[每日闲聊] 提前退休或继续工作

Kiver 发布于2024-4-19 21:08 718 次浏览 180 位用户参与讨论   [复制分享主题]
klozepyj 发表于 2024-5-23 13:21:10 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-22 23:16
9 R' I+ N: e$ ?9 |8 Q如果可以咁當然好啦, 邊個唔想退咗休可以平平安安咁過日呢

; d4 X+ {" Q8 c: i内地宜家仲搞紧延迟退休 真喺唔得佢死

adhk 发表于 2024-5-22 23:16:21 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-22 21:36- Q9 |( C  M7 i9 c% }
以后既嘢都唔担心得咁多 小市民都是想到老 安安乐乐
9 p+ y/ j0 j3 {  o- m8 ^' B
如果可以咁當然好啦, 邊個唔想退咗休可以平平安安咁過日呢

klozepyj 发表于 2024-5-22 21:36:11 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-22 11:36) N2 |4 {) }2 c$ h
我又覺得未必會除非冧台, 因為錢可以印, 而且數碼錢連印都唔駛印添, 要幾多唔係㩒兩下就得 ...
% S" r: X1 ~0 w' i' g
以后既嘢都唔担心得咁多 小市民都是想到老 安安乐乐

adhk 发表于 2024-5-22 11:36:33 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-22 08:46
8 ]0 u/ I+ p$ Q, {都有机会 因为十个煲得5-6个盖 宜家老人家是先用社会缴交既养老金,如果到我哋老,后面无人共款就大柠乐 ...

7 ?4 F; }$ g+ x, c$ c我又覺得未必會除非冧台, 因為錢可以印, 而且數碼錢連印都唔駛印添, 要幾多唔係㩒兩下就得

klozepyj 发表于 2024-5-22 08:46:22 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-21 13:03
) ~. q$ E7 Q4 a( \6 J( w' M網上有人評過話怕無得俾番最後, 因為老齡化

$ [1 E+ u( x. h+ f! [2 N' b都有机会 因为十个煲得5-6个盖 宜家老人家是先用社会缴交既养老金,如果到我哋老,后面无人共款就大柠乐了

adhk 发表于 2024-5-21 13:03:59 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-21 09:09
& T' ?5 `, X/ G7 u# [/ H$ U要啊 所以自顾人事点都要俾钱搞翻 反正少有少买 但是退休都起码有份长粮 ...

+ M- ^, r1 x# V2 p6 N4 Z% l$ ~5 p網上有人評過話怕無得俾番最後, 因為老齡化

klozepyj 发表于 2024-5-21 09:09:44 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-20 10:47
" p6 {; c+ E( R; m* ]" ]問題係唔返工都要供社保, 90 00咁後生真係有排供

; I! }) N  \1 z要啊 所以自顾人事点都要俾钱搞翻 反正少有少买 但是退休都起码有份长粮

adhk 发表于 2024-5-20 10:47:51 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-20 09:57
1 c/ |' o3 s" M9 F' Y呢个想法已经普及到好多90 00后了

/ @# w% V% _( R; F) ~( ^* s問題係唔返工都要供社保, 90 00咁後生真係有排供

klozepyj 发表于 2024-5-20 09:57:29 | 显示全部楼层

回帖奖励 +3 星梦社区币

adhk 发表于 2024-5-20 03:33
: c8 B0 x4 y$ c. W5 D# S可以退休就唔駛睇人面色

# o) ~1 E( @  Q7 x呢个想法已经普及到好多90 00后了

adhk 发表于 2024-5-20 03:33:40 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-18 21:33
5 ?4 C7 v. p- t5 a% Q! f如果条件成熟 真是退休几好
- G# R9 y1 t5 g4 g/ z+ }! B
可以退休就唔駛睇人面色

klozepyj 发表于 2024-5-18 21:33:48 | 显示全部楼层
如果条件成熟 真是退休几好

bladeot 发表于 2024-5-16 17:50:55 | 显示全部楼层
想退休但要储够钱不得不工作