[动漫讨论] 你最钟意既TVB粤语配音声优?

rihk 发布于2010-7-29 23:00 9070 次浏览 92 位用户参与讨论     [复制分享主题]
Hatsuki 发表于 2010-12-18 03:49:39 | 显示全部楼层
男既係阿虛) K( ~& q( A; P2 n8 [9 h
女既係張頌欣~~

gdldly 发表于 2010-12-18 23:36:24 | 显示全部楼层
萍姐(蔡惠萍)都系ATV转过去,都几早就过当无线!$ ?* }" W0 c" c0 V+ g  T
有咩办法TVB唔同ATV就系钟意系捧新人!
1 A) d* r  U# E7 a- `不过TVB嘅 ...
/ b; p  Z  U3 T+ w九刀流 发表于 2010-12-18 03:33

$ q: {; v5 b# D" ], C, {/ a% ^* b8 e$ V8 K' h
我就反而覺得tvb嘅“正太聲”比較強大喔,
" j9 r( F; a5 s, R$ s無論系以前嘅A臺定抑或系而家果D自由身配音員都無tvb果班正太聲咁犀利,! ^4 u! j6 h* h# z9 W, s1 ?
袁淑珍、林丹鳳、蔡惠萍、歐瑞華等等果班元老級人馬太給力喇!* n& U0 ~& Z, H  y" ?0 ?5 B
女仔聲我反而覺得tvb多得滯特別系而家嘅無記,% ?" q7 o, C. m. D" b& \5 ]/ G
都系D蘿莉聲...........聽覺疲勞啊.................= =!!!
. O4 G6 m. }: d+ o) Z
" x9 f7 @" R0 v" O2 C謝潔貞、陳凱婷、許盈、伍秀霞呢幾個
9 z. ^$ S, u2 d我覺得似乎無記想培養佢地成為“正太聲”嘅接班人," o' v- Q% F1 Z1 \, |2 {4 a
而家佢地配嘅角色都系正太居多,4 \3 G8 E  Y2 r7 A
我個人比較睇好陳凱婷嫂子喇,
  z/ v* R2 Y. T5 J  t3 r佢配嘅正太聲、蘿莉聲、少女聲、大嬸聲范范都很給力!

九刀流 发表于 2010-12-19 02:53:39 | 显示全部楼层
本帖最后由 九刀流 于 2010-12-19 03:43 编辑 ; `" W" l" ~$ P' a# a/ ?+ U$ U' u# f
我就反而覺得tvb嘅“正太聲”比較強大喔,$ F* K" y* p# Q, z. P
無論系以前嘅A臺定抑或系而家果D自由身配音員都無tvb果班正 ...
* C6 z7 @& ]7 |6 T; tgdldly 发表于 2010-12-18 23:36

# j' R2 ]3 I! C9 o3 h+ O5 D! W: S$ ^' w; W% _, h. l  t
你唔觉得就系因为袁淑珍、林丹凤、雷碧娜、蔡惠萍、欧瑞华而班元老嘅“正太声”太过强大搞到而家好似好难揾接班人噉! 虽然沈小兰同黄丽英配正太都非常合适但系佢哋始终都有一定嘅年纪喇。  k5 L4 r6 [4 Y4 c; ^1 k7 s
你讲得冇错少女声近而几年真系越嚟越“萝莉”同“萌”喇,当然好大原因系日本而家嘅动画好多以萝莉同买萌为主。
- k7 W6 A+ L& ^. Z3 A4 J至于陈凱婷佢配音真系几好!但系点讲好呢?始终觉得令人热血嘅“正太声”真系好难揾。

killyou 发表于 2010-12-19 10:21:47 | 显示全部楼层
實情我比較中意郭志權多D,唔知距以後仲配吾配音呢

种子VV 发表于 2010-12-19 22:38:56 | 显示全部楼层
女嘅系沈小兰 陆惠玲 林元春呢三个5 Y$ S$ v0 Y/ F  b
男嘅 陈欣 阿SU 冯锦堂 郭志權 叮当呢几个* Q& w# k2 E( f$ L: B3 ~7 n& F
近段时间好难听到小兰姐把声或者系佢配嘅主角啦!

tmc02086 发表于 2010-12-20 10:50:39 | 显示全部楼层
配音員姓名——曾配角色(@角色所在動畫)" |7 _4 \- p& g0 f. j: F5 U

9 J& y: P) j: [/ w盧素娟——火野麗(@美少女戰士)、大雄(@多啦A夢/叮噹—9 ...7 r! e+ v9 R  `* A" V; A; B; y
gdldly 发表于 2010-12-18 00:08
- N1 X  f' D* a/ h$ {" Z4 T
嗚.............最近又有個TXB既配音員唔做喇......2 r; q2 [' S6 i' {3 Z
8 b, q  b+ z4 _3 m) Y5 D7 X" c( j7 y; b
唉..:(

九刀流 发表于 2010-12-20 13:22:29 | 显示全部楼层
嗚.............最近又有個TXB既配音員唔做喇......% G1 C9 S; M. o8 M2 a8 I0 ^  G: C7 m
" g# X* }! S' B( d. m
唉..:(/ f" J+ }# q( M3 |' p3 t% ^# P
tmc02086 发表于 2010-12-20 10:50

% T3 c2 P& k$ t# c3 H2 J3 F2 A8 J  |+ T3 `. x8 d: h' \

' D8 ]/ K! ]  ~' r- {0 |5 ^    你应该系话杨善谕喇!* g9 l6 A( g' J5 R2 l
佢点解唔做配音员而家真系众说纷纭啊。不过佢把声唔错嘅,唔做的确几可惜!

tmc02086 发表于 2010-12-20 23:05:07 | 显示全部楼层
你应该系话杨善谕喇!5 H& ?% {3 V# r( [! H5 G- S
佢点解唔做配音员而家真系众说纷纭啊。不过佢把声唔错嘅,唔做的确几可惜 ...
% n# B* V; V" Z九刀流 发表于 2010-12-20 13:22

+ `3 `0 l# n7 |* \9 m* b+ j, _: d其實我冇資格話咩可惜...我唔知佢配過咩人, 亦唔知佢把聲但有感廣東話配音員人才已經唔係話好多...
- T( {, t7 i6 S; n4 u; x' H
: b* ?$ x6 I1 g3 q' p- Y6 @: B- b4 c& v# M- K
唉,聽第2D網友講, 杨善谕 係WIKI既介紹成日俾一個叫"百無一用是書生"既人係咁刪除
) F# h( @+ ^, p2 K( S總之,我希望廣東話配音可以一直咁發展落去...
( z. G# Z+ h% E, ~5 v+ E3 b希望快D有返以前既光景

九刀流 发表于 2010-12-22 23:43:18 | 显示全部楼层
本帖最后由 九刀流 于 2010-12-22 23:49 编辑 & Z. }1 e3 i: F- G- Q- N/ y
其實我冇資格話咩可惜...我唔知佢配過咩人, 亦唔知佢把聲但有感廣東話配音員人才已經唔係話好多...
0 e( K/ m* S' q  i1 d2 a8 Y  }+ Y$ a) ~; b3 c
0 U5 \* C9 [0 J0 |) E/ W  C
...4 p' I0 Q% }$ E, q+ }7 a$ @& S: Z6 t. m
tmc02086 发表于 2010-12-20 23:05
' f; d  |" {0 \

( y+ Y3 N$ ^5 R. P; X$ i, l5 M
5 g8 N9 \% Y& c) E& j6 P$ g! X# w    而家好似话佢退出嘅主要原因系因为嚟大陆做生意喔。其实香港做粤语配音员嘅真系唔算多,杨善谕佢虽然而家唔系话配得好好但系佢把声都系可以嘅,所以佢而家唔做的确系有啲可惜!
. p- d+ ?. h. M2 P4 Q9 L虽然而家TVB配音组嘅新人唔系好掂,但系都希望佢哋可以继续进步将粤语配音延续落去喇!最后希望TVB可以多啲用吓班元老配多啲主角或者多啲重播翻以前嘅动画喇!

tmc02086 发表于 2010-12-23 15:33:44 | 显示全部楼层
而家好似话佢退出嘅主要原因系因为嚟大陆做生意喔。其实香港做粤语配音员嘅真系唔算多,杨善谕佢 ...+ i1 P- y" X8 W) }- H* K
九刀流 发表于 2010-12-22 23:43
' X1 e. v5 k2 q) @) x& q2 c
我見到TVB話配音組請人....不久既將來,可能會有新血呢;)$ H* X/ s' s5 P8 z& H. Z5 u
希望係咁喇...!

ce7441285 发表于 2010-12-23 20:07:19 | 显示全部楼层
我對粤语配音声优冇研究........

T520025 发表于 2010-12-29 07:28:36 | 显示全部楼层
我觉得以前果个大雄嘅声优好点。不过听讲好似云游咗叻.....