[每日闲聊] 粤漫社会员人数不到在线人数的十分之一

cctv 发布于2010-7-14 19:35 3010 次浏览 53 位用户参与讨论     [复制分享主题]
maplep 发表于 2010-7-15 20:27:06 | 显示全部楼层

4 t7 B$ o- I! n& Y/ O. v哈哈。。。不如开个注册教程贴。。。游客才知怎样注册= =
- Z8 g# i0 ~. t9 j8 z6 q# ]- p/ P3 [0 `
或弄需注册才能访问。。。但水鬼有可能会多一倍= =

Kiver 发表于 2010-7-15 20:34:11 | 显示全部楼层
哈哈。。。不如开个注册教程贴。。。游客才知怎样注册= =; B: O2 s2 R3 y9 \3 D
# A0 F8 D7 F% G' U
或弄需注册才能访问。。。但水鬼有可能会 ...0 e& G- S% i2 s
maplep 发表于 2010-7-15 20:27
% Y5 r8 J$ E/ x
: c% D- ^5 t# q- [
7 F* r" i. r* q4 T1 D" P
    边注册都不会. w6 @6 i8 J5 J0 n0 O) _

2 ?& D- q6 X# Z0 V8 N睇怕注册后都几难懂论坛的限制要求了~

aaron81 发表于 2010-7-15 21:35:56 | 显示全部楼层
哈哈,我都上榜

平常心 发表于 2010-7-15 22:57:38 | 显示全部楼层
近嚟多事少嚟,吾好意思,特此告之.......

kevinchan 发表于 2010-7-16 00:02:09 | 显示全部楼层
我咪肯囉 ,不過依度D片不少都要比$$,都吾知點解咁多都係遊客??遊客DOWN到野架咩??3 d. @9 ^8 W0 z
batuu 发表于 2010-7-15 17:06

. Q+ Z' O1 |! N- h+ h, P0 H- }7 r. u' U9 W3 F7 B3 L" @

6 u2 P$ Q) n' A) k6 ?    嗯,得闲就上来吹吹水吧....继续努力,

kevinchan 发表于 2010-7-16 00:02:31 | 显示全部楼层
近嚟多事少嚟,吾好意思,特此告之.......% X" A: G5 `, c* p' X' {' _4 a
平常心 发表于 2010-7-15 22:57
: t8 C! _3 v) h; D7 e

4 t, n3 z6 z/ K8 p) m' J/ L( f$ J8 r3 f
    你头像好似唔同咗?

kevinchan 发表于 2010-7-16 00:04:43 | 显示全部楼层
我寧願小人好過唔同聲氣-0-
; h  r9 s! @# @7 j或者搵下啲香港?5 A0 X7 `' |) r7 _+ ~, Z( \9 q9 @
kwanyeung 发表于 2010-7-15 20:17
/ m2 H# J8 V; c3 G! [
0 i1 s/ {" d; H
( g7 `! ?7 o+ B, W$ k9 Z% Q
    香港的大家都讲动漫应该可以同声气,KY有好介绍就通知K社喇

kwanyeung 发表于 2010-7-16 00:16:15 | 显示全部楼层
香港的大家都讲动漫应该可以同声气,KY有好介绍就通知K社喇
3 a. |6 L9 X* _# Ckevinchan 发表于 2010-7-16 00:04
問題係簡體字吧??(我估)雖然可能性較低。。
& `/ W# o& |0 r  a3 ~3 I: {香港論壇好多人都對簡體字反感稱呼為殘體字。。。(高登專用)起碼我見香港大部份人下載繁體字幕組動畫睇。。
; u  k! c, A; v  v$ k0 P- |% z6 |
得閒我去下香港動畫討論區了解情況

kevinchan 发表于 2010-7-16 00:19:28 | 显示全部楼层
問題係簡體字吧??(我估)雖然可能性較低。。
8 r+ q0 m' i' r香港論壇好多人都對簡體字反感稱呼為殘體字。。。(高登專 ...* Q8 w) b' y3 s
kwanyeung 发表于 2010-7-16 00:16

5 a3 m) s/ [5 N$ F$ g; ^  |9 c- |4 H# K$ _& a' I2 a
6 P! c! L3 d  |& W9 ~
    係米香港好多人唔识睇简体字?

kwanyeung 发表于 2010-7-16 00:32:56 | 显示全部楼层
# v& _- p4 I% A$ e' F
係米香港好多人唔识睇简体字?
9 T; @9 M( P' a, r( N7 Okevinchan 发表于 2010-7-16 00:19
同樣道理你話大陸多唔多人識繁體字。。( ~$ o. L6 z" k2 b1 ?
廣東比較多。。有時你見啲廣東人都用繁體打。。。。但係你有冇見過香港人打簡體。

kevinchan 发表于 2010-7-16 00:45:22 | 显示全部楼层
同樣道理你話大陸多唔多人識繁體字。。: u; C: p- [2 T8 i  b+ ^* c  k
廣東比較多。。有時你見啲廣東人都用繁體打。。。。但係你有冇見過 ...
1 H" S# `, e6 v* xkwanyeung 发表于 2010-7-16 00:32

' H4 ]5 T0 f- F4 O( @
8 p+ C6 E3 D2 v4 Y  L/ Y. B2 p) l( w% |& u: r! T0 T& s
    可能我哋广东睇香港剧集比较多,比较容易学懂繁体,其实我都唔知自己係几时开始识睇繁体字= =!所以话两地嘅文化差异都係一个大问题

kwanyeung 发表于 2010-7-16 00:54:17 | 显示全部楼层
可能我哋广东睇香港剧集比较多,比较容易学懂繁体,其实我都唔知自己係几时开始识睇繁体字= =!所 ...
& ~7 Q# f+ A* I4 M: t5 Lkevinchan 发表于 2010-7-16 00:45
係啊。都幾麻煩。。所以論壇都唔多香港人。。。% I! K2 x6 A- G: O: X8 {
除非論壇可以繁簡轉換吧。。。有好多論壇都咁做。。