[分享][廣東話唔正的女導遊]好搞野hahaha

getter 发布于2006-11-6 15:59 1283 次浏览 19 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<table class="t_msg" cellspacing="0" cellpadding="4" border="0"><tbody><tr><td class="line" valign="top" height="100%" style="PADDING-TOP: 10px;"><div style="FLOAT: right;"></div><a title="评分 0" href="http://bbs.yuhome.net/misc.php?action=viewratings&amp;tid=287846&amp;pid=4778075" name="pid4778075"></a><span class="bold">廣東話唔正的女導遊</span><br/><br/><div style="FONT-SIZE: 14px;">廣東話唔正的女導遊<br/><br/>有一次當阿 Sam 參加北京旅行團,有個北京靚女當導遊,阿 Sam 心諗今次無死啦,靚女導遊仲講中文,阿 Sam 覺得好親切。<br/><br/>靚女導遊開始自我介紹:「咁多位道友你地好,我叫狐狸精」( 咁多位團友你地好,我叫胡麗貞…… )<br/>女團友一聽到就牛咁眼望住自己老公/男友…<br/><br/>第二日,導遊話:「好喇咁多位道友,今日我要帶你地去試下北京馳名既路邊狗屎,跟住帶你地上天堂」<br/>( 好喇咁多位團友,今日我要帶你地去試下北京馳名既爐邊餃子,跟住帶你地上天壇… )<br/>團中有個阿婆一聽到直情激動到連鞋都飛出來,阿婆好激動話:「我而家俾錢黎旅行呀!食咩狗屎?上咩天堂呀?」<br/><br/>食店入面:北京導遊同頭先個阿婆笑笑口講:「阿婆,你痴完未呀?」( 你吃完未呀?)<br/>阿婆心諗( …你又發咩顛呀?)好唔耐煩答:「未呀 ~ 」<br/><br/>導遊:「你快 d 死啦 ~ 你死均胭地上天堂啦!你仲唔痴快 d ~」( 你快 d 食啦 ~ 你迭砥胭地上天壇啦!你仲唔吃快 d ~)<br/>之後個阿婆無再理過個導遊<br/><br/>第三日,導遊話:「各位道友,今日我要帶你地去買 d 有特色既手信,望下你地右手邊 d 死八婆」<br/>( 各位團友,今日我要帶你地去買 d 有特色既手信,望下你地右手邊 d 水蜜桃)<br/>部份飲緊水既團友聽到佢咁講野,即刻噴水,滿頭問號…「 …咩死八婆話??」<br/>跟住佢地就一致決定投訴,話個導遊既服務態度好有問題</div></td></tr><tr><td valign="bottom"><br/><br/></td></tr></tbody></table>

已有(19)人评论

瞓々身 发表于 2006-11-6 16:48:00 | 显示全部楼层
最憎D讲白话唔正,又成日讲嘎死捞B噶啦!!
xihuanni 发表于 2006-11-7 07:08:36 | 显示全部楼层
都唔系噶~! 有时讲得唔正,都几搞笑下噶~!!!
fangfuwei 发表于 2006-11-8 11:09:36 | 显示全部楼层
好搞笑啊~~谢谢楼主!
懒神 发表于 2006-11-8 22:00:37 | 显示全部楼层
<p>呵呵!睇完笑死~</p><p>果然个阿SAM唔知仲系唔系人世啊!</p>
六七 发表于 2006-11-9 00:45:30 | 显示全部楼层
服得拒好紧要呀,有前途。我中意,介绍我识呀!~等我黎教下拒啦!~!
ivan1151 发表于 2006-11-11 13:27:44 | 显示全部楼层
中文说成这样还能当导游??
ayimei 发表于 2006-11-14 18:14:41 | 显示全部楼层
嗯嗯....宁愿讲普通话仲好拉............
jozone 发表于 2006-11-14 21:10:31 | 显示全部楼层
<p>好搞笑....可能因为太搞笑,先稳距去做导游,只系讲既内容应该稳其他.....</p><p>&nbsp;</p>
sasaling 发表于 2006-11-15 22:22:12 | 显示全部楼层
<p>呢間旅行社都唔po嘅~請d咁嘅人做導游~</p>
stop 发表于 2006-11-21 07:16:02 | 显示全部楼层
笑S我..我晕.
香织公主 发表于 2006-11-21 18:01:55 | 显示全部楼层
好搞笑吖。。不过贴係呢度小心被人扣星梦吖。。。
12下一页