依家雙失既年青人太依賴home了........

peony 发布于2005-7-14 07:42 1058 次浏览 12 位用户参与讨论   [复制分享主题]
1,我想問既係.....why依家d年青人咁怕出黎搵工呢???其次我又想問....當你每次問家人拎錢去買你想買既野既時候....當你買到全身名牌 又mp3 又3G手機 又數碼相機..係FD面前好有滿足感果時...!相反其實有冇諗過...自己原來係敗家敗得比你d fd厲害呢??會唔會覺得自己好失敗呢??有手有腳why仲要增加home既負擔而唔相反去幫輕家人呢???? 其實有冇反醒過呢??<BR><BR><BR>2,我想問依家d青年人每次灘開隻手問家人拎錢果時...有冇難受既feel??如果有既...ja係你既良心都仲係到....應該學下點去面對社會啦係時候~如果冇既...唔通真係想一世做米蟲???<BR><BR><BR>3,一直逃避社會依賴home可以維持幾耐呢又??一直咁落去你home可以幫到你幾時呢???有冇諗過呢個問題呢??(一諗起就覺得太煩唔想諗??到最後咪又係要你去諗)<BR><BR><BR>4,比你一直咁玩落去"有冇諗過日後會係點呢?? why唔試下行出自己既第一步呢??<BR><BR><BR>5,我想問孝順呢2個字...大家係唔係已經忘記左呢....??<BR><BR>我知道做同講係兩回事......!因為我都試過好似以上所講既某d咁.....!不過講真一句.....!大個仔啦.......你都唔想做米蟲架ma"""""試下為未來打算下啦...""(如果內容有所得罪~抱歉) <BR><BR>

已有(12)人评论

幻影傳說 发表于 2005-7-14 09:11:29 | 显示全部楼层
樓主,你真係得罪好多人喎=.=
慢虾王 发表于 2005-7-14 11:09:04 | 显示全部楼层
我唔怕揾工````係冇工俾我做啫````我都唔想做蛀米虫````
全職獵人 发表于 2005-7-14 13:13:14 | 显示全部楼层
.....失業率最高係15-19
xiaomeime 发表于 2005-7-14 14:38:04 | 显示全部楼层
都好多年没问屋企拿过钱了.
mkfmky 发表于 2005-7-14 17:08:22 | 显示全部楼层
<P>拎錢....好少問HOME拿...</P>
- h. H1 v4 M6 N9 K, G3 E9 m<P>揾工唔怕啊,衰左咪衰左囉...衰完又再來過!!</P>
+ L) l% r* ]8 B<P>最怕唔請..</P>
小稀 发表于 2005-7-14 17:30:39 | 显示全部楼层
好似我咁,第一份唔得咪第二份咯,第二份唔得咪第三份咯,实会稳到工嘅
全職獵人 发表于 2005-7-14 20:37:55 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>mkfmky</I>在2005-7-14 9:08:22的发言:</B><BR>
% U. y$ v. [2 _' q4 u6 t/ S<P>拎錢....好少問HOME拿...</P>
" e# H% `) S+ Z, N<P>揾工唔怕啊,衰左咪衰左囉...衰完又再來過!!</P>+ u" m! W# U/ g2 N# D( L
<P>最怕唔請..</P></DIV>
4 W. O( w- I/ B5 @. Z' p<P>3 J/ @+ c( |% l% j
<P>咁妳啲化妝品護膚品邊度有$$入貨</P>% C( K8 s6 C7 p) @$ H
<P>用妳姊的??</P>
mkfmky 发表于 2005-7-15 03:08:10 | 显示全部楼层
唔好意思,我家沒有化妝品的.......最多得支口紅
fung1185 发表于 2005-7-15 03:46:07 | 显示全部楼层
<P>有想搵工</P>
9 G0 C. y6 Q3 _* Q  V<P>但是只是暑期工作,有許多工都不敢試</P>
, x2 \/ S" ^& J* c. M% J* K<P>加上現在又要上日文</P>& `  b* A3 V" f* Q% _- _- N7 d; C
<P>想找一些時間彈性高一點的工作真難</P>
1 v- p% W; c- o3 K/ U1 x<P>現在日日都被家人說待在家中</P>
kwongjk 发表于 2005-7-15 05:18:39 | 显示全部楼层
唉~~~又系到D感性噶时刻啦~~~其实念就念得好好~~做就有D困难啦~~~唉~~~~~~
snowball 发表于 2005-7-15 05:35:16 | 显示全部楼层
请问楼主是否年满40?
12下一页