[其它更多] 宜家主板板载显卡强唔强?入嚟倾下!

netasa 发布于2007-8-23 02:29 2748 次浏览 23 位用户参与讨论   [复制分享主题]
yjb338 发表于 2007-8-25 03:15:28 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2007-8-25 02:16 发表
) f( m6 q& P% V3 Q9 |9 x% ^* Z" s# _9 x! c" u0 h
- j7 `& ]# n8 H% ?
之所以无考虑独显係因为唔想将钱花响依方面,主要想加大个硬盘阵列,因为多数用嚟放音乐、电影电视剧,录影,如果唔够大就无引啦! 仲有蓝牙(手机&游戏手柄嘅连接)、1394(DV嘅连接)、无线网卡(连接无 ...

1 L  {; ^6 ]5 X& r硬盘直接上250G的,价钱差吾到好多.板同内存配好点,方便以后升级!
yjb338 发表于 2007-8-25 03:19:11 | 显示全部楼层
买个低端的高清显卡用住先.以后再升!
1 t: a; V' `/ h4 I你省个2~3百蚊就可以买齐蓝牙(手机&游戏手柄嘅连接)、1394(DV嘅连接)、无线网卡(连接无线路由)、红外接收器(红外摇控)、????
ttsti 发表于 2007-8-25 19:30:02 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2007-8-25 02:07 发表
' m7 A3 Q$ j  H0 Q9 a
1 X  ]$ ~: y& j9 @4 X5 T
$ m. P9 P/ z7 a- q4 E" k, R嗯!就係果D咯!! 果D对视频处理操作及3D光影特效好有用!! 就算平常嘅格式转换都有快D噶!!
  x6 P0 g. W$ t( P2 k$ g0 c. ~4 ^
以前无咩点学电脑觉得赛阳同奔腾无咩太大分别,其实真係差好远下。 用过3DMAX COOL3D之类果D人就会知 ...

% }. B& W% t9 o$ hAMD个的CPU全部都有MMX,MMX+,3DNOW!SSE,SSE2,SSE3同X86-64,如果是32位就没SSE3同64位技术,我睇过闪龙,速龙,酷龙仲有双核都是一样的指令,* ~; @) b$ q* e8 ]1 I
INTEL酷睿2就多个SSSE3所以要多媒体强就用INTEL的主机!赛扬就吾好考虑了,垃圾CPU超频都晒力!
ggoggo 发表于 2007-8-25 20:59:37 | 显示全部楼层
ddr667 1g+amd 3200+ati1650+3**元左右的主板+硬盘自己够用就够了,可能都唔洗2000,好过你用板卡啦,睇高清显卡同cpu好仲要咖,而且你睇高清多数都系用kmplayer嘎拉到时又要开vmr9渲染专吃显卡+cpu,声音唔洗咁执着呱唔通你可以听得出7.1同5.1区别?
netasa 发表于 2007-8-26 01:41:59 | 显示全部楼层
原帖由 ggoggo 于 2007-8-25 20:59 发表 , N- l/ l, Q4 Z, Q1 K& T3 d
ddr667 1g+amd 3200+ati1650+3**元左右的主板+硬盘自己够用就够了,可能都唔洗2000,好过你用板卡啦,睇高清显卡同cpu好仲要咖,而且你睇高清多数都系用kmplayer嘎拉到时又要开vmr9渲染专吃显卡+cpu,声音唔洗咁执 ...
) |6 U) k9 g# n2 s4 P% V
- n  [2 K6 o$ O! Z+ S+ K
你用过5.1嘅音箱就知噶了!真係差天共地!! 特别响自己嘅房里面响享受,真係好正!! 7.1嘅卡无用过,我就不评论了!现在有在用5.1嘅卡,感觉就係比以前用嘅2声首同埋AC97要好得不得了!!  听DTS都唔知几正,又有多声道环绕喔!! 
6 P5 g3 J" F6 ]* q, ?& V5 W: Q' ~8 J
以前觉得杜比音效无咩了不起,换左音箱之后先至觉得其真係西利! 老实讲有D嘢唔係贵就好,最紧要配合得当!
netasa 发表于 2007-8-26 01:56:07 | 显示全部楼层
原帖由 yjb338 于 2007-8-25 03:19 发表
  E/ a2 j* M( C  U. G买个低端的高清显卡用住先.以后再升!
* E0 s3 ?4 j# G0 q你省个2~3百蚊就可以买齐蓝牙(手机&游戏手柄嘅连接)、1394(DV嘅连接)、无线网卡(连接无线路由)、红外接收器(红外摇控)、????

& N. ]) V  e8 T1 ~, G9 u4 d' a$ y) A
4 e( w# l1 Q1 l, O1 c: k5 T2-3百蚊的确差不多可以买齐果D嘢咁济咯!!
6 b6 d2 C& I/ C; g. ~
6 D/ l4 u9 `* ?: E蓝牙1.5唔过80可以入手,1394A卡少于50 ,USB无线54MWIFI卡90-100之内,红外50之内搞掂,USB双手柄带振动50!7 K+ ]5 a" a! L8 r* W9 l# y- R/ N; j
/ Q) k; `% z' x% l0 {! b

* }: Z# u: s4 g# E0 W  j1 s& Z' Y独显一般用料多D嘅卡都好贵下!D差嘅卡,还不如板载! ATI2400 同埋 N卡嘅G7G8系列都好贵下! 其他型号对高清好似无咩特别的支持。  做阵列只为左系统恢复方便!数据保存安全!家人係唔会识装係统,佢地只识用!一键还原係好紧要嘅!!
泰坦 发表于 2007-8-27 03:10:50 | 显示全部楼层
我就觉得C61  C68就够了   内存要大D  最好就2G啦  伊家都好平的啦
熊猫仔 发表于 2007-8-29 02:48:35 | 显示全部楼层
依家d中端以上既主板~基本所有大众游戏都玩到啦~
gundam 发表于 2007-8-29 14:28:54 | 显示全部楼层
好耐都无留意过电脑市场罗,不过听讲衣家5少网吧都系用板载既显卡,应该5咩大问题既。
kon 发表于 2007-9-1 11:38:55 | 显示全部楼层
N61较平,能支持比较多游戏,INTEL 同VIA的板主要办公用的,VIA功耗较低,最好买690G啦,性能最好
蓝色世界 发表于 2007-9-7 19:46:28 | 显示全部楼层
板载显卡发热量好大~!注意散热就OK,我就用915G~!
chenlee04 发表于 2007-12-23 12:12:37 | 显示全部楼层
依家显卡好便的,HD2600PRO先400元