[生活百科] [灌水]吹牛大王有三處錯誤,你找得到嗎?

him8212 发布于2006-6-4 08:20 1916 次浏览 26 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<P>吹牛大王有三處錯誤,你找得到嗎?<BR><BR>吹牛大王<BR><BR>吹牛大王自吹地說:<BR>我剛從南極回來,那兒真冷,一年四季都要穿皮大衣。<BR>夜裡常冷到睡不著,只好起床跑步,直到太陽升起再去睡覺。<BR>我住在極點,站在那兒,我可以清楚地分辨出東、西、北,但就是不知道那邊是南。<BR>仔細一想,才恍然大悟,南方不就在我腳底下嗎?<BR></P>
. m9 y0 k$ f5 w4 H<P>
游客,如果您要查看本帖隐藏内容请回复
</P>

已有(26)人评论

mc238 发表于 2006-6-4 22:30:44 | 显示全部楼层
唔识,都喺睇答案了.
chansun 发表于 2006-6-4 22:48:53 | 显示全部楼层
<P>大概知道,不过讲吾请,方向、日出果度肯定有问题!!!</P>/ G& ?2 t. q2 N( A+ d6 c) L; ]
<P></P>
Demon 发表于 2006-6-4 22:52:02 | 显示全部楼层
<P>系极点,四方都系北~点分辨啊??</P>
HTF 发表于 2006-6-4 23:01:12 | 显示全部楼层
<P>谂吾到啊</P>
ddmama 发表于 2006-6-4 23:17:08 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>him8212</I>在2006-6-4 0:20:57的发言:</B><BR>2 z) X* P6 V# e( ^4 m4 S/ u
<P>吹牛大王有三處錯誤,你找得到嗎?<BR><BR>吹牛大王<BR><BR>吹牛大王自吹地說:<BR>我剛從南極回來,那兒真冷,一年四季都要穿皮大衣。<BR>夜裡常冷到睡不著,只好起床跑步,直到太陽升起再去睡覺。<BR>我住在極點,站在那兒,我可以清楚地分辨出東、西、北,但就是不知道那邊是南。<BR>仔細一想,才恍然大悟,南方不就在我腳底下嗎?<BR></P>0 r( I& w; j7 W
<p></DIV>- ~- R* u" J9 J. V
<P>1. 南極係冇 4季 之分 8 u% X8 A3 x; k7 a+ Q6 U
<P>2. 南極亦係冇晝夜之分, 因為每半年先有一次日出 . n) Z$ K& V# Z5 }! s, [% U+ a8 F
<P>3. 極點係冇方向之分, 因為冇辦法使用指南針 5 X+ E4 m, x$ k+ s8 h
星幻 发表于 2006-6-4 23:21:43 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>him8212</I>在2006-6-4 0:20:57的发言:</B><BR>; m! b' S, G( v! Y' V2 u# u
<P>吹牛大王有三處錯誤,你找得到嗎?<BR><BR>吹牛大王<BR><BR>吹牛大王自吹地說:<BR>我剛從南極回來,那兒真冷,一年四季都要穿皮大衣。<BR>夜裡常冷到睡不著,只好起床跑步,直到太陽升起再去睡覺。<BR>我住在極點,站在那兒,我可以清楚地分辨出東、西、北,但就是不知道那邊是南。<BR>仔細一想,才恍然大悟,南方不就在我腳底下嗎?<BR></P>0 R6 ?4 R. C5 f) u  J8 A! u
<p></DIV>- t  g! P, h/ j8 J- P
<P>1,南极是极夜与极日,没有所谓太阳升起来。% F  S6 r3 W" n* ?+ P& f
<P>2,南极点没有东西方。1 X4 I6 v# q& U
<P>3,脚下是北方。</P>
hery 发表于 2006-6-5 04:18:09 | 显示全部楼层
<P>好难哦~~~~睇睇答案先`~~~~~</P>* Z) E4 k& ?" f9 g

& h: Z( _/ S' n9 k
自由男孩1 发表于 2006-6-5 21:03:02 | 显示全部楼层
<P>唔識啊 </P>
: s! }  P1 I6 G! [7 ~8 a- l<P>`````````</P>
youxiwang 发表于 2006-6-5 21:49:11 | 显示全部楼层
哦哦,依题睇过了~~~~~
Laputa81 发表于 2006-6-6 17:28:26 | 显示全部楼层
企响极点,另一边唔喺北极咩????
orange87 发表于 2006-6-7 19:57:01 | 显示全部楼层
<P>唔理科學角度來講~~</P>
% M3 U. z. L* c# g' |<P>佢知道邊度係東、西、北... 又點會唔知邊度係南?</P>
# E1 t" m/ H. T<P>剩低果個不就是嗎??</P>
123下一页