[其它更多] 宜家主板板载显卡强唔强?入嚟倾下!

netasa 发布于2007-8-23 02:29 2749 次浏览 23 位用户参与讨论   [复制分享主题]
 最近想装台便D嘅机,放响厅处当家用嘅HDPC用!得闲用嚟睇下碟听下歌玩下一般嘅大众化游戏之类嘅用途!
6 Y! t  J5 w1 _3 ~; @* t9 T9 P" L* C8 J' f* _
主要求係家用为主!7.1声道声卡必备(因为我有5.1嘅音箱) 可以放高清视频 上网
1 }5 q$ s# _# d2 N6 Q( ~
# K& k/ k6 ^' j7 t) y: G* \出面卖嘅板载显卡嘅板好多都话支持高清,应付大型网GAME都得!! 但真唔知掂唔掂!!有无人用嘅係依D板,或有相关知识嘅入嚟倾下!!/ L$ q% C7 Z- \* ~
5 P! ?1 _! S) l# p5 J, v! h
好似915G 945G 965G C51 C61 C68 690G P4M890 等等嘅板载显卡 究竟有否好用!!. U6 p( Y( c6 A5 U
4 A- P( s9 W; b, ?! c$ y
PS:老实讲比起配独显嚟讲真係便好多,省落嚟D钱买多个160G嘅硬盘仲好过!!

已有(23)人评论

yjb338 发表于 2007-8-23 03:02:15 | 显示全部楼层
如果係当家用嘅HDPC用!得闲用嚟睇下碟听下歌玩下一般嘅大众化游戏之类嘅用途!配什么价钱...
yjb338 发表于 2007-8-23 03:33:35 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2007-8-23 02:29 发表
( G7 u, j! _/ J; R9 G& Y 最近想装台便D嘅机,放响厅处当家用嘅HDPC用!得闲用嚟睇下碟听下歌玩下一般嘅大众化游戏之类嘅用途!0 k, U3 j/ u( [
5 V& d( ~& x$ i1 y* S
主要求係家用为主!7.1声道声卡必备(因为我有5.1嘅音箱) 可以放高清视频 上网
  J$ @/ j/ t: A6 C$ `! D" X1 \- k# _1 V2 Q" @
出面卖嘅板载显 ...
' R0 j% y: @* A+ o4 x
去太平洋攒机版问下啦!
# p* R9 u  F9 J8 t6 h- Y* m, K6 t' U& ?% F
tandong 发表于 2007-8-23 07:25:53 | 显示全部楼层
C61 C68吧!大众化游戏一定得!
零距离 发表于 2007-8-23 13:02:53 | 显示全部楼层
INTEL芯片组嘅集显就一般般了。AMD嘅U加个690G好便,网游对显卡嘅要求一般都唔高,最紧要睇内存够唔够。高清都掂,可能CPU占用会大D。HDCP糸一种加密协议,要显卡同显示器都要支持。我台机支持,但糸未实际用过。
onbody_01 发表于 2007-8-24 01:33:37 | 显示全部楼层
理他onbody不onbody够用就好
netasa 发表于 2007-8-24 02:45:06 | 显示全部楼层
原帖由 yjb338 于 2007-8-23 03:33 发表 % s$ n. `7 U/ l. c& z+ e* r

" @$ @; y0 @( g1 F! }3 f去太平洋攒机版问下啦!
  j" b" o, Z8 a2 F

0 i, O2 Y2 `4 l- W3 N2 {* ]+ J3 `相关技术参数我都了解过一下!!就係唔多知(清楚)或者讲无印象嘅果种概念,实际嚟讲边D好用,家用嚟讲主要都係方便容易用实用。 8 e0 e8 j) Z- X$ w: B4 u, l

+ V* y0 k! ^. _+ z- J, r& {9XX系列我钟意佢自动调控内存占用,依点够好! 而且相对嚟讲稳定性应该会好D。不过睇唔到对高清有咩实质性嘅支持!再者芯片升级得太快,好似无咩保障!特色功能少,有D仲唔支持双通道内存!同硬盘阵列!
4 B# i+ M" V# Z- n
" t6 w; ]3 T2 }# `3 bN 板比较厚道,不过多数都係支持AMD嘅U比较多 INTEL板嘅就贵好多! C61嘅板7.1声卡少得可怜,C68嘅就多不过宜家嘅价位未免过贵了。 C51得个便其他一无事处!
' R. u4 W# d1 c- H  R6 A, B
" q& w4 G5 B/ t  LA 板嚟讲得个690G,只可以讲主要係选牌子同埋周边,总体上功能比较平衡,网卡快,有7.1嘅声卡,支持HDMI 就係唔知实际游戏同埋放高清果时比C68会差成点啫! 好可惜嘅係只可以用AMD嘅U!!
2 j" K) w* Q% S* ]" s2 |! v  p  k- T2 Q# j: O( z; Y- h1 ^7 H

7 z" r2 n. I% W预算大约在2000-2500之内!主要係睇板与U嘅选择,如果係INTEL嘅U,多少少无所谓。
4 K" D$ a& n7 p% \3 f" s2 Q3 W. x0 H5 |" k
CPU:INTEL(实在咩嘅话AMD都无问题 不过一定要支持全多媒体指令集 64位运算到不需要)实际频率不低于2.0G- q3 ~8 J& F3 f) h! u+ y' W
主板:多媒体功能丰富,接口种类多。超频功能不需要,BUG灯最好有,方便查错!带7.1声卡(有铜轴或光纤输出最好)及支持高清视频显卡(有HDMI口更好)双通道内存支持及硬盘阵列 带网卡(如果有WIFI卡仲好,好似华硕嘅一D板咁。不过相信好贵!)
+ T( ~2 L7 I' @) T内存: 2X1G (双通道)
. t# ^& {2 v6 |5 s3 D硬盘: 160G + W1 r8 W( e5 W9 |( l$ X! U2 w
机箱电源: 横式小箱有较多嘅方便嘅前置接口 一般嘅无线键鼠
2 @" [) S* s* a9 X6 C+ J4 zDVDROM: 无所谓唔好太流就得
2 C" W# w6 ?% u3 z' ^" M电视卡:  已经有不用了, c3 D6 a# }: v0 u+ l& U- E
多合一读卡器+ o* h+ P) e# ?2 j) u% q8 X
显示器:  不用(连接电视多)
netasa 发表于 2007-8-24 02:56:55 | 显示全部楼层
原帖由 零距离 于 2007-8-23 13:02 发表
8 A1 F. B% n" C, VINTEL芯片组嘅集显就一般般了。AMD嘅U加个690G好便,网游对显卡嘅要求一般都唔高,最紧要睇内存够唔够。高清都掂,可能CPU占用会大D。HDCP糸一种加密协议,要显卡同显示器都要支持。我台机支持,但糸未实际用过。
7 v0 P1 _8 E' j
0 O: ]% w8 E% ?" j2 ~9 q; V" K$ j
HDCP无太大意义,只係一种保护协议,将来嘅显卡都会有一定程度支持。 用HDMI口输出先至会有作用,所以HDCP作为协议嚟讲无意思。(防止盗录及转换格式)* n, R6 S# Q& p
+ g8 f( T3 p; O: a8 m% S
我想嘅係HDPC “家庭数字处理中心”  AU+690G都唔算便了,而且D 690G板货色一般接口又少。AMD嘅U只有上5XX价钱嘅型号先真正嘅有速度!才支持更多嘅多媒体指令集!' C+ w+ b; c% b7 V

& ?$ C$ l  f' [: M5 S690嘅板睇左唔少只有昂达同七彩虹嘅板先有丰富嘅接口。 不过我个人比较倾向于INTEL嘅U,但係好似无咩好板适合!晕
yjb338 发表于 2007-8-24 03:40:33 | 显示全部楼层
2000-2500可以配得几好啦!!# R& V8 `2 {8 P* l9 r* ~
主板用650I啦!我看安块双敏AD41D.
ttsti 发表于 2007-8-24 20:33:38 | 显示全部楼层
你指的指令集是未指MMX,SSE个D,如果是甘样,想多媒体强D就用Intel的CPU,游戏就AMD!
netasa 发表于 2007-8-25 02:07:37 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2007-8-24 20:33 发表
: o& B4 I5 b* a2 ?/ w  ^你指的指令集是未指MMX,SSE个D,如果是甘样,想多媒体强D就用Intel的CPU,游戏就AMD!

* t. ^" t9 N1 U% x  m7 v
9 Z4 v/ D) Y& O4 v1 S) [嗯!就係果D咯!! 果D对视频处理操作及3D光影特效好有用!! 就算平常嘅格式转换都有快D噶!!6 J: p1 X' n4 Q; Z* T- c
1 ~+ f: e& Y3 {) ?% |) ^0 ^$ s: u
以前无咩点学电脑觉得赛阳同奔腾无咩太大分别,其实真係差好远下。 用过3DMAX COOL3D之类果D人就会知咯!
' x; `8 V; a( W( N
) i$ h/ g' x6 Z$ A& O3 v' tAMD嘅U 要价格在5XX以上嘅U先会全支持多媒体指令集。而且感觉实际速度上快唔得去边!!多用途嚟讲始终INTEL强!
netasa 发表于 2007-8-25 02:16:22 | 显示全部楼层
原帖由 yjb338 于 2007-8-24 03:40 发表 : \& X! u" v$ g  u/ {8 z
2000-2500可以配得几好啦!!; ~. i, r2 I" E, }3 S
主板用650I啦!我看安块双敏AD41D.
6 u" `! a; N  Z) ~( W" E

: t% T& _) T5 ?$ k2 D之所以无考虑独显係因为唔想将钱花响依方面,主要想加大个硬盘阵列,因为多数用嚟放音乐、电影电视剧,录影,如果唔够大就无引啦! 仲有蓝牙(手机&游戏手柄嘅连接)、1394(DV嘅连接)、无线网卡(连接无线路由)、红外接收器(红外摇控)、要买!
. h2 s5 q1 v4 u* m/ x2 B; l* m9 A" V& D* u2 D7 m
650i+独显都尚算贵!还不如把多出嚟钱考虑 加大内存或硬盘之类嘅,例如2X160G 不过2XXX元就比较紧咯!!
12下一页