[每日闲聊] 油价令你想改变出行吗?

Kiver 发布于2022-3-18 08:40 7768 次浏览 108 位用户参与讨论   [复制分享主题]
piggenius 发表于 2022-3-18 14:30:21 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-3-18 12:50
# d" t: R8 k; s" H( x0 Y) K5 M电池好贵架,质保期后坏左就损失大了
. k& p8 N! {  @" t2 m9 K
最少都有8年质保
, N4 @# a2 ~% Q: b: S8年后都换车咯
/ k6 x# a% D/ |* R) ~2 `而且到时候电池技术先进过依家好多就会便好多

rantarou 发表于 2022-3-18 14:34:45 | 显示全部楼层
piggenius 发表于 2022-3-18 14:30
6 O1 i( a; ?; \+ @% _! ~最少都有8年质保
! O- e& G+ d  u; B  h* t8年后都换车咯
7 E$ j- W4 J4 W$ `- _3 ?8 X9 k+ g而且到时候电池技术先进过依家好多就会便好多 ...

3 R" C# |! n$ K; t. Q. m呢个质保系包换定包修,换既话要几耐,总冇理由1个月要人哋开唔到车呱

fish182 发表于 2022-3-18 15:31:27 | 显示全部楼层
piggenius 发表于 2022-3-18 12:38
: A1 p3 c. j  j6 l, x' z广州还可以,冻极都有限
$ ~$ W2 t! `0 w! Z反正都系一个星期充一次

+ a- V5 y3 ~3 m% U$ q$ {咁都几襟用喔,夏天开空调会影响续航吗?

piggenius 发表于 2022-3-18 15:43:22 | 显示全部楼层
fish182 发表于 2022-3-18 15:31
' K. F: P; [( i- @9 T咁都几襟用喔,夏天开空调会影响续航吗?

7 }& @# W3 Y" |+ L* I影响就实会有少少  Q+ ]7 |, h5 h' ^
但系纯电车冷气反而唔点晒电0 j4 ?$ D) [  l# E! X7 r1 t( q
暖气就真系比较耗电

piggenius 发表于 2022-3-18 15:44:46 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-3-18 14:34
2 t: V% y6 w" l" Z呢个质保系包换定包修,换既话要几耐,总冇理由1个月要人哋开唔到车呱
2 ~4 M& a! P( N# v" E
依个就无有清楚咯
% c. i+ S- l* n3 Y反正维修超过3日就会提供临时代步车" @) [8 p# C2 I* M( |8 L. F1 @
所以影响唔大

fish182 发表于 2022-3-18 15:49:11 | 显示全部楼层
piggenius 发表于 2022-3-18 15:436 ~5 c9 H4 W+ V+ \) T7 K+ G
影响就实会有少少3 T+ u4 v" S8 W, g. Z6 o
但系纯电车冷气反而唔点晒电
/ B, y, k5 w4 g. q% a3 k) X* \( _! \暖气就真系比较耗电

! Q* E$ _/ w$ h开上高速有无焦虑感啊?

hk112801 发表于 2022-3-18 15:58:46 | 显示全部楼层
冇咩影響

piggenius 发表于 2022-3-18 16:10:36 | 显示全部楼层
fish182 发表于 2022-3-18 15:490 h6 N7 G4 L/ z2 \& @
开上高速有无焦虑感啊?

* Z9 q4 r2 }7 h0 S/ O系我活动范围内就暂时无
# x- a6 t4 j" U7 e最远都系去到400公里未到
' o& [5 I' F, S& ?+ ?  E满电单程可以搞掂仲有剩

rantarou 发表于 2022-3-18 16:41:44 | 显示全部楼层
piggenius 发表于 2022-3-18 15:44) e4 o7 B( Y, B7 E* w/ @
依个就无有清楚咯- @( C6 P- t: ?8 f) z) d
反正维修超过3日就会提供临时代步车7 M  N3 `- m7 f
所以影响唔大
. U5 K* Z/ I+ q( R" h' V
甘都几良心噶

gomicxja 发表于 2022-3-18 17:10:31 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

搭交通工公,可能會加價

ringkay 发表于 2022-3-18 17:45:31 | 显示全部楼层
开得唔得,冇太在意油价,况且即使涨价后,油费支出冇停车费贵,广州停车真系贵

动漫哥哥 发表于 2022-3-18 20:07:20 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

我没小车 没摩托,只有电动车