[每日闲聊] 合成新手讲下你地嘅启蒙导师或者点解会想去学习合成?

netasa 发布于2010-5-7 05:24 1707 次浏览 21 位用户参与讨论   [复制分享主题]
如题!请各位新进后辈或者老前辈新来此地嘅朋友都讲一下!!
  S( x  q; W& Z* N. Z1 F. n# L
我自己就唔算咩高手,只係初涉江湖而已!不过啉番起嚟初初嘅冲动都有那么一点H架! 咁係吖嘛,鬼叫TVB嘅尺度咁高咩!有关于胸嘅特写都要CUT。虽然佢地都剪得好出色唔会另人睇得唔舒服,情节都接得上不过当你知道无咁一段嘅时候就便係有D唔多舒服嘅。所以我开始嘅想法就只係想个动画完整。所以TVB有播放嘅动画嘅日语基本上我都有睇过一次(当然无聊本人不喜欢嘅就无睇啦)。 4 @3 {3 c% O3 _* N4 k9 q

* |/ I1 N3 u; K4 Y以前04-05间,网络上稳得到粤语录影嘅动画已经好开心了,就别提高清之嘅嘢,果时如果有更清嘅动画都只会係MPG2(DVD抓轨出嚟嘅文件)那个太大了係无咩人会去下载嘅,基本上合成应该无人会去碰。不过事实上相信有些D版商应该会搞(直至现在都有人在搞MPEG2)。 事实上都係07-08依段时间合成得到发展。我最知道同埋最早得到嘅第一部合成作品,就係来自粤漫国度嘅几位大大同埋贪婪嘅某位人气人物,当然后期粤漫社都开设左合成区同埋分流区为合成作品分流发布。不过早期玩合成嘅朋友都唔知点解千篇一律咁去参与了字幕组(当然后果就便係忙于做新番啦)之后就係有心无力咯!(好累架)不过,字幕组的确係个稳好片源嘅地方。' u1 J: i8 k4 ]% q4 ]4 @! [9 u1 d
; F- t& L- [, f' R  a
而我呢,被合成感动嘅係动画嘅完整(有埋好多专有名词解释依D在TVB里面係稳唔到嘅佢地写稿时会改晒嘅)当然清晰度也係好好多!果阵时我仲好迷金田一动画之但係ATV唔多友好播放左N集后就无下文了,当然依个后嚟我至知係爱子动画嘅问题ATV都係买佢地嘅放映权啫爱子动画无下文佢地就无得播放。所以果阵就好希望合成番全部嘅金田一粤语嘅。为此就去学习合成,之后因为工作方面接触多左多媒体嘅嘢,了解左唔少线性同埋非线性编辑软件嘅应用,之后仲学习左唔少关于声音软件嘅应用再加上在某些字幕组方面得到嘅宝贵知识,熔合炼成!当然时代进步ing 昔日嘅RMVB现今嘅264 未来嘅MP6我仲要不断学习先得,不过合成为粤语依点永远不会改变。9 ?' h  V$ {9 y

6 y$ V7 D$ Q  c5 d' F& ]我嘅启蒙老师就係我自己。当为自学不容易要花上好多时间去尝试,特别係点样去调整得更好音频质量点样保持得最好。好想听下各位嘅过去,你地嘅启蒙老师又係边位?有无D係我地论坛嘅前辈高手!!?

已有(21)人评论

kevinchan 发表于 2010-6-14 13:29:10 | 显示全部楼层
话时话,我现在都还仲系度学紧,都未成功完整合成过一集。
6 p- b7 d4 c& `* x不过,如果问点解想合成,可能系追求完美挂。
& \+ P: C* j1 I1 E  Deegbook 发表于 2010-6-14 12:17
慢慢嚟啦,好快学识嘅啫

eegbook 发表于 2010-6-14 12:17:38 | 显示全部楼层
话时话,我现在都还仲系度学紧,都未成功完整合成过一集。
5 v9 C. o$ |  n+ }% k  W0 G# }: q2 Y不过,如果问点解想合成,可能系追求完美挂。

huang 发表于 2010-6-14 11:39:11 | 显示全部楼层
发觉自已有时间可以浪费,不浪费对不起自已有限人生,所以把浪费的时间玩合成!

aifunjay 发表于 2010-6-14 10:38:19 | 显示全部楼层
合成影片 在刻录DVD 也是赚钱的一种方法

netasa 发表于 2010-5-11 00:39:01 | 显示全部楼层
老師我就無啦, 我都只係自己用軟件試下試下咁整9 Q' L6 K2 `5 ^3 E0 J5 n/ p- _
至於點解會開始合成... 主要係初黎呢個論壇見到有好多人合 ...
" ]# _" Q2 S) N! U3 lflorence5829 发表于 2010-5-10 16:24
7 }' X1 y, `9 g
: O6 @, b1 b6 ~; Z
应该说制作好后发布分享,成就感才会更好更强! 发布分享才是成就咁。

florence5829 发表于 2010-5-10 16:24:55 | 显示全部楼层
老師我就無啦, 我都只係自己用軟件試下試下咁整0 o3 M2 g8 L% n! A; j" M1 L; Q) m8 `
至於點解會開始合成... 主要係初黎呢個論壇見到有好多人合成影片, 所以就自己都想試下) p  l) F% C: ^6 ~' {7 O
自己可以將一D以前冇高清既片轉換成好似新既片,好有成功感

kinomak 发表于 2010-5-8 10:00:21 | 显示全部楼层
又學會技能了喔~

kiraljq 发表于 2010-5-7 15:13:58 | 显示全部楼层
讲起合成、压片呢两样一直系我大学里面的遗憾。。。。好几次都想去尝试下,每次见到自己个硬盘满晒就唔想清理,毕竟装左N多片系里面,刻碟都刻s人咁。。。。 而且全部都系D珍藏。。。渴望换翻只1T的盘啊。。。。。

ConvoyChan 发表于 2010-5-7 14:39:25 | 显示全部楼层
冇人启蒙 不过硬要讲既话 系电脑板块个置顶帖。。。。。。。
& B. F  g# E+ n7 q( y/ j当时系因为考试pass左遇上愚人节 冇课 甘岩好自己中意既一个冷门卡通既剧场版有raw( m4 I7 ~: @0 W. x- r2 ]6 }7 X
于是摸索左半日 炼成合成大法,然后成功试制,虽然upload左去mu,
8 w" L. h8 k# J0 A# l不过始终都系冇乜人气,悲剧。。。。

1989mwq 发表于 2010-5-7 12:50:32 | 显示全部楼层
一直都唔会合成!

kental 发表于 2010-5-7 11:29:22 | 显示全部楼层
我早前係做销售嘅啫,并不算什么对口工作。只係可以好轻易咁接触到好多流行嘅数码多媒体设备,有 ...
( c0 W4 @3 M1 l% ?% [& n: i2 ^netasa 发表于 2010-5-7 07:18
" M. O. w- c1 `( M9 _* }
0 j; {: W- T* M0 D3 j! s
. h/ j' K$ d) O) v0 }
    嗯嗯,的确,我最开始个阵都系甘;所以家下都系兴趣来噶,不过唔知几时我先至可以真正识得做字幕同压片!

12下一页