[每日闲聊] 你对个人收支清楚吗

Kiver 发布于2024-2-23 21:38 1272 次浏览 314 位用户参与讨论   [复制分享主题]
你有记账的习惯吗?
6 _0 q5 ?/ T9 q9 X# L; B; M近日,#不看账单不知道自己这么能花钱#这个话题冲上微博热搜。' L5 T1 p4 ^3 e5 N
有媒体报道提到,当你打开你的银行APP,进入我的账户,打开收支明细,眼前的这个数字可能让你震惊!每个月就赚那么三五千块,一年下来,到底是怎么花掉十几万甚至几十万的?
. V8 L" L7 _$ O8 S; D+ R5 N/ ]是不是搞错了我的财力?1 W7 u" E5 A: C  l' l' H( Y
再看看支出分类,结果更加傻眼。点开分类,显示的就只有商家名称、金额和交易时间了,至于当时到底买了什么,根本无从回忆。/ M" s3 G- x9 \6 @! L. g: c
这就是为什么我们需要记账,只有这样,我们才有希望在今年年底,了解真实的自己。
那么你对自己的收入和支出清楚吗?
& \% `' T4 \* i5 }/ I* V2 T# S, K7 |9 z' d' w
多选投票: ( 最多可选 3 项 ), 共有 101 人参与投票
您所在的用户组没有投票权限

已有(314)人评论

ringkay 发表于 2024-2-26 09:33:51 | 显示全部楼层
以前有记账习惯,但系随住细项越来越多,感觉比较浪费时间就转思路了,而家直接用卡来分配额度,每张卡(or付款渠道)固定支出类目,咁就可以从源头计划同控制支出了,单睇某张卡既账单就知道边个类目既收支

adhk 发表于 1 小时前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-8 22:30
1 u# b" p5 V1 N2 W历史就是咁微妙噶了 正所谓过犹不及 但是你又点可能咁超然预判咁多可能性 ...

5 o5 G2 }' g+ t  q好似曾突手咁講要做好呢份工, 咁就真係只有佢有政績但反而被屈去咗坐監, 其他個個都亂嚟亂改改到亂七八糟就個個豐衣足食, 所以替大國做嘢原來係要HEA住先得, 唔係就會好大鑊

klozepyj 发表于 昨天 22:30 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-8 19:253 h# r: f5 t9 ]  V9 ^
但係好多時都會奸有奸輸, 好似當年趙康胤之可以奪權都係因為之前揸權嗰個做多咗嘢 ...
/ v/ _/ t- p1 p; S; p! D1 l
历史就是咁微妙噶了 正所谓过犹不及 但是你又点可能咁超然预判咁多可能性

adhk 发表于 昨天 19:25 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-8 08:44. X  j9 |; A% {; x; ^0 S
肯定了 穷毕生之力先可以上到去 俾我就真是死都唔走
7 g  D2 z2 o1 J
但係好多時都會奸有奸輸, 好似當年趙康胤之可以奪權都係因為之前揸權嗰個做多咗嘢

klozepyj 发表于 昨天 08:44 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-8 05:328 ~, Q* ?9 E3 W* [0 C
事實係獨攬咗大權嘅人就算明知唔可以千秋萬世但係都唔想係有生之年大權傍落 ...

" Q; }4 A! l7 k肯定了 穷毕生之力先可以上到去 俾我就真是死都唔走

adhk 发表于 昨天 05:32 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-7 19:32! J% G$ q2 ]1 @: G
我觉得人都唔会完美既 就算佢之前几好 但是都会有做错决定既时候 所以我都是觉得最好唔做到最后一刻 对人 ...

$ W8 g& {% @' o  z2 b0 k事實係獨攬咗大權嘅人就算明知唔可以千秋萬世但係都唔想係有生之年大權傍落

klozepyj 发表于 前天 19:32 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-7 08:59) t( ]& O, @2 l  E$ d
希望唔好走番回頭路啦, 相信人人都唔希望再生活朝不保夕
2 t, e& O+ H3 T' `% V
我觉得人都唔会完美既 就算佢之前几好 但是都会有做错决定既时候 所以我都是觉得最好唔做到最后一刻 对人民 、社会都好

adhk 发表于 前天 08:59 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-6 21:018 A' k- k: V. H: c; C, J% g
再观望下先 都唔确定是咪真既 都可能是煲水
7 S8 L" B. v/ w# x! u4 d1 i
希望唔好走番回頭路啦, 相信人人都唔希望再生活朝不保夕

klozepyj 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-6 03:31
5 S! k0 Y1 J: l( U& y" d唔係喎, 而家網上講佢攪緊佢老婆入政治局喎

6 d) e% e* m& q. `- |# V再观望下先 都唔确定是咪真既 都可能是煲水

adhk 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-5 22:09
  V9 J* ~. ^* G" \( S6 ~( k所以宜家要维稳咯
8 k0 X2 l$ Y6 d2 X/ k
唔係喎, 而家網上講佢攪緊佢老婆入政治局喎

klozepyj 发表于 4 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-5 04:15
' u" Y6 K7 m% ^4 E0 `咁又講得好啱, 唔係咁多仇口都唔駛攪永續啦

$ u% M8 e2 S" X. U4 w+ K/ H/ w所以宜家要维稳咯

adhk 发表于 4 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-4 23:05
5 i% D* W: ?" R7 z! F所以无话选唔到就下次 输咗就无命噶了
1 M; L7 @0 _( T2 I8 K* j. N
咁又講得好啱, 唔係咁多仇口都唔駛攪永續啦