[每日闲聊] 你激动出现身体表现

Kiver 发布于2024-4-9 17:14 796 次浏览 179 位用户参与讨论   [复制分享主题]
adhk 发表于 2024-5-9 08:45:52 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-8 22:33( V2 U$ k! ^1 N2 p* d# b
其实曾生既时候的确是开始有啲征兆噶了 老梁又出力搞差啲 19年都是水到渠成 ...
" I: }/ w  T, e2 [" {2 F5 w+ Z1 `
睇歷史知天數, 大國將來可能成也HK敗也HK, 處理得好就會做多幾年, 處理唔好就會係攞命草, 所以從政真係唔可以唔讀歷史, 所有歷史情節都好似大台劇啲劇情咁不斷重覆又重覆, 只係改咗人物同地點!

klozepyj 发表于 2024-5-9 21:09:33 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-9 08:45  p, `, Y8 x0 K8 N! Z# }
睇歷史知天數, 大國將來可能成也HK敗也HK, 處理得好就會做多幾年, 處理唔好就會係攞命草, 所以從政真係唔 ...
/ \. ~# P0 d, F0 `
完全同意 只不过就是循环将之前发生过既嘢再嚟一次 全世界都差不多

adhk 发表于 2024-5-10 02:18:17 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-9 21:09
* b  i$ U8 J# S0 `3 T完全同意 只不过就是循环将之前发生过既嘢再嚟一次 全世界都差不多
4 ?# e1 r' V" X. m( ?4 w: }% O
反而覺得外國歷史好少會有咁多興亡重複法

klozepyj 发表于 2024-5-10 21:13:07 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-10 02:185 O' d8 \9 }! l0 B! A; Q, f
反而覺得外國歷史好少會有咁多興亡重複法

( s) \) l3 K5 Q; n我哋重复是因为我哋文化传统无点转变过,外国嗰啲重复多数是人性方面,比如是贪婪、无知呢种造成兴亡

adhk 发表于 2024-5-11 03:29:54 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-10 21:13
: z' \9 }3 W- G9 F, V/ B我哋重复是因为我哋文化传统无点转变过,外国嗰啲重复多数是人性方面,比如是贪婪、无知呢种造成兴亡 ...

- A/ R% c% K) o1 l2 N9 s" ]其實成個歐洲唔同國家嘅王室根本都係親戚同有血緣關係, 可能咁可以解釋到下

klozepyj 发表于 2024-5-11 13:47:27 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-11 03:29
+ f4 |$ w  `8 _6 ~$ E: K其實成個歐洲唔同國家嘅王室根本都係親戚同有血緣關係, 可能咁可以解釋到下 ...
2 i& j- k3 s: a+ z- d" e% O) h
近亲繁殖 其实品质都唔高 好在宜家都喺吉祥物

adhk 发表于 2024-5-11 15:05:15 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-11 13:476 O% R" y9 u. o1 P9 j. y
近亲繁殖 其实品质都唔高 好在宜家都喺吉祥物
+ T  G" c$ z; [" D0 o) b
不過耐唔中選妃都會搵下外面人

klozepyj 发表于 7 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-11 15:05
3 s- V$ f- s7 l* l; y不過耐唔中選妃都會搵下外面人
2 l$ J; o$ o' z4 l; w( ?2 J! D( b3 L
要沟淡下既 成日都塘水滚塘鱼咁 点有运行

adhk 发表于 7 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-13 08:580 _' e7 K" Y/ Z5 q; x) N1 i
要沟淡下既 成日都塘水滚塘鱼咁 点有运行
8 j" ?. ?/ _# k' K: {: q
所以歐洲以前打仗真係好無謂, 皇位好多時都會傳女只要輪到, 自動變咗外姓人天下, 咁重有咩好爭

Wing223 发表于 7 天前 | 显示全部楼层
激将法对我没用

klozepyj 发表于 7 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-13 13:27
8 X  ?. w4 m0 L* r1 o所以歐洲以前打仗真係好無謂, 皇位好多時都會傳女只要輪到, 自動變咗外姓人天下, 咁重有咩好爭 ...
1 x* B6 d3 ?6 S4 o. D2 N9 u5 ]
其实佢哋既大国 都是几个小国搞埋一齐 感觉就是几个城邦喺度打嚟打去

adhk 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-13 21:491 d$ h- p5 O5 K( i$ D4 c. x: R7 ?
其实佢哋既大国 都是几个小国搞埋一齐 感觉就是几个城邦喺度打嚟打去
9 _2 f) }7 s5 ?& @+ L
呢個形容真係貼切, 主要肯傳女嘅話, 好快個國家控制權就轉移, 所以點解全世界嘅歷史興替只有中國歷史情節係重重覆覆