跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[版务建议] 關於搜索嘅建議。。

kwanyeung 发布于2009-11-14 16:33 1472 次浏览 6 位用户参与讨论   [复制分享主题]
搜索用繁體只能搜到繁體嘅結果,搜索用簡體只能搜到簡體嘅結果。好麻煩同埋容易錯失精華。。) x2 o. N; s, @% h7 y

( R( @$ v# F6 w" [  _如果無論打繁體或者簡體都搜到同樣結果就好啦。。。
9 T) z8 }: X( c* Z1 m
' [. `% Y2 U/ O) u6 B4 Q2 R/ Q唔知有冇辦法實行呢?

已有(6)人评论

aubert22 发表于 2009-11-14 17:31:59 | 显示全部楼层
我平时搜索都系简繁都搜一次嘅~

kevinchan 发表于 2009-11-14 22:46:06 | 显示全部楼层
我平时搜索都系简繁都搜一次嘅~. S7 I: `" x7 X. x7 z
aubert-22 发表于 2009-11-14 17:31
我都係一样!仲有係dotmu都係咁情况

Kiver 发表于 2009-11-14 23:28:16 | 显示全部楼层
搜索用繁體只能搜到繁體嘅結果,搜索用簡體只能搜到簡體嘅結果。好麻煩同埋容易錯失精華。。
1 y' k2 z, s) t' F8 U5 j" U. p: e, X) W- K( i$ }9 x" x' R
如果無論打繁體或者簡體都搜到同樣結果就好啦。。。
: O7 _- r% k) R
8 I; {1 B' }$ B$ {唔知有冇辦法實行呢?
, G+ L6 a' {' e' B8 y: Gkwanyeung 发表于 2009-11-14 16:33
! `5 W" [$ j9 T- E0 Y
% x: I. b. u9 M! x
这个建议是好
) [/ U8 a+ h' g* P9 I; ]( i2 l$ ?1 s但现在这个技术主要还是掌握在百度和GOOGLE手上~~
7 m- H% M1 F2 e! U7 D9 W. B7 w) r4 @  u) V
因为他们的ASCII编码与16位码是不一样的
, Q2 Y& [3 g. L$ q所以系统未必能够准解识别

kwanyeung 发表于 2009-11-15 07:49:56 | 显示全部楼层
咁真係可惜啦。。。
: _4 h6 V4 D% W4 s$ T0 g8 R& `如果好似土豆咁將繁體轉簡體又唔係幾好。只能搜到簡體結果。。5 t+ \- \# X  F3 k& s
叫人統一用簡體或者繁體又唔可能。。4 ~2 g* I& Q3 i+ f% f  m

& x4 w7 Q6 q( M& R1 w  }, c4 j9 L睇黎暫時都係繁簡搜2次算了。曬多一星夢=[

billiard 发表于 2009-11-25 10:41:59 | 显示全部楼层
一般热门资源好少会被错过。

ConvoyChan 发表于 2009-12-31 13:47:58 | 显示全部楼层
原来我个问题有人提过了。。。