[讨论]對於粵語比人話垃圾點睇﹖

我皇烈 发布于2006-7-21 06:56 5256 次浏览 85 位用户参与讨论   [复制分享主题]
djyft 发表于 2006-7-29 18:14:19 | 显示全部楼层
各有各好啦。。。反正我觉得而家呢个网上流传甘快既时代,有D人听完日语原音再睇粤语配音,觉得无甘好,无甘原汁原味都可以理解既。。不过话粤语配音系垃圾就真系悟掂啦,叫班友去睇下人地配音系点做野就最好啦,未以为帮套动画配音甘简单至得架,要尊重人地既劳动啊
drjing 发表于 2006-7-29 16:50:27 | 显示全部楼层
<p>声优好就好啦!和什么语言没有多大直接关系!</p>
风涧灵 发表于 2006-7-29 16:42:57 | 显示全部楼层
就算是不喜欢粤语也不应该说它是垃圾吧?毕竟它是伴着我们成长的语言啊!每个人都有自己的喜好,贬低别人喜欢的来抬高自己喜欢的,这样不好啊~~~~配出来都是不容易的,我们要为配音员想想~~
imbb 发表于 2006-7-28 22:46:51 | 显示全部楼层
<p>由得人地讲咯,人地有人地讲,我地有我地睇,河水不犯井水!!~~使咩理佢哋!!</p>
ellven003 发表于 2006-7-28 21:51:00 | 显示全部楼层
不过有个别的粤语配音确实配得不是很好,不过大多数都不错的!
kennylove 发表于 2006-7-28 21:15:21 | 显示全部楼层
呢D人唔死都冇用啦
孤独一方 发表于 2006-7-28 19:37:10 | 显示全部楼层
<p>太什么了吧,那些人,我想他不是广东人</p>
imbb 发表于 2006-7-28 18:49:43 | 显示全部楼层
原厂正版更系有D区别啲~!!~~甘系难以避免啲!!
小祝 发表于 2006-7-28 17:46:32 | 显示全部楼层
觉得粤语其实几好既。前排睇都有条新闻话粤语系第二难学既语言来嘎。HK有D粤语配音其实都几好啦,有部分吾系几好啦。
aiwilliam 发表于 2006-7-28 17:40:49 | 显示全部楼层
以下是引用Phily在2006-7-20 23:53:59的发言:[BR]<p></p><p>粤语版的确有某些动画是配得不够日语原版好,这也是事实</p>
还是要增加自己的质量 甘就无人讲啦!不过bs一下这些人
imbb 发表于 2006-7-28 16:02:43 | 显示全部楼层
唉,配出都唔易架,比小小面人地啦!!没功都有劳吧!!!
anThRopoS 发表于 2006-7-28 11:45:32 | 显示全部楼层
<p>我觉得都系一出出戏啦</p><p></p><p>有D配到啱FEEL咪好睇咯</p><p>唔啱咪唔好咯</p>