[每日闲聊] 电商促销对你的影响

Kiver 发布于2024-5-12 21:43 685 次浏览 145 位用户参与讨论   [复制分享主题]
adhk 发表于 2024-5-18 12:09:39 | 显示全部楼层

回帖奖励 +3 星梦社区币

raymon 发表于 2024-5-16 22:266 _/ F+ q# K& ]' T5 ?
有咩价格工具?分享下
2 d- ]9 b4 E0 E  J' i/ w$ J0 ~
網上好似有啲網頁會比較物品價錢

adhk 发表于 2024-5-18 12:11:20 | 显示全部楼层
bladeot 发表于 2024-5-16 22:22
$ {# G7 }7 a$ n' m% n" H6 H) E/ U肯定要比价的啦 有D心水野可以提前加购物车了

7 D: K& o8 r  U' N, b  m貨比三家係聰明嘅

gigiff 发表于 2024-5-18 15:48:19 | 显示全部楼层
yukinababy 发表于 2024-5-13 11:23
1 V8 h/ r" j0 w' C" u9 g. F而家咩节日都促销 母亲节父亲节.........

+ B% B' p- T4 F' }8 u, e, j一年唔止24个节

raymon 发表于 2024-5-18 22:33:06 | 显示全部楼层

rantarou 发表于 2024-5-16 22:31* D$ `2 Q) X1 m$ E6 p' I. Y
听讲旧年双11人哋都冇达到预期嘅业绩

s# Q8 i: l; f3 K3 n; }2 s吾系讲年年创新高咩?" i; F* }4 Q. d0 V+ E

raymon 发表于 2024-5-18 22:34:13 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-17 09:00& T" K. I; \: R; s% P% e6 X' W
而家連200減30都無乜, 300減40都少咗
, z  m3 `( v( B# d0 K) m4 N+ B6 v
有系有,但产品的质量下滑得好劲,同价位的野,质量差一半

raymon 发表于 2024-5-18 22:37:24 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-17 20:51
8 R# P5 q. m. U開頭個個都貪新鮮, 又有平價促銷, 當然好生意, 耐咗就會無咗新鮮感, 同埋要買幾次就已經買夠哂, 而且優惠 ...

, \: \* ], H* T0 P% H系之前的确电销的价格系俾实体的低,事实来的,但大家都在追逐利润最大化的时候,电销的价格水涨船高,同实得无咩差别,而且质量又无保证,边个会再被套?

raymon 发表于 2024-5-18 22:39:44 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2024-5-18 09:59
' a- Q6 I3 ?* `' N. e( c重点就系大家真系冇钱,就算有都储住佢以准不时之需,除非系刚需嘅野,唔系唔买 ...
  H  C3 v1 @% {
冇钱系一方面,生态环境都有问题

raymon 发表于 2024-5-18 22:40:11 | 显示全部楼层

adhk 发表于 2024-5-18 12:08! J7 h  Z3 n& g- h7 ?
咁又係而家經濟又差, 啱啱同一個北方朋友傾過, 佢話北方啲瓜一斤都要成五六蚊人仔  ...

4 O8 [3 e4 _6 O! ?经济吾好,通涨系必然的

adhk 发表于 2024-5-19 08:25:44 | 显示全部楼层
raymon 发表于 2024-5-18 22:341 o$ u, L3 r7 v! J  w
有系有,但产品的质量下滑得好劲,同价位的野,质量差一半
9 F" R4 A4 @& C4 d" G; V
國內一向都係咁, 以前落廠驗貨, 佢哋啲嘢好求其, 同佢哋講唔得佢哋竟然問可唔可以算呢

adhk 发表于 2024-5-19 10:38:14 | 显示全部楼层
raymon 发表于 2024-5-18 22:37- S# M; ?2 T1 K  c. X
系之前的确电销的价格系俾实体的低,事实来的,但大家都在追逐利润最大化的时候,电销的价格水涨船高,同 ...
. o: Z8 P) i1 V. N$ [/ {
最近買咗個驅蚊器, 插咗兩日就爆咗, 嚇咗一餐, 好在只係跳咗大制, 所以真係無乜保證

adhk 发表于 2024-5-19 12:40:33 | 显示全部楼层

raymon 发表于 2024-5-18 22:40& }# Q2 b: Y- L" e* ~4 t
经济吾好,通涨系必然的

& T( l% M9 @7 \* ^  ]經濟唔好啲嘢更應該平先啱, 貴邊個會買, 就算買都唔會多啦, 呢啲貨去唔到好快就會爛

raymon 发表于 2024-5-19 13:37:26 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-19 08:25
! }0 T* \) b5 ~. W" e+ [, d/ h國內一向都係咁, 以前落廠驗貨, 佢哋啲嘢好求其, 同佢哋講唔得佢哋竟然問可唔可以算呢 ...

( ?2 ^% i4 F  a8 B0 B* W6 m& r呢种事系国内算常态了!