[软件应用] 关于白菜价的内存应用及心得

happyh2h 发布于2011-8-17 12:10 3873 次浏览 54 位用户参与讨论   [复制分享主题]
shadowlxl 发表于 2011-8-17 23:14:50 | 显示全部楼层
系太平洋论坛上见牛人上24G内存,插满内存槽...

漫步雲端 发表于 2011-8-17 23:24:41 | 显示全部楼层
色就留俾你,錢就我啃算了
4 U, U7 X/ `6 }- w/ |% u3 M$ ?Batcat 发表于 2011-8-17 21:29

. [# U2 M7 ^% B$ u# B* |2 x+ l# D3 O4 U. `0 ~2 ^+ y) |
) N9 P) _, B. @* T$ ^$ Z
我劫财就得,色字头上一把刀都系留畀你慢慢享受

漫步雲端 发表于 2011-8-17 23:28:03 | 显示全部楼层
用i5啫,又唔係用i7,使乜大惊小怪...内存都白菜价,8G好平常啫
5 t( l+ b; O; P( Y3 T/ G9 z* N7 xkevinchan 发表于 2011-8-17 22:23
, ?. a5 o. z* Z0 o
# Q4 a# u3 ?/ \9 W6 I

, u  d6 ]  ^! z/ F, ~. y好啲嘅i5平台起码4000+ 你要咁大内存黎晒电啊?我6G都用不完

kevinchan 发表于 2011-8-17 23:41:27 | 显示全部楼层
好啲嘅i5平台起码4000+ 你要咁大内存黎晒电啊?我6G都用不完3 j) G. ^  N2 d$ n# \3 N: \
漫步雲端 发表于 2011-8-17 23:28

+ R9 c. Q' o/ ?- P; a2 K
* [; x+ D1 I2 Q( g. L
; t; n# ?) _, R% a9 c    开机加上常用软件就占用2.3G左右,开埋虚拟机XP就4.5G左右,剩低嘅内存留返嚟玩游戏,8G基本可以满足
9 ^' Q0 i4 v7 A: O* S/ `7 a3 {+ Q0 h; f# q7 _3 k
话说一条内存用得你几多电呢 - -!咁都话嘥电

漫步雲端 发表于 2011-8-18 00:06:29 | 显示全部楼层
0 m8 I% c% K9 a9 O* d1 t; I, }. ?
开机加上常用软件就占用2.3G左右,开埋虚拟机XP就4.5G左右,剩低嘅内存留返嚟玩游戏,8G基本可以 ...5 R# _; w; {0 f& O% O/ ?
kevinchan 发表于 2011-8-17 23:41
6 v6 a, |2 l. J9 c, [* ]& {

4 L) }1 v2 P8 {& m1 m' j, X' R& u5 x
/ b% O  E( a4 _    + w1 `. E/ y* }* v3 q6 p
没玩虚拟机好耐囖,系之前上传MU用黎限速...跟住就用你发果个软件限
$ z- |1 T- }. e* n( G不过而家所有上传任务都交晒畀个VPS 同埋我准备收山了没咁多合成上传 1 U' }# G; D( @2 o2 D- d

% C' P0 t' k. O: p2 v9 @; _我个时虚拟机+游戏都用左4G多啲内存唔明白你点解用得咁多1 p9 K' q) z* f% r! t

# x: F/ A+ Z/ A+ j一条内存4额左右小数怕长计

kevinchan 发表于 2011-8-18 00:12:51 | 显示全部楼层
本帖最后由 kevinchan 于 2011-8-18 00:14 编辑 $ s& `+ Q# M, H# H- O7 f
没玩虚拟机好耐囖,系之前上传MU用黎限速...跟住就用你发果个软件限" u( w5 b7 a$ g+ b! V
不过而家所有上传任务都交 ...3 V1 ^) u' x. O) W: }7 C
漫步雲端 发表于 2011-8-18 00:06
0 v9 m* R% [- C- B1 @6 \

9 l! u& d0 E# L8 t6 V& i" G3 N* |- U) o9 c4 [
    漫步居然打算收山 & I) h8 P1 l( {7 X
虚拟机设置咗2G内存,实体机开机加埋几个软件就2.3G左右,所以平时都係4点几G
: }* N7 V; f6 U. E' x$ G: J; w% S3 k
话时话,你唔係2G*3咩,咁用电量肯定多过我啦...你个U用电又多过我,显卡用电又多过我 ...结果我环保过你

Batcat 发表于 2011-8-18 00:29:17 | 显示全部楼层
小心我反打劫,可恶badcat
# I) K7 v2 Q; S1 d; f) g; Zkevinchan 发表于 2011-8-17 22:23
  J* J8 |% V6 N* n1 `/ n6 [
1 l, D& N+ y. k6 K& R. x( `# I
0 V; a$ H! I, Q& S+ }
   财就无乜俾你劫了!!色就有,你要唔要!!

kevinchan 发表于 2011-8-18 00:33:56 | 显示全部楼层
财就无乜俾你劫了!!色就有,你要唔要!!
1 Z( z" w6 c9 G6 M3 ~Batcat 发表于 2011-8-18 00:29
. N9 a! N$ X, R# N' D5 a

6 H- M4 I0 B( S9 g' a. R
0 E- G  P: y# a2 [    禁止发姣 - -!咁我走人算

Batcat 发表于 2011-8-18 00:49:55 | 显示全部楼层
禁止发姣 - -!咁我走人算
* a6 {, N) H& fkevinchan 发表于 2011-8-18 00:33
: G' r1 w! X2 y1 U* G5 @' Q

: x* Y. i' R- b1 n5 T* F0 A- O8 [) `" ^& z. f
   我无发姣,系被逼发姣!!

kevinchan 发表于 2011-8-18 00:53:30 | 显示全部楼层
我无发姣,系被逼发姣!!" M7 c+ g. m( Y/ L. H7 B
Batcat 发表于 2011-8-18 00:49

z3 X5 i% s5 I' q' n/ n' J$ }5 D% t3 j

! s& g# T# R1 ^+ S8 }# y# a3 a    边个逼得你咁开心,又财又色

漫步雲端 发表于 2011-8-18 00:56:34 | 显示全部楼层
漫步居然打算收山  
* \' F! ~* n( b: }0 ^: E虚拟机设置咗2G内存,实体机开机加埋几个软件就2.3G左右 ...
5 K5 s  r$ H* v6 Vkevinchan 发表于 2011-8-18 00:12
: L: B+ o$ P- }, P9 I# x. n

( {4 C! b, @6 P2 R0 |" P: E* g
2 o# F+ _+ r. B; U预计今年内收山啦,退出合成界了...做个伸手党
3 C/ p5 o# z- o, u& c. f我个时虚拟机设置咗512M内存炸,唔怪得你咁多啦...0 b) j- a' d/ }3 x
/ Y. A8 a$ r8 j" m! q) F& j
话说我部虽然耗电大过你 不过唔系24小时开住,收工返先开5-6个钟 计落我仲系环保过你好多

Batcat 发表于 2011-8-18 01:03:50 | 显示全部楼层
边个逼得你咁开心,又财又色0 i5 f2 `. S* @/ J3 ~2 }
kevinchan 发表于 2011-8-18 00:53
4 e5 y4 c- [1 M

; ?4 R+ Z% b! A* b! f
2 D: I! c( E: b$ E2 _1 \2 u# _) J   咪就系you逼我!