[动漫周边] 对于亚X播Fate/Stay Night的看法

玙天争锋 发布于2007-7-12 21:59 4145 次浏览 18 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Natsume 发表于 2007-7-15 23:05:42 | 显示全部楼层
乜原来SABER读"SEI",5系读"SA"咩?
Kiver 发表于 2007-7-16 16:45:27 | 显示全部楼层
这动画有些剧情睇日语版有时都不是太明的~~~6 P, ]# F9 g0 s$ m- n# b

5 L' \3 ^2 D6 l2 j/ Q. o( w高深~
ninaomu 发表于 2007-7-16 20:49:27 | 显示全部楼层
原帖由 红枫 于 2007-7-16 16:45 发表 " q5 L3 t& z4 @1 r
这动画有些剧情睇日语版有时都不是太明的~~~) O* [0 R( H4 ^: u5 I+ _# _+ w$ f# U
. L# f$ W8 j7 a* G' w
高深~

& S  V. G" M4 {1 l这时候就体现出粤语优胜之处了~~~
smarms 发表于 2007-7-17 07:06:50 | 显示全部楼层
几时播架?好鬼耐都没睇电视啦
YAN-GZCITY 发表于 2008-3-17 09:49:28 | 显示全部楼层
未睇过,不过ATV的粤语配音吾听都知系强差人意的啦,不过就会明白过睇原文啰,因为又睇画面又睇字幕都好辛苦的,加上网上下载的片有D字幕都吾系好贴切的.最好吾好CUT片啦,吾系有D不连贯的就会影响成部动画的观感的啦
zion 发表于 2008-3-21 10:19:49 | 显示全部楼层
楼主,呢出嘢唔系ATV配音嘅,系自由身配音员配音···你睇下右上角嘅图标,系ANIMAX动画台。FATE粤语版系近年来香港一个日本动画收费电视台ANIMAX动画台播嘅,唔系ATV,所使用嘅配音员系香港自由身配音员(未有同电视台签订合约之配音员)。不过真系唔清楚ATV会唔会買佢嘅配音嚟播,而且会唔会播都成问题。5 D* K# o1 s+ h

4 t) ]# O! L* ~! ^( O& ?其实,听惯日文配音嘅人,嚟听粤语配音,本身就有一定程度嘅唔适应,更可能先入为主认为“配音,当然系日文最好,其他语种简直不值一提”···1 c% `0 C( C% ], ^5 l

. k; T: [0 m; j粤语配音的确不尽如人意,但我哋要比佢更多嘅宽容,毕竟香港唔系动画输出地,做到而家噉已经系好唔容易,况且FATE嘅粤语配音并冇你講嘅咁差,可能第一集系生硬咗啲,但系你可以睇下后面,已经好咗好多,对SABER性格情感等嘅拿捏已经做得好好,SABER嘅配音已经系好唔错,应该話出嘢入面嘅女角配音都比较令人惊喜。不过可能你,或者大部分只睇日语版嘅人,太过习惯咗日文版略嫌做作嘅演绎方式啫···  b9 y; W/ B+ b, c7 l+ Q. Y

6 w5 c7 p/ y; H* g# u! c[ 本帖最后由 zion 于 2008-3-21 10:26 编辑 ]
wjr5200 发表于 2008-3-22 02:17:32 | 显示全部楼层
我个人觉得粤语总比日语好,D动作比较多说话比较小的就例外