[每日闲聊] 身边新能源车主多吗

Kiver 发布于2024-3-5 09:10 479 次浏览 108 位用户参与讨论   [复制分享主题]
近日,广东车主晒出自己从广州到哈尔滨开电车来回的故事,10天行程往返共行驶了近7500公里。
/ [( x& M! y8 {2 y6 \* W1 j返程时,从哈尔滨到广州3400多公里仅用了2天时间。
# T; U) `8 E6 n; B车主表示,整个行程总共充电费用花了1717元,算下来1公里不到2毛6。

: |; Q' d, i2 h/ a' Y& C7 s那么在你身边使用新能源车的人多吗?3 D$ N; {" ]/ q% }3 U# y, z: l
  Q/ r  c6 N3 @, k: C. w+ \
多选投票: ( 最多可选 3 项 ), 共有 62 人参与投票
您所在的用户组没有投票权限

已有(108)人评论

gary678 发表于 2024-3-18 09:30:22 | 显示全部楼层
暂时开油车,暂不考虑电车,电车烧起来命仔冻过水

jay0jim 发表于 2024-3-12 12:00:48 | 显示全部楼层
新能源车主+1,自己有充电桩,好处系使用成本比较低,坏处系有续航焦虑,出远门要提前规划,唔能够做到随用随走

adhk 发表于 2024-3-8 09:10:18 | 显示全部楼层
119402@XJQ 发表于 2024-3-7 23:21
1 C* A8 f- z$ s& f5 s+ v! e, m" ~唔好讲用得耐唔耐,讲普唔普及到,普及唔到,无办法转化成利润,迟早都系掉落垃圾桶 ...

# Z. v7 Q" Q- e2 x世事又唔係絕對, 只要一息尚存都能都係仍然有佢嘅價值

adhk 发表于 2024-3-8 09:08:35 | 显示全部楼层
119402@XJQ 发表于 2024-3-7 22:52
" s& Y& |( _. j$ s! V氢能,日本有版比你睇,死都唔知点死6 y( }' [3 E' {  F" q- k: F
要电解氢,不如直接用电6 ], {$ @# J8 u
最终应该系核聚变,过渡噶话,国内好拟有自 ...

' }' ^; s, M( |+ I啱啱聽講出咗報告, 電動車車軑微粒污染比油車多出千倍

1056701331 发表于 2024-3-8 09:02:39 | 显示全部楼层
abcjames 发表于 2024-3-7 22:41
) H/ s, @, i( E- _' ~: `7 J0 Y' ~. {的确也是这样,各有各的缺点
+ D) p* t  v% r1 U8 ?- @2 x, Z  W
所以我觉得短途选纯电,长途选纯油比较好

1056701331 发表于 2024-3-8 09:01:44 | 显示全部楼层
119402@XJQ 发表于 2024-3-7 23:12
: B8 {0 A% B4 W' a6 X) J都无咩实际落地跑,梗系无机会出事故啦

- D$ }' W% C* i目前统计好像是2万台

119402@XJQ 发表于 2024-3-7 23:21:43 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-7 15:37
1 n% t/ {5 n! E" j  X日本用咗咁耐可能已經好有經驗
* ?6 d) g0 _, m; Y: `
唔好讲用得耐唔耐,讲普唔普及到,普及唔到,无办法转化成利润,迟早都系掉落垃圾桶

119402@XJQ 发表于 2024-3-7 23:12:51 | 显示全部楼层
1056701331 发表于 2024-3-7 14:455 I3 ]% ?* b+ {) |
不过目前暂时未出现过爆炸事故
) B) e' i* b6 f3 z0 ~% D
都无咩实际落地跑,梗系无机会出事故啦

119402@XJQ 发表于 2024-3-7 22:52:01 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-7 01:216 [9 E0 `, j' S3 |6 b
氢能源唔係日本已經有咗好耐啦咩

, K! X! e  Z6 z3 h! a9 v6 B$ V1 l5 ?氢能,日本有版比你睇,死都唔知点死
! h$ B0 x* r3 q要电解氢,不如直接用电8 J  I  n0 h8 v4 @
最终应该系核聚变,过渡噶话,国内好拟有自主研发噶第四代核反应堆

abcjames 发表于 2024-3-7 22:41:36 | 显示全部楼层
1056701331 发表于 2024-3-7 08:242 ]2 U1 D3 V: `' B# ~$ }
油电的里程数好像也没提高多少

# X9 I$ z5 f9 `# k5 ^的确也是这样,各有各的缺点

adhk 发表于 2024-3-7 15:37:29 | 显示全部楼层
1056701331 发表于 2024-3-7 14:459 N; s; ^) n7 ?  F0 I8 i& c
不过目前暂时未出现过爆炸事故
4 R) i3 r! p/ c
日本用咗咁耐可能已經好有經驗