[生活智能] 调查一下各位是如何处理下载了的高清的动画(mkv.avi等)?

ecliss 发布于2010-5-16 21:10 6914 次浏览 56 位用户参与讨论     [复制分享主题]
我还在犹豫要刻成数据盘用电脑看,还是要刻成DVD盘可以放在电视上看……
. N; K* h3 a8 |6 h所以参考一下大家的意见~
7 U3 U$ H- e1 V谢谢积极参与~
3 E, T  Y! F1 W
多选投票: ( 最多可选 3 项 ), 共有 111 人参与投票

距结束还有: 4868 天1 小时49 分钟

您所在的用户组没有投票权限

已有(56)人评论

kevinchan 发表于 2010-5-16 21:59:05 | 显示全部楼层
放硬盘,硬盘无空间先考虑刻碟或者暂时唔下载

Ling1988 发表于 2010-5-16 22:32:25 | 显示全部楼层
回复 2# kevinchan
* w( @- }& F0 n4 ]- `4 B
7 S9 z# V% N) o" o$ _6 F0 Q1 E/ i3 C7 u$ _' e( Y7 k. x) b
    我只专一对“校园,爱情,后宫”等DVD收藏到硬盘中为主!画风靓剧情好的就留盘!唔入流的就刻碟保存(是个人感觉)$ {( ^( T5 ?/ S+ s

* j5 Q: k, i6 H5 K0 N2 n特别对稀有怀旧动画一定要高清!

eegbook 发表于 2010-5-16 23:42:25 | 显示全部楼层
高清高享受啦。。。" Y3 t. e8 \4 E
不过,我屋企无高清电视,刻录DVD睇得嘅碟,都浪费啦。

MUfans 发表于 2010-5-17 00:03:14 | 显示全部楼层
刻盘 仲要D9过只

Windysonk 发表于 2010-5-17 00:04:18 | 显示全部楼层
$ d- R2 I1 w! X( T: x$ S* ]( O& W' l2 _1 U4 d
转DVD的MPEG编码,体积会相当巨大,DVD刻录盘装不下,而且高码率,DVD机播不了.
  x2 o/ f0 T  I2 N" s& m而高清的H264,AVC,VC1编码,DVD机也播不了.

netasa 发表于 2010-5-17 02:42:08 | 显示全部楼层
基本上电脑用嚟睇高清係浪费时间,因为我多数都係下载或上传或制作紧嘢嘅,睇高清会影响部机嘅速度。所以下载完之后一般我会复制到部MP4度睇。 在电脑上只係及下D格式同埋质量是否係我想要收藏嘅标准,之后仲会剪广告调整字幕等等,最后放上一段时间,稳下仲有无相关嘅音频(其他配音)文件或相关OVA之类嘅,最后觉得好并无其他补充了先至会刻DVD数据碟。

xuqirong1 发表于 2010-5-17 11:12:16 | 显示全部楼层
直接保存的了,反正空间大

Kuromi19 发表于 2010-5-17 11:37:53 | 显示全部楼层
如果真系好中意既话就刻碟,电视电脑都睇得

kevinchan 发表于 2010-5-17 12:06:11 | 显示全部楼层
基本上电脑用嚟睇高清係浪费时间,因为我多数都係下载或上传或制作紧嘢嘅,睇高清会影响部机嘅速度。所以下 ...
/ ]( Y! }+ z1 V3 Xnetasa 发表于 2010-5-17 02:42
我觉得呢啲高清片放大屏幕先有意思,虽然我都觉得係电脑上睇片好浪费时间

netasa 发表于 2010-5-17 14:11:24 | 显示全部楼层
我觉得呢啲高清片放大屏幕先有意思,虽然我都觉得係电脑上睇片好浪费时间
# l' d+ O+ T+ W- Y5 N1 Hkevinchan 发表于 2010-5-17 12:06
7 \3 Q7 }- P, P4 b' f$ W& S9 q0 o
0 ~' [$ U& N3 a' b( V' z
/ V& G2 y$ `8 }, U; D5 ^6 i
    部MP4可以输出到电视架!不过我钟意临训前在床上睇!唔知点解我反而钟意睇D精细D嘅嘢。大屏虽然吸引,不过拧响手上果种感觉係无法替代嘅。仲要係有埋TVB之类嘅LOGO感觉HIGHTAL。

help6288 发表于 2010-5-17 14:32:26 | 显示全部楼层
部MP4可以输出到电视架!不过我钟意临训前在床上睇!唔知点解我反而钟意睇D精细D嘅嘢。大屏虽然吸 ...3 ~5 W  [$ z5 c6 w5 e! e, ]' w+ I
netasa 发表于 2010-5-17 14:11

( s0 `! j5 O8 s2 j! W8 b  T: \; W2 D8 O- U5 \& m5 h! M

4 r, I  B5 {& e    大电视有它的爽..........画面大....看得多细致位......
% X6 P! t. g1 _  IPS:我都经常用PSP睇片.......随时随地....无拘束........

12345下一页