[每日闲聊] 令你触景生情的地方

Kiver 发布于2024-3-19 20:23 988 次浏览 287 位用户参与讨论   [复制分享主题]
早前,网传一名中年女子在河南开封包公祠景区嚎啕大哭,引发公众关注。7 C: n- Z3 B6 J
而据媒体了解,女子痛哭的地方,也并不像包公祠,场景高度疑似开封府景区北宋府衙陈设。
' Z2 K( G7 d0 U据景区工作人员回应,该女子是一名祈福的香客,并不是演员。她之所以哭泣不止,只是因为当事人表示,在看到包公大殿时感动至深,触景生情。
: ]1 t; y! k7 E# ^7 E3月17日,开封文旅局人士就此事回应称,开封府和包公祠都正常开放,闭园的是合肥包公园。
' [6 v% E' B) I1 P8 @! j  O
那么对你来说,什么地方能令你有触景生情经历?" G3 ?+ C9 |& F

& ~! D3 k0 d, J- o0 j/ ^
* o$ S" e9 U4 |  g) D" w' F
9 U, Q( m# ?* U" _2 z  P* B) m$ b
多选投票: ( 最多可选 4 项 ), 共有 86 人参与投票
您所在的用户组没有投票权限

已有(287)人评论

adhk 发表于 10 小时前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-8 22:227 V! A% {# G  Q* ^( {; O% u
你啱,唔啱倾就算了,费事啰嗦 以为你有企图

/ [( G* d8 U* \, g* l總之同事相處都要有個距離先得, 唔係隨時會俾人過你一棟都唔定

klozepyj 发表于 昨天 22:22 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-8 16:23
( _" l% _( d; ~% \都走啦多一事不如少一事唔搵答案啦, 費事又唔知會出咗啲咩問題啦

+ T+ _9 e! y5 O# E1 T! q你啱,唔啱倾就算了,费事啰嗦 以为你有企图

adhk 发表于 昨天 16:23 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-8 08:40
4 ^! B2 Y$ ^% J, u/ i& V1 Y咁后面知道具体佢介意啲咩未

/ l7 f' L, v3 N! }1 u1 n都走啦多一事不如少一事唔搵答案啦, 費事又唔知會出咗啲咩問題啦

klozepyj 发表于 昨天 08:40 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-8 03:06/ B/ f7 `5 K: C
有時真係得罪咗人都唔知點解, 明明上一刻都好好傾
. v, u1 D$ ^9 `
咁后面知道具体佢介意啲咩未

adhk 发表于 昨天 03:06 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-7 19:28
' F8 G- V$ K6 o/ p, J* {( D. {( I) ~喺啊 呢啲就真是si得唔抵
1 ?" e. x9 S0 D# P0 C& [+ v8 J
有時真係得罪咗人都唔知點解, 明明上一刻都好好傾

klozepyj 发表于 前天 19:28 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-7 11:08
7 k8 ]4 W. n$ X; E; Y7 l最怕係走漏眼俾人跣一跣就會咩鑊

4 ^- q' q& |6 H, L喺啊 呢啲就真是si得唔抵

adhk 发表于 前天 11:08 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-7 08:447 b7 v. m. j5 C
呢啲人际关系先是最费神 辛苦过份工本身
5 h1 v) y# j* X, @5 O8 r
最怕係走漏眼俾人跣一跣就會咩鑊

klozepyj 发表于 前天 08:44 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-7 06:47$ o' W5 D: f) g! o
係啦, 後嚟搵到份工近番屋企轉走咗先了咗件事, 唔係接客單按排出貨成日有人唔妥你都幾煩 ...

2 q8 V5 m  X2 |$ h) S- V呢啲人际关系先是最费神 辛苦过份工本身: ~% a1 n3 ~. F  b

adhk 发表于 前天 06:47 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-6 20:59
2 S3 i9 f' ~+ O* E) ^1 H5 P# \咁阴功 死因不明喔

" C# C2 f1 g1 ^8 T$ [& D係啦, 後嚟搵到份工近番屋企轉走咗先了咗件事, 唔係接客單按排出貨成日有人唔妥你都幾煩

klozepyj 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-6 03:31  U" f  L* r3 j$ n
試過番一份新工本來同船務姐姐幾好傾, 唔知無嗱嗱係邊度踩親佢條尾, 跟住樣樣都針對住哂` ...

* b; Z5 |* d  S2 g2 F咁阴功 死因不明喔

adhk 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-5 22:10$ P3 a  |$ ^0 X- J' d
一定啦 遇到好同事就真是好好彩
! _" f0 p# {* ?6 Y9 F
試過番一份新工本來同船務姐姐幾好傾, 唔知無嗱嗱係邊度踩親佢條尾, 跟住樣樣都針對住哂`