[每日闲聊] 你去茶饮店的习惯是啥?

Kiver 发布于2021-10-29 08:54 4119 次浏览 49 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Kiver 发表于 2021-10-30 07:41:39 | 显示全部楼层
_M_U_ 发表于 2021-10-30 00:116 e+ l8 F. f. y
觉得呢个词好贬义,好唔好都叫网红,带坏风气, 最主要好多网红产品都系噱头大于实际 ...

* r, [" W# X( O3 x4 \% V6 h$ _的确,我都好反感下
. E- ]& J- {5 I7 m0 Y6 U  h# A$ R
& g# L; P" G( _& J% D2 p依家乜都叫网红产品,网红打卡点! ?( t. v! ]' r4 b) Z
好似今年甘,个个景点都话要搞网红雪糕,雪条甘! n1 w2 A" r9 n& V4 U

hkgolden 发表于 2021-10-30 08:59:52 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-10-29 22:313 m6 L3 F4 p  v3 Q  R3 d- H6 B
依家政府的工作文件,都讲在,大力发展网红经济!!!

- Z+ R$ ?1 y% r# ]1 ?; V7 }一時一樣啦,唔知幾時又會話網紅完全無生產力,又要打壓架啦) Q: x2 }! `* e( Q% G8 b
1 v  h+ S% K7 ~2 F' j, P9 P& U
(其實我真的覺得看網紅跟打電玩差不多...)

bingojerry 发表于 2021-10-30 09:12:51 | 显示全部楼层
鸭屎香唔係都几耐下喇咩?其实我去茶饮店嘅目的好简单,基本都係同朋友去坐低吹水或者打发时间,所以饮乜嘢对我嚟讲无分别,口渴可能会饮柠乐柠茶之类,唔係就奶茶,嗯,就咁

Kiver 发表于 2021-10-30 10:08:06 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2021-10-30 08:59& L0 G: i" l2 A
一時一樣啦,唔知幾時又會話網紅完全無生產力,又要打壓架啦
$ Y9 r  g/ n5 @4 i- o4 P) O5 o, \, |! ?) @7 ~  [0 g
(其實我真的覺得看網紅跟打電玩差不多...) ...
& |# h0 N! L1 |7 k
以前真的无法想像
" G6 C* Z6 P6 z4 f" s5 |1 m3 _5 K7 y6 S6 H, |
打机都可以成为职业,仲可以系大学里开一门专业!
: M+ ^3 ?+ b9 m% p0 p: \
7 N# y: T7 W: j) L过些时间真的有可能,网红完全是娱乐化,流量至上的腐化产物

Kiver 发表于 2021-10-30 10:09:39 | 显示全部楼层
bingojerry 发表于 2021-10-30 09:12
7 U) b8 b: m' V, D0 A- m鸭屎香唔係都几耐下喇咩?其实我去茶饮店嘅目的好简单,基本都係同朋友去坐低吹水或者打发时间,所以饮乜嘢 ...

3 I1 D& t$ X& |8 e鸭屎香,我都是近依一两年才见的8 W0 Z% U7 s# Z. E( e! M- S
" k2 z5 J1 D5 A% k( S' U
且我去依D店,多数是口干,又冇带水先会去
8 K3 A: T1 l  s' g1 t' N% e) U. M4 E8 t; ^3 c* Y: E0 C
去亲都是柠檬茶、烧仙草类为主

bingojerry 发表于 2021-10-30 10:12:32 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-10-30 10:092 g2 J1 j3 S. a3 H8 ^; ?2 Y2 I8 `
鸭屎香,我都是近依一两年才见的
" W+ p- l0 |9 N; I
7 n; R1 e$ }4 s7 ]# _  G且我去依D店,多数是口干,又冇带水先会去
" J% t* L5 }1 Z8 t0 K- ~2 V/ t
时间上差不多啦,我见你张帖写“近日“嗟
5 Y% u; S3 t& }) j5 Y口干我都係去便利店买水或者可乐就算

hkgolden 发表于 2021-10-31 13:33:54 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-10-30 10:08
7 n$ D6 h- `5 l- d1 K4 }! d以前真的无法想像& m) L) m0 H3 B4 y* |
% M0 ?. n/ T6 g4 p* ]. \
打机都可以成为职业,仲可以系大学里开一门专业!

# {0 D7 g+ T; p- D$ _, T; E限制打機時間,宜家搞到內地好多職業電競手失業,好多後生仔黎,無求生技能
5 E9 {7 P8 q: r- P+ i- T. Y6 R: h% \
8 m" w; P3 z" ^/ Z; _! u2 _3 g$ A

cl103811 发表于 2021-11-2 00:10:56 | 显示全部楼层
上各种可爱的糕点

Kiver 发表于 2021-11-2 07:29:58 | 显示全部楼层
cl103811 发表于 2021-11-2 00:103 g& x% C+ Y- U: v- q! A4 `
上各种可爱的糕点

& H# q8 C9 I9 F0 c. }吾系甜品店啊

Kiver 发表于 2021-11-2 07:30:33 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2021-10-31 13:330 k: B/ Z! L9 g2 @( y
限制打機時間,宜家搞到內地好多職業電競手失業,好多後生仔黎,無求生技能
' g2 F  Y0 e4 f; x4 a& d
; I2 C' h# z$ A) c- c! L% t ...
3 V& k  C7 G6 i
甘就冇求生技能
, L# j1 h3 l- {/ r& h& b& ^
5 L8 [7 y1 n! s甘打机也吾会叻得去边咯

hkgolden 发表于 2021-11-2 07:37:58 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-11-2 07:29. ]! c. s& f- u! y2 S* E2 }) q
吾系甜品店啊

6 m/ S4 f* H9 Q% i! {/ Z4 \那些茶店真的只有茶喝嗎?沒糕點什麼的伴茶喝?, h3 Q* Y* U' M- k$ E& p

cl103811 发表于 2021-11-2 22:59:49 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-11-2 07:29: w3 b" E3 M' ?, t8 z* W( a
吾系甜品店啊

T6 N( e- F; ?: [' d# e5 k! I仲以为系去饮茶,应该直接说奶茶店