[每日闲聊] 人嘅一生究竟要追求d咩?...

熊猫仔 发布于2008-7-25 00:26 8033 次浏览 71 位用户参与讨论   [复制分享主题]
huang 发表于 2008-7-25 15:16:06 | 显示全部楼层
在死亡道路上追求存在感

abc-like 发表于 2008-7-25 16:01:14 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-7-25 13:43 发表 & b7 i" p/ O4 v* s: v/ P

+ c: |; y2 |$ [2 I* D: K) q3 p1 Y' Q4 @$ V
食得多驻牙啊~~~~~~~到你7老80就无晒d牙~~~
駛乜驚~丫, 食熊仔餅

netasa 发表于 2008-7-26 00:38:07 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2008-7-25 09:35 发表
5 Q% T8 p8 y1 e/ {( {) O+ [  N
1 b2 L5 t1 c8 m$ U! M
* m+ i0 \9 c$ S, Q; n6 c( j8 r4 u8 M- K5 X( h9 y2 o9 x) {4 ~) S

, h! r  O6 t2 T; ^, q  A) ?要解释下这伟大事业缘由终始了
/ f( M' Q" j6 K

- \9 P& [7 b3 x  N$ I6 m哇 唔使我说蝉挂?!!9 k8 \* ]1 W4 K* L/ o

6 G  l  S0 J! N. P在1X岁果时第一次睇EVA,係完全唔知作者想讲咩嘅,只被剧情同埋D机体吸引。当睇最后结局果时,睇到训着左!D音乐听落去又催眠喔。高中时期再睇RIP版开始基于思考,心灵补完计划。 心灵补完计划究竟係咩?! 之后带住依个疑问去睇剧场版最终无果!由于当时正于青春时期曾一度受人类补JIAN计划所污染。不过宜家出嚟做工耐左之后回想一下,那是人所必经阶段。有追求表心有所缺,佛日心之补完大成也!
3 Y6 m0 X' j- `. Q5 o
, w7 X0 e& U9 _, b8 y; F9 m# O% _以上睇得明也不用鸣。 我自己都未知想讲咩!!

熊猫仔 发表于 2008-7-26 09:51:38 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-7-25 16:01 发表 3 ]! J! |/ G  r& l- t/ v; ~
駛乜驚~丫, 食熊仔餅

- P+ g( i+ N% F1 v0 S  N3 u
1 r: H6 r% i/ O0 `5 R既然你唔怕驻牙!!!甘我请你食喇!!!!!~~~

熊猫仔 发表于 2008-7-26 09:52:10 | 显示全部楼层
原帖由 kururu 于 2008-7-25 13:58 发表
6 h! p* y. u. R! t4 r: |2 ?8 B0 h, n: ]3 u6 m4 M. |$ y

, q/ g) J# T* b3 d& J好似啊渔夫甘~~~~~~~~~米系所缺咯~~~~~
# m3 }9 Q9 S6 a9 u
/ m$ v$ c' D9 F, d' d8 ^, y
唉`````````有d野唔可以睇表面噶嘛~
/ A" h7 s( ^/ w# g& ?$ D5 ^; J7 P& c. b! U4 N8 j9 k
通常都系你睇人好人睇你好噶啫````````````````# u4 ?  Q0 v+ n
个中嘅苦恼旁人好难明白~
8 X  g! }6 s1 t+ m; U只要你自己觉得可以应付呢d风雨~甘米可以开心过日子咯`````````````````/ m* O  f# L6 z; K

9 J8 t& d3 v+ E$ V9 q% f7 G[ 本帖最后由 熊猫仔 于 2008-7-26 10:43 编辑 ]

熊猫仔 发表于 2008-7-26 09:52:55 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-7-26 00:38 发表
6 |0 X4 I' P$ J" F4 C# E9 U  S' D+ \4 U" `, Q
. ]* |  [+ T8 [# E, w6 U
哇 唔使我说蝉挂?!!4 s- N0 U2 }- _) ~8 w

: \) E7 |0 \# c- p3 _  X1 }在1X岁果时第一次睇EVA,係完全唔知作者想讲咩嘅,只被剧情同埋D机体吸引。当睇最后结局果时,睇到训着左!D音乐听落去又催眠喔。高中时期再睇RIP版开始基于思考,心灵补完计划。 心 ...
1 Q- }8 v% d! J& I% V+ {/ A+ f5 i

8 C/ D: p! p% v) [好难理解``````````````````

cs9874123 发表于 2008-7-26 10:22:48 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-7-25 03:15 发表 $ Z/ p* H4 R8 T. `
我觉得人一生,就係一个 心灵补完计划 !
: S0 {  D" t$ m% @0 j
8 f; k8 {, N  d+ B  ?( v
感觉怎么那么像EVA的人类补完计划

lych 发表于 2008-7-26 10:45:09 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-7-25 00:26 发表
& p6 m  L+ y' f+ o2 L: T3 W3 w人的一生在追求什么呢?...   有一个美国商人坐在墨西哥海边一个小渔村的码头上,看着一个墨西哥渔夫划着一艘小船靠岸。小船上有好几尾大黄鳍鲔鱼,这个美国商人对墨西哥渔夫能抓这么高档的鱼恭维了一番,还问要多少 ...
3 y; l, N# h, {( {$ I/ [0 v
知足常乐是一种生活的态度。

lych 发表于 2008-7-26 10:50:59 | 显示全部楼层
原帖由 kururu 于 2008-7-25 11:28 发表 5 X* f# Z2 v$ }6 F$ v, t5 k
! i* A$ p! o$ V7 `- A2 j

" Y& T* Z+ h# N2 t- k但其中如果无意义噶太多~~~会觉得太空~~~缺少阳光与暴雨~
" W4 t  B  B# I1 i) m; p
每个人的生活态度都不相同,有人喜欢刺激的,有人喜欢平淡的,所以只需要按着自己喜欢的生活方式就好了。

quill 发表于 2008-7-26 12:28:40 | 显示全部楼层
其实每个人的追求都晤同噶嘛~~你晤可以强迫人地去按自己的梦去生活~~
7 W7 O5 W7 k. M! M# ]+ B: z  ?  }- Z" d  e1 a5 D6 Q
我想每一个人都晤一定到死的时候都会知道自己一生追求D咩,不过我就觉得呢D也有可能系未来的某一日突然会话给你听令你领会到自己为咩存在系呢个世界上~~1 s2 A7 z. p( r% H  n
# S) K2 w4 R" U
即使我地晤知道,我地可以用我地最大的努力去寻找去探索,最重要的系我地从中领悟到好多做人处世的到底同与人相处的方法,甘样我地会有开心会有晤开心,不过无论发生D咩都好,我地都系经历过,都系他人不能一同分享的经历~~甘样我地都应该觉得好好啊~~~
$ j' t! o/ z' {
$ k1 L2 T9 y  r/ n4 G  w如果每一个人一出生就知道自己要追求D咩,要拥有D咩,你的人生就好象系给某D人某D力量甘操控罗,你晤觉得咩,系要撞下板,跌下,痛下,又爬起身,又坐下过山车甘~~~
- P8 w& j& p! D& P
# |, N1 ^6 a, _; u( }( E) r到了天堂也许你回望你一生你会发现你想要的系咩,而又拥有了D咩呢$ f* L2 M3 F$ V: u" u4 Q5 r

1 ^' h  d; O4 Z: ~; v9 G0 X" }# N别太在乎成就得失拉,本来系呢个地球上有好多也都无办法用正常的方法去解释去理解的,就当我地都一样系大自然的一份字,我地要活出自己的样子就够拉~~~即使系小野草,都有草应该要做的样子,上帝不就是希望我地用本来的样子来生活吗~?~?

熊猫仔 发表于 2008-7-26 13:03:03 | 显示全部楼层
原帖由 lych 于 2008-7-26 10:50 发表
% N3 o: M# N: Q7 q4 i
: f  S! _6 U0 u# z" |每个人的生活态度都不相同,有人喜欢刺激的,有人喜欢平淡的,所以只需要按着自己喜欢的生活方式就好了。

# F  u3 p. j- Z% B- B3 b# T6 A8 {2 W
对啊对啊~~~~~~只要适合自己嘅方式米系最好嘅人生方式咯~~~~

熊猫仔 发表于 2008-7-26 13:35:45 | 显示全部楼层
原帖由 quill 于 2008-7-26 12:28 发表
. _* Q: F0 G2 [0 B9 ?2 \其实每个人的追求都晤同噶嘛~~你晤可以强迫人地去按自己的梦去生活~~, r. I& O# P0 d+ @
& f5 P* C' U# z7 k
我想每一个人都晤一定到死的时候都会知道自己一生追求D咩,不过我就觉得呢D也有可能系未来的某一日突然会话给你听令你领会到自己为咩存在系呢个 ...
- r0 B2 B+ h' u" T9 N* t( E8 u

1 W( A3 N0 l* w5 r* \6 A0 q8 v' Z希罗讲过:人类本来就应该按照自己嘅感情去生存!~
% @3 m- g6 M. X5 t0 S
) v' F$ y* }7 H; R( i  e- P用一生去探索追寻自己嘅存在价值~