不错,其次就是 魔法骑士 ; P! Q& h) X6 u  M

$ N* }) H5 x5 @* v1 Y 新的动画也有不少不错的但最爱这两部了3 Q/ }" L; v1 K$ x" U- ~. S

/ O) ^" j2 R$ V$ L
0 i5 l3 S0 i; J% P金田一是侦探类动画的神作,中意金田一的最好看一下他的小说版,漫画有改动,动画改得就更多了,最好就都看! M9 c5 v( u+ ?3 b. Q5 u6 }
5 k2 `4 s/ D: `0 b$ \8 v
mnilyy 发表于 2008-3-22 09:10:19 | 显示全部楼层
我有很多喜欢的啊~~我不知怎么做抉择……
12下一页