[每日闲聊] 人嘅一生究竟要追求d咩?...

熊猫仔 发布于2008-7-25 00:26 8044 次浏览 71 位用户参与讨论   [复制分享主题]
熊猫仔 发表于 2008-7-25 10:58:00 | 显示全部楼层
原帖由 kururu 于 2008-7-25 09:33 发表 . Y' L9 p6 j7 J' q! Z2 T
人生个个噶追求都5同~~~~~~~
" r. X2 I5 |* W3 j: J4 r* c& b! k+ H
. E( L2 B$ E6 H7 X& d" L迷惘系追求噶开始~~~~~~
/ A7 }5 z6 _9 `3 ^! X' ]! h  c# ^) ]% z9 t* J( v
奋斗系追求噶过程~~~~~~
5 g+ s) l* Z* y  P
6 Q' A( e4 f$ g0 B/ a追求噶果实系没有终点~~~~~~
- W, B0 ]: R2 e8 R7 t2 c" Z1 C! R5 n
. I3 l$ n. t9 n得到噶系~系哩生~大部分在迷惘与大部分在奋斗~

7 n. _9 z4 y" O3 q" [
, L7 }  M, h- z/ H$ y- q因为时间要流逝,人生只可在于享受过程

熊猫仔 发表于 2008-7-25 10:58:58 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2008-7-25 09:43 发表 4 }, `, s* r/ x! G
看过好耐啦!就得蓝调有咩?

' Z3 @& z, U- T0 ~6 U0 f. _, ]" s5 p) [
我系蓝调睇到噶咋~~~仲有d咩大型d嘅粤语网址介绍下啊

415067047 发表于 2008-7-25 11:28:02 | 显示全部楼层
女人,金钱,权力# z1 t" k- k) h/ }% p2 @$ M
女人,越靓越好6 @( Q! J6 y# [
金钱,越多越好
2 n& V) K, ^) {& X权力,越大越好. O3 B2 X; q- A$ R* h/ V
呢个世界就呢D野噶啦,都无乜好野比我地追求了

kururu 发表于 2008-7-25 11:28:37 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-7-25 10:58 发表
" ?0 n& q% Q) B$ R
! G$ T/ c! Y8 u) W9 A! M* S4 k% k! L% X. z* r; B& Y4 M+ {+ |
因为时间要流逝,人生只可在于享受过程
5 y6 ^# ?* l6 Z' a) w  [

' q# U$ V4 l6 }但其中如果无意义噶太多~~~会觉得太空~~~缺少阳光与暴雨~

415067047 发表于 2008-7-25 11:29:06 | 显示全部楼层
太简单的就唔使追求都可以得到,要追求就要追求世界上最难得到的野

abc-like 发表于 2008-7-25 11:51:54 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-7-25 00:26 发表 1 S4 e( c+ Y/ r$ @& H2 w* Q- K: _
人的一生在追求什么呢?...   有一个美国商人坐在墨西哥海边一个小渔村的码头上,看着一个墨西哥渔夫划着一艘小船靠岸。小船上有好几尾大黄鳍鲔鱼,这个美国商人对墨西哥渔夫能抓这么高档的鱼恭维了一番,还问要多少 ...
食明治熊貓仔餅

abc-like 发表于 2008-7-25 11:54:22 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-7-25 09:52 发表 ; E+ k+ j( i. x7 f8 d; s9 B" ?
环境会令人变得贪婪~~~
) A0 C' M1 f3 Z7 J% s2 y+ D8 t$ W7 J; F. l7 U0 X
慢慢会唔记得咗“知足常乐”喱句话······
咁貧民窟呢??- F2 m; Y1 V# L8 b
可以幾貪婪

平常心 发表于 2008-7-25 13:29:37 | 显示全部楼层
我为我生存,其它吾想,生活在继续,

熊猫仔 发表于 2008-7-25 13:41:59 | 显示全部楼层
原帖由 kururu 于 2008-7-25 11:28 发表
$ ]! E; p7 m3 U( M! H
2 B; T; X4 J* b7 D* n: Z- U
% V- k+ ?5 H9 k但其中如果无意义噶太多~~~会觉得太空~~~缺少阳光与暴雨~
n
8 d' t9 l6 {' j. e
2 ?- ^) l- D3 c但系人生路一定系崎岖、曲折嘅~~~~~阳光与风雨一定会伴随~而且系无时无刻都伴随~

熊猫仔 发表于 2008-7-25 13:43:43 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-7-25 11:51 发表 " i2 @  Q( k6 X& g- Z3 z4 i0 H
食明治熊貓仔餅

i) i3 P: E1 r: m1 ~1 Z8 v( u$ h7 @# E" t' l* b2 ~0 s; v
食得多驻牙啊~~~~~~~到你7老80就无晒d牙~~~

熊猫仔 发表于 2008-7-25 13:44:30 | 显示全部楼层
原帖由 415067047 于 2008-7-25 11:28 发表
: p, t  W# b( J! L' c女人,金钱,权力) f" Y6 H, Q* n" Z( H
女人,越靓越好/ d- G* b- m+ o+ r0 q6 J4 U. s# {& U
金钱,越多越好
' g- f0 y+ ]0 j权力,越大越好7 N' [  R6 B3 v: \4 R; N/ M7 _
呢个世界就呢D野噶啦,都无乜好野比我地追求了

- w  i: e# r+ P! X8 G8 `& v# ?1 S& E; h) ^$ I4 V
呢d都只系表面嘅物质上嘅野~~~难听d讲系肤浅~

kururu 发表于 2008-7-25 13:58:30 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-7-25 13:41 发表 + ], n% ?7 `$ K! u4 T
n& ~$ {7 f. w+ E1 i6 K% i$ a6 f

/ x' m9 k; g, u* g# J0 B& e9 f: Y但系人生路一定系崎岖、曲折嘅~~~~~阳光与风雨一定会伴随~而且系无时无刻都伴随~

/ W$ E$ G: O+ Z$ ?/ u7 g9 g9 a: S3 O3 h$ n( e8 F
好似啊渔夫甘~~~~~~~~~米系所缺咯~~~~~