[每日闲聊] 压力影响消费倾向吗

Kiver 发布于2024-3-8 11:07 610 次浏览 110 位用户参与讨论   [复制分享主题]
最近有研究指出,人在压力的状态下,冲动行为会增加。
" k7 B6 @6 Z* }- u9 c  K相应的,长期处于压力下的人,更有可能引起财务问题。' ?" s, M6 g+ z( w6 _/ n5 K# `4 W
首先,压力会让人在各种事上缺乏规划,意味着很难做到合理安排开销和存款、避免透支、随时记账等;其次,压力会引发新“需求”,人们会在本就捉襟见肘的情况下购买不必要的物品,来减轻压力或负面情绪;最后,压力状态下做决策容易考虑不周,可能会匆忙地做出一个购买决定。
  m& E: n4 V  W( u6 f$ r5 s所以研究建议,如果意识到自己的花钱行为偏离正轨,就要反思是否有深层的压力问题,必要时可咨询专业心理医师。
3 J# \/ z- P# o* \2 @( X- x. G
那么你觉得自己内心有情绪变化的时候会不会影响你的消费倾向?( F/ ^( P% R" w2 }! o+ ?; m2 n

) M$ g8 \) d5 f
多选投票: ( 最多可选 3 项 ), 共有 77 人参与投票
您所在的用户组没有投票权限

已有(110)人评论

Nana2411 发表于 2024-3-30 23:40:52 | 显示全部楼层
有時完成一項重要工作, 可能都會想買D嘢奬勵自己, 順便釋放少少壓力啦

panz8 发表于 2024-3-25 12:35:02 | 显示全部楼层
理性消费,买野睇有无需求,仲有钱都系其中一个因素

jimmarkken 发表于 2024-3-25 12:10:04 | 显示全部楼层
穷系我地噶特质噶传统,有钱就直接买买买啦,还使考虑

amenngan 发表于 2024-3-25 09:40:48 | 显示全部楼层
想買咪買囉…買唔難﹐買完要搵位放好﹐唔好比人嘈阻定先難

adhk 发表于 2024-3-18 08:55:30 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-3-18 08:531 J6 k4 G3 G* m
行路我就肯定唔睇了,主要是我兼顾唔到

; o& D5 p' Q4 [2 G兼顾到都唔好, 街上隱藏太多危險

klozepyj 发表于 2024-3-18 08:53:52 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-18 02:16
5 O) M& b3 W, \% {咁又係, 無論行坐卧企都係, 我基本上一出街就唔會睇睇視頻, 因為太危險
8 Q% U8 z) c* L5 p, M* k' j/ |
行路我就肯定唔睇了,主要是我兼顾唔到

adhk 发表于 2024-3-18 02:16:44 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-3-17 21:31
. m% ^5 L1 t0 Z, r* k$ Q你睇其实身边老一辈都经常机不离手了
! W# m! O' \$ d/ ^
咁又係, 無論行坐卧企都係, 我基本上一出街就唔會睇睇視頻, 因為太危險

klozepyj 发表于 2024-3-17 21:31:02 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-17 12:38
2 \' ^" A5 l. d4 F7 {呢啲感染性都好利害, 呢啲風氣由日本吹到去全亞洲
6 O5 o1 o# }% Z  p9 U
你睇其实身边老一辈都经常机不离手了

adhk 发表于 2024-3-17 12:38:03 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-3-17 11:49
. V" q% u4 x+ a: `貌似越嚟越多,上网已经太普及了

: ^( Q3 ^# f3 L/ F8 P) ?8 y* M( [呢啲感染性都好利害, 呢啲風氣由日本吹到去全亞洲

klozepyj 发表于 2024-3-17 11:49:27 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-17 01:54
% l# a% O( s' U而家好興電車男, 好多隱閉青年
2 j  q8 ?9 `( V% i+ g- t
貌似越嚟越多,上网已经太普及了

adhk 发表于 2024-3-17 01:54:07 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-3-16 23:55
# Q5 o5 D. _- H: ?) P: j* [. E. l# L要上网先有存在感都真是几麻烦
& u& f$ {! p, ^2 h! B8 P* i
而家好興電車男, 好多隱閉青年